FMI avertizează România: Dezechilibrele macroeconomice s-au adâncit, iar deficitul de cont curent ar putea depăşi 5% din PIB în acest an

Creşterea economică a României, bazată pe consum, a crescut veniturile românilor, dar dezechilibrele macroeconomice s-au adâncit, o schimbare de strategie a devenit necesară, iar deficitul de cont curent ar putea depăşi 5% din PIB în acest an, în contextul unei creşteri economice de circa 4%, se arată în raportul delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI), publicat vineri ca o concluzie după vizita unei delegaţii conduse de sud-coreeanul Jaewoo Lee. În plus, FMI a avertizat că o creştere rapidă a pensiilor ar putea la un avans puternic al cheltuielilor guvernamentale.

O echipă a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de sud-coreeanul Jaewoo Lee, a efectuat o vizită de două săptămâni în România, pentru a face o analiză a economiei româneşti. La final, delegaţia a avertizat România asupra dezechilibrelor economice tot mai mari.

FMI atrage atenţia că o creştere rapidă a pensiilor ar putea duce la un avans semnificativ al cheltuielilor guvernamentale, ceea ce ar reduce semnificativ bugetele alocate investiţiilor publice şi unor domenii cheie precum sănătate şi educaţie.

Totodată, Jaewoo Lee a atras atenţia asupra efectelor nocive ale OUG 114, ale subvenţiilor din domeniul construcţiilor şi asupra programul Prima Casă. El a atras atenţia că programul Prima Casă ar trebui retras gradual pentru creşterea stabilitatăţii sectorului financiar. Şi în trecut, FMI a atras atenţia inclusiv asupra potenţialelor efecte nocive ale programului Prima Casă.

În plus, trebuie luate măsuri care să stopeze adâncirea dezechilibrelor.

”Creşterea economică, bazată pe consum, a rămas puternică, crescând veniturile oamenilor spre nivelul celor din statele mai dezvoltate ale Europei. Totuşi, dezechilibrele macroeconomice s-au adâncit: deficitul fiscal şi cel de cont curent au crescut, iar presiunea inflaţionistă a crescut din nou”, se arată în raport.

Totodată, Lee a avertizat că un avans puternic al pensiilor ar împovăra generaţia tânără.

FMI avertizează că, fără o schimbare a politicilor guvernamentale, procesul de convergenţă ar putea suferi şi ar afecta veniturile reale ale pensionarilor şi persoanelor sărace.

”Este nevoie de un mix de politici mai echilibrat pentru a reduce acest risc: în primul rând, este nevoie de o consolidare fiscală, de politică monetară mai aspră şi o mai mare flexibilitate a cursului de schimb”, se arată în raport.

Fondul atrage atenţia că, pentru a creşte colectarea de taxe, o îmbunătăţire a activităţii Fiscului este esenţială, inclusiv modernizarea sistemului IT.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *