Florin Cîţu, despre ținta de deficit bugetar pentru acest an
Premierul Florin Cîţu a afirmat, miercuri, că ţinta de deficit pentru acest an rămâne 7% şi speră să se încadreze în acest deficit cu propunerea de buget. Cîţu susţine că „pare că durează mai mult” alcătuirea bugetului pentru că trebuie remediate „reforme care au fost amânate 30 de ani sau măsuri care au avut un efect devastator pentru finanţele publice”.
„Aş vrea să vorbesc despre buget, pentru că sunt discuţii în spaţiul public. Ţintele rămân aceleaşi, mergem spre un deficit de 7%. Sper să ajungem la 7% – 7,1%. Vreau să spun de ce pare că durează mai mult, deşi obiectivul este să venim în Parlament săptămâna viitoare. În acest moment întoarcem reforme care au fost amânate 30 de ani sau măsuri care au avut un efect devastator pentru finanţele publice în ultimii ani, trebuie modificate pentru a crea o sustenabilitate a finanţelor publice în ani următori”, a declarat, miercuri, premierul Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă.
„E un buget prin care trebuie să susţinem relansare României şi pune bazele unei economii puternice 2021-2024. Vom reintroduce în România din 2023 bugetarea multianuală, mă uit la bugetul din 2021 şi 2022 şi vă spun că aceasta e discuţia din Comisia Europeană pentru că o parte din reformele implementate în 2021 vor avea impact în 2022”, a mai declarat premierul.
Răspunzând unor întrebări, premierul a reafirmat că doreşte să prezinte săptămâna viitoare bugetul în Parlament, dar nu exclude ca această perioadă să se prelungească cu încă o săptămână
„Am spus că sper să ajungem cu el în Parlament săptămâna viitoare. Dacă nu va mai fi o săptămână. Trebuie să ajungem cu tot pachetul de reforme, de aceea trebuie să fim atenţi cu acest proiect de buget. Nu aş fi aşa pesimist, dar o săptămână în plus nu mai contează, dacă vom veni cu proiectul de buget şi pachetul de reforme în acelaşi timp”, a mai declarat premieurl.
Întrebat cum va ţine deficitul la 7% în condiţiile în care mai mulţi miniştri au solicitat fonduri suplimentare, premierul a afirmat: „Bugetul când se construieşte se construieşte pe nişte limite pe care le au ministerele. Şi anul trecut MFP a aprobat limitele pentru fiecare minister în parte, atunci vom vedea execuţia bugetară şi care sunt limitele pentru fiecare minister în parte. Ambiţia e mare la început, cu execuţia e o problemă”.
news.ro