A fost brokerul campion al lui Sorin Ovidiu Vântu

Lucrează de peste 20 de ani în domeniul trazacțiilor bursiere. Cel mai vechi broker din judeţul Hunedoara nu a uitat niciodată că în 1999 a fost cel mai bun angajat al lui Sorin Ovidiu Vântu

Să provoci  în zilele noastre un broker să vorbească de binefacerile pieţei de capital e ca şi cum ai pomeni de funie în casa spânzuratului.  A fost un boom prin 2007. Apoi a venit criza. După care piața de capital a rămas cumva în umbră în peisajul economic românesc. De exemplu, ponderea capitalizării bursiere în PIB se învârte în jurul valorii de 22 la sută, în timp valoarea tranzacțiilor ocupă o pondere ce se exprimă printr-o singură cifră din PIB. Anul trecut, potrivit statisticilor, a fost totuși un an bursier rezonabil în care valoarea tranzacţiilor cu acţiuni pe segmentul principal a urcat cu 26,7% față de 2016. Pentru hunedoreanul Octavian Şerdean munca de broker este viaţa lui. „ În timpuri de creştere economică, cum a fost anul 2007, e simplu. Toţi brokerii sunt geniali”. Speriaţi de vremurile grele, brokerii de vremuri bune și-au schimbat de multe ori joburile. Numai un  broker cu adevărat  profesionist ştie să facă profit şi în vremuri grele.  Pentru mine vremurile grele sunt  şi un prilej de a învăţa o lecţie dură: cum să supravieţuieşti în recesiune. Părere mea este că voi ieşi din orice experienţă de acest tip mai înţelept şi mai instruit”, mărturiseşte Octavian Şerdean.

Și-a găsit vocația urmărind un film

Octavian Şerdean  a avut revelaţia  destinului său profesional în timp ce urmărea un film. „Pare incredibil, dar după ce am vizionat Wall-Street am ştiut că vreau să devin şi eu broker. M-a cucerit ideea. Nu se ştiau prea multe în 1996 despre bursă şi acţiuni. Îmi aduc aminte că am intrat  în sediul Gelsor  şi l-am lăsat mască pe şeful de acolo când i-am spus că vreau să muncesc la el. După un curs de instruire, peste căteva luni am ajuns salariatul lui Sorin Ovidiu Vântu”, mărturiseşte interlocutorul.

Cel mai bun de la Vântu

Octavian Şerdean nu va uita niciodată întâlnirea avută cu şeful său cel mare de atunci, Sorin Ovidiu Vântu. „ A fost cu zece paşi  înaintea oricui în materie de previziuni financiare. Gândeşte rapid şi avea puterea să-ţi schimbe viaţa în cinci minute dacă vroia”, se destăinuie brokerul.  Momentul cheie al carierei sale este legat de data de 5 mai 1999, după ce patru luni la rând Ovidiu Şerdean a fost pe primul loc în topul celor mai eficienţi salariaţi de la Gelsor . „Aveam doar 27 de ani şi Vântu m-a lăudat că am adus firmei cel mai mare comision din toată ţara. Apoi m-a întrebat direct daca rămân în Hunedoara sau accept să vin la Bucureşti.  A fost, cred, momentul cheie din toată cariera mea de până atunci. Am răspuns că vin,  dacă trebuie,  la Bucureşti,  după care însă,  aşa cum se întâmplă uneori în viaţă,  ocazia de a lucra la centru   s-a diluat din varii motive, spulberându-se definitiv odată cu începerea scandalurilor financiare legate de numele lui Vântu”, îşi aminteşte brokerul devean.

Investește mereu  în…încredere

Pentru Ovidiu Șerdean cea mai valoroasă ”acțiune” este încrederea. „Îmi place ca oamenii cu care lucrez să simtă că pot avea încredere nelimitată în mine. Ţin mult la acest lucru, e în natura mea, dar în acelaşi timp, încrederea este vitală în domeniul  în care activez”, spune Ovidiu Şerdean. Și,  într-adevăr, se știe că e de ajuns să apară un zvon pentru ca panica să se instaleze.  De multe ori zvonul nu se confirmă, dar pierderile pe piața de capital cauzate de el sunt reale. Și totul, de multe ori, pentru nimic. Mai există și tentația unor brokeri de a-și înșela clienții. ” Un broker necinstit poate profita sută  la sută de clientul său.  Dar doar de unul. Cine vrea să fie broker a la long ştie însă că nu poţi fenta mai mult de un client. Se află întotdeauna și pe urmă nici un client nu-ţi va mai trece pragul.”

Salariu de 2000 de euro în 2007 vă aranja?

Salariile unui broker s-au aliniat în anii din urmă la cote de medie superior în România. Ele au cunoscut însă scăderi dramatice în perioada de criză economică. ” Vă dau un exemplu. În 2007, an de glorie pentru Bursa de Valori Bucureşti,  un broker mediocru de provincie putea cîştiga lunar undeva la 2000 de euro.  În perioada de criză care a urmat, un broker foarte bun abia dacă mai putea câștiga lunar 300 de euro”, își amintește Ovidiu Șerdean.

 

Adrian SĂLĂGEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *