Fost conac, transformat în Muzeu al Dinozaurilor
Compania Națională de Investiții a scos la licitație contractul privind executia lucrarilor pentru obiectivul de investitii: „Amenajare clădire pentru muzeul Dinozaurilor din Transilvania, satul Tustea, comuna General Berthelot, judeţul Hunedoara”.
Constructie existentă cu un singur nivel, parțial cu demisol, cu suprafata construită de 452 m², demisolul având cca 100 m², cu înălțimea la streaşină de 5,10 +6,50 m de la cota terenului, cu destinația inițială de conac, a fost utilizată în ultimii ani ca şcoală şi cămin cultural, cu vechimea de cca 80 de ani.
2.805.818 de lei este valoarea contractului de lucrări. Ofertele se depun până în data de 8 martie.
Degradarea fizică a materialelor structurii este evidentă.
Clădirea este afectată de igrasie, din cauza burlanelor lipsă, şi a sistematizării defectuoase a terenului care favorizează acumularea de apă din precipitaţii lângă clădire. Deasemenea la intrarea principală şi la portic sunt infiltraţii datorate apei din precipitaţii care se acumulează pe pardoseli, la baza pereţilor.
Țiglele învelitorii sunt deformate, permit infiltraţii de apă din precipitaţii. Grinda porticului din faţada posterioară cu deschiderea de 5,00 m, este afectată de apa din precipitaţii.
”Prin reabilitare, modernizare si dotare caminul cultural existent din satul Tustea va fi transformat in muzeul dinozaurilor din Transilvania, muzeu care ar aduce beneficii majore pentru economia locala.
Amplasarea acestuia este favorabila intrucat cladirea studiata se afla in Parcul Natural Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, iar aceasta zona trebuie exploatata si promovata din plin. Pe terenul studiat se afla cladirea care avea functiunea de scoala, gradinita si camin cultural, precum si o anexa in care era amenajat un spatiu pentru depozitare si grupuri sanitare, insa aceste spatii nu erau realizate conform legislatiei in vigoare”, arată documentul CNI.
Cladirea principala, cu regim de inaltime Dp+P, va cuprinde urmatoarele spatii la parter: 4 sali de expozitie, grupuri sanitare, birou administrativ, sala de creatie si expozitie/ sala de spectacole respectiv depozitare exponate la demisol.
Anexa cu regim de inaltime P cuprinde o camera pentru administrator, oficiu si grup sanitar.
La intrarea pe teren, cu acces direct din DC687, este amenajata o parcare inierbata cu 4 locuri, la care se ajunge printr-o alee auto care se continua pana la caminul cultural, respectiv anexa, facilitand accesul auto pana la accesul in cele doua cladiri.
Monika BACIU