Florica Zaharia, femeia care l-a adus pe ambasadorul SUA la Băița

A făcut parte din lumea bună a artei din New-York, dar a preferat să se întoarcă acasă, în Munţii Apuseni. Fosta şefă a Departamentului de Conservare a Textilelor, din cadrul vestitului muzeu Met, cum este „alintat” cunoscutul Muzeu Metropolitan al Artei din New York, dr. Florica Zaharia are planuri mari. Peste ani, femeia, considerată unul dintre cei mai buni specialişti în conservarea materialelor, a strâns o colecţie impresionantă de costume populare şi obiecte tradiţionale pe care vrea să le expună într-un viitor muzeu al textilelor în comuna Băiţa. Proiectele sale ambiţioase l-au adus deja în Munţii Apuseni pe ambasadorul Statelor Unite.

Acum două luni, Băiţa era vizitată de ambasadorul american Hans Klemm. Detaliile despre vizita privată au apărut ulterior pe pagina ambasadei SUA. Oficialul american a vizitat viitorul muzeu de materiale textile pe care dr. Florica Zaharia, fost specialist în conservarea materialelor la Metropolitan Museum of Art din New York, vrea să îl deschidă în comuna Băița. Plecată din Hărţăgani, hunedoreanca i-a impresionat pe americani cu colecţiile, talentul şi pasiunea ei.

Acum a revenit în satul natal şi are gânduri mari pentru comuna Băiţa: „Muzeul va avea trei locaţii, dintre care două sunt în Băiţa. Este o casă istorică pe care o restaurăm în momentul de faţă, o altă locaţie la care ne-am oprit este clădirea din anii 60, care păstrează caracterul perioadei respective. Aici vom amenaja mai mult zona de lucru, atelierele, laboratorul, o sală de conferinţe şi un Art Caffe. Vrem să reprezentăm şi arta zonală, iar aceasta va fi într-o casă tradiţională de la 1902, într-o gospodărie din satul Hărţăgani”, explică Florica Zaharia.

Colecţia de textile Florica Ana şi Romulus Zaharia, cunoscută sunt numele de „FARZ”, este impresionantă. Sunt peste 12.000 de piese adunate din întreaga lume, care se vor regăsi în viitor în colecțiile muzeului.

Piese din patrimoniul textil universal

O parte dintre costumele populare din colecţia sa au fost prezentate pe scenă, la Serbările comunei Băiţa.

„Este datoria noastră să ţinem tradiţa vie, pentru că tradiţia este unul dintre pilonii pe care se bazează rezistenţa acestui popor”, a spus prezentatorul Valentin Crainic, înainte de a înmâna diplomele pentru frumuseţea pieselor autentice. Pe scenă a urcat chiar fiica Floricăi Zaharia.

Ana Drăguş a reprezentat zona Munteniei: „Port cu drag un costum de la sfârşitul secolului 19, început de secol 20. El face parte din colecţia noastră”. Ia purtată de fiica expertei în conservarea textilelor este o piesă autentică ce tocmai s-a întors dintr-o expoziţie din Statele Unite.

„Ana poartă un costum bine cunoscut care reprezintă România. Are fota clasică, care înveleşte partea de jos a corpului, e ia atât de căutată în ultimul timp, marama din borangic, brâiele ţesute în diferite tehnici. Această ie vine dintr-o expoziţie pe care am închis-o de curând la New-York, la Muzeul Ucrainian. A fost un eveniment organizat de noi în colaborare cu ei, o expoziţie care a tratat subiectul tehnologiei textile tradiţionale în Carpaţii româneşti şi ucrainieni”, dă detalii Florica Zaharia despre „Ecouri carpatine: Materiale textile tradiţionale şi tehnologii din Munţii Carpaţi ai României şi Ucrainei”. Este doar una dintre manifestările organizate de ea în Statele Unite.

În cursul anului trecut, Florica Zaharia se implica în organizarea a două expoziţii la Muzeul Metropolitan şi alta la Institutul Cultural Român din New York, toate trei aducând în faţa publicului piese din colecţia personală FARZ (Florica, Romulus şi Ana Zaharia).

„Vrem să prezentăm lumii textilele româneşti, dar şi piesele din alte regiuni est-europene. Vrem să arătăm cât sunt de importante pentru patrimoniul textil universal”, explică dr. Zaharia.

„Suntem mândri de ea”

Întreaga comunitate a auzit de iniţiativa femeii care a avut o funcţie de conducere într-un dintre cele mai vestite muzee ale lumii. Mare a fost bucuria sătenilor când au auzit că vor avea muzee şi specialişti din toată lumea vor vizita Apusenii.

„Ne-am unit forţele mai mulţi oameni cu diferite pregătiri, care, pe lângă ne iubim profesia, iubim cultura, ne iubim tradiţiile, ne iubim locurile”, spune preorul Valentin Crainic.

Vestea a fost bine primită şi de membrii Ansamblului Ritmuri Zărăndene: „Îi foarte bine! Vrem să facă aceste muzee ca să promoveze zona asta a noastră, că-i o zonă foarte frumoasă şi îndemn tineretul să duc tradiţia mai departe”, spune Mărioara Botici, completată de Felician Diniş: „Este un lucru foarte important pentru comuna noastră, pentru că aici se mai găsesc încă obiecte vechi. E păcat ca micuţii, viitorii adulţi, să nu ştie ce era pe vremea noastră sau, şi mai departe, a bunicilor.”

O altă localnică, care poartă încă ia, spune: „Doamna Florica îi consăteancă de-a noastră, din Hărţăgani ca şi noi! Suntem mândri de ea”.

Revenită din Statele Unite, Florica Zaharia este decisă să facă lucruri mari pentru zona natală, să finalizeze muzeele, dar să se implice în dezvoltarea turismului cultural în judeţ. Primul pas a şi fost făcut: după vizita la Băiţa, ambasadorul SUA a vizitat Castelul Corvinilor din Hunedoara, dar şi fosta capitală regală a dacilor, Sarmizegetusa Regia.

„Apreciem suportul dânsului. Pentru mine, decizia întoarcerii în ţară nu a fost grea, a fost una care s-a conturat cu mulţi ani în urmă. De fapt, niciodată nu ne-am despărţit de locul nostru, de ţară şi întotdeauna am dorit să revenim acasă”, spune Florica Zaharia. Ea a fost aplaudată de întreaga comunitate la Serbările comunei Băiţa. Duminică, 2 iulie, de ziua ei de naştere a fost invitată pe scenă, a primit flori şi i s-a cântat „La mulţi ani!”

Cine este Florica Zaharia

Dr. Florica Zaharia este o renumită specialistă în conservarea materialelor. Este originară din Hărţăgani, comuna Băiţa şi, după studiile de la Liceul Pedagogic, a urmat Şcoala Populară de Artă, apoi s-a înscris la cursurile Universităţii de Arte „Nicolae Grigorescu” Bucureşti. S-a specializat în arte decorative, tapiseria şi structura textilelor.

A decis în 1988 să plece din ţară şi a ajuns în Statele Unite. Experienţa, dar şi piesele create de ea i-au deschis porţile către celebrul ”the Met”, pe 1000 Fifth Avenue.

Astfel, hunedoreanca a ajuns să facă parte din Departamentul de Conservare a Textilelor de la The Metropolitan Museum of Art din New York unde a şi deburat ca şi restaurator în laboratorul intituţiei. În 2003 a ajuns chiar şefa acestui departament.

Şi acum site-ul Met o prezintă ca pe un conservator emerit, care a condus un colectiv de conservatori de textile de renume mondial: „Condus de Florica Zaharia, conservator şef, departamentul are cincisprezece profesioniști cu domenii diverse de specialitate, precum și colegi, stagiari și voluntari care fac parte din Departamentul de Conservare a Textilelor”.

Acesta răspunde necesității conservării, conservării, studiului tehnic și cercetării colecției de bază a Muzeului care are aproximativ 36.000 de piese din produse textile în cele douăsprezece departamente. Departamentul este responsabil pentru stabilirea liniilor directoare pentru depozitare, îngrijire, manipulare și afișarea acestei colecții. Muzeul Metropolitan de Artă din New York are peste două milioane de opere de artă ce acoperă o perioadă de mii de ani şi este considerat unul dintre cele mai mari şi prolifice muzee de artă din lume.

Din 1992, hunedoreanca activează ca lector pentru mai multe fundaţii culturale dedicate protejării patrimoniului. În 2008, Florica Zaharia a fost aleasă să predea cursul de conservarea textilelor, prezervarea şi etalarea textilelor la Institutul pentru Conservarea şi restaurarea Patrimoniului Cultural din Valencia, Spania.

Florica Zaharia are o vastă experienţă în domeniul conservării, restaurării şi valorificării expoziţionale a pieselor textile de patrimoniu, este specialistă recunoscută în tehnicile tradiţionale de prelucrare a fibrelor şi a publicat numeroase lucrări.

Laura OANĂ

2 comentarii la „Florica Zaharia, femeia care l-a adus pe ambasadorul SUA la Băița

  • 9 aprilie 2018 la 11:15
    Permalink

    Buna ziua,am aflat de Doamna Florica Zaharia de la televizor si as dori sa iau legatura cu Domnia sa pentru ca a existat in Oltenia o femeie care a tesut multe covoare si dupa decesul acesteia exista pericolul sa se deterioreze tesatura,ar fii mare pacat.Va multumesc anticipat!
    O ZI BUNA!
    L.PETRESCU

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *