Fotografie de arhivă. Cum arăta Parângul acum 40 de ani
Stațiunea montană Parâng este cea mai veche din județul Hunedoara și printre cele mai vechi din țară. Internauții au scos la lumină o fotografie de arhivă. O imagine cu Parângul de acum 40 de ani a fost postată pe rețelele de socializare. Se vede din imagine cum și acum patru decenii Parângul era frecventat de sute de turiști.
“Staţiunea Parâng este localizata la o altitudine de aproximativ 1800 metri, in partea estica a Defileului Jiului, la o distanta de aproximativ 5 km de Petroşani, in Munţii Parâng, al caror potential turistic este deosebit de mare. Aceasta locație a devenit in ultimii ani din ce in ce mai cunoscută în randul turiștilor, în special iubitori ai sporturilor de iarnă, datorită prezenței pârtiilor moderne de care dispune”, arată cei de la Centrul Naţional de Informare Turistică Petroşani.
Incepând cu anul 2009, stațiunea Parâng a fost atestată ca stațiune turistică de interes național. Aceasta este amenajată cu cabane turistice și diverse construcții de odihnă, care se bucură de un flux numeros de turiști, provenind nu numai din localitățile din Valea Jiului.
Potrivit wikipedia.org, „povestea oficială a Petroșaniului începe în anul 1788, când numele localității este consemnat în cartea „Călătorie de la Potsdam la Constantinopol”, a ofițerului prusac Gotze. Abia în 1818 numele localității Petroșani este menționat în acte oficiale, odată cu recensământul care atestă prezența a 233 de locuitori, a căror ocupație principală era păstoritul. După anul 1840, regiunea va cunoaște o dezvoltare rapidă, întrucât vor începe exploatările la suprafață ale cărbunelui descoperit în zona care avea să devină cel mai mare bazin carbonifer din România și unul din cele mai importante din Europa. La 4 ianuarie 1924, comuna Petroșani devine oraș, iar la 1 martie 1968 devine municipiu. în prezent, pe teritoriul administrativ al municipiului se află Exploatarea Minieră Livezeni, sediul Complexului Energetic Hunedoara, dar și un muzeu, singurul din țară cu profil de tehnică minieră, Muzeul Mineritului, iar din anul 1996, Petroșaniul găzduiește una dintre cele mai prestigioase instituții de cercetare din România, Institutul Național de Cecetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă. Apariția turismului montan din arealul munților Parâng este în strânsă legătură cu nașterea Asociația Carpatină Transilvană (SKV), în anul 1893 la Sibiu, cea care a fost premergătoarea amenajărilor montane din toți Carpații Meridionali, de la deschiderea de trasee turistice, la amenajare de refugii si cabane montane, înființarea serviciului de salvatori montani sau ghizi montani. Aceasta a avut mai multe filiale, incluzând și arealul studiat, filiala Petroșani. Istoria stațiunii Parâng începe de peste 100 de ani. Încă din 1900 se construiește de către Asociația Carpatină Transilvană (SKV), prima cabană, care a fost denumită ulterior “Cabana arsă” , deoarece a ars de trei ori. Cabana se înscria în realitatea refugiilor montane din Carpații Românești și era destinată drumețiilor ce ajungeau cu rucsacul în spate. A fost construită în anul 1940 iar pană în anul 1965 avea 95 de locuri, restaurant și bufet. Treptat practicarea schiului amator începe să câștige teren în zona Parângului. În acea perioadă în care era doar o cabană se schia pe pârtia Troița și pe Culoarul Porcului pe traseul pe care s-a construit ulterior un funicular. În 1959 ceea ce denumim astăzi Stațiunea Petroșani-Parâng intră într-o nouă fază, cea a schiului de masă, a schiului amator și a celui semi-profesionist”
Colaborator
FOTO: Remus Rusu