Federaţia Hipocrat: Legea salarizării în domeniul sănătăţii se aplică discriminatoriu
Federaţia Sindicală Hipocrat anunţă marţi deschiderea conflictului de muncă, ameninţând cu intrarea în grevă generală pe perioadă nedeterminată. Medicii sindicalişti auză aplicarea în mod discriminatoriu a legii salarizării în domeniul medical.
„Suntem profund nemulţumiţi de modul de dialogare cu factorii decidenţi şi de impactul social generat de aplicarea discriminatorie a legii salarizării în sectorul sanitar, precum şi de întârzierea elaborării unui regulament de acordare a sporurilor. Prin urmare, trecem la strângerea semnăturilor pentru îndeplinirea condiţiilor de grevă. Vom parcurge etapele legale, vom avea o grevă de avertisment de două ore şi la finalul acţiunii vom declanşa greva generală pe perioadă nedeterminată”, transmite Federaţia Sindicală Hipocrat.
Sindicaliştii spun că menţinerea pragului de 30 la sută din bugetul pentru salarii nu este realistă decât prin raportarea la sporul de condiţii.
„Includerea sporului pentru asigurarea continuităţii şi a indemnizaţiei de hrană în cuantum de 30% pe ordonator principal de credite ne va menţine ancoraţi în simulări utopice şi ne va plasa pe o pistă falsă a dialogului social”, explică ei.
De asemenea, sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de taxarea indemnizaţiei de hrană cu procentul aferent contribuţiilor la asigurări sociale în unele unităţi sanitare, iar acordarea la 1 martie a salariilor din grilă doar pentru medici şi asistenţi este discriminatorie, afectând farmaciştii, biologii, chimiştii, moaşele, surorile medicale, tehnicienii, infirmierele, brancardierii şi îngrijitoarele.
„Cu toate că, pe parcursul intervenţiilor noastre am adus dovezi clare cu privire la faptul că farmaciştilor nu li s-a acordat nici măcar majorarea cu 25% la 1 ianuarie, ca urmare a plafonării salariului de încadrare, nici acest aspect punctual nu s-a dorit a se temporiza în momentul modificărilor ulterioare ale legii. Pe lângă toate aceste categorii de salariaţi, nu sunt de neglijat nici angajaţii din structurile tehnico-administrative, care se ocupă de buna funcţionare a unităţilor sanitare şi de care depinde aprovizionarea lor, de implementarea politicilor economice care vizează eficientizarea cheltuielilor şi de alte activităţi de care personalul medical şi bolnavul nu se pot dezice”, spune Federaţia Hipocrat.
Sindicaliştii solicită, astfel, aplicarea grilei de salarizare pentru tot personalul încadrat în sistemul de sănătate, aprobarea regulamentului de sporuri conform anexelor I-IX, reevaluarea art. 25 din legea salărizarii unitare şi limitarea lui exclusiv la sporul de condiţii, reevaluarea legii salarizării şi corectarea inechităţilor create între categorii profesionale, atât din interiorul sistemului de sănătate, cât şi în comparaţie cu alte categorii profesionale de bugetari.
„Nu ne onorează nici modificarea ulterioară a legii salarizării, prin OUG 91/2017. (…) De exemplu, conform coeficienţilor prevăzuţi în legea actuală şi, făcând o simplă operaţie aritmetică, avansăm teoria că un salariu minim brut pe ţară pentru anul 2023, mai mic de 2.500 lei, nu implică nicio creştere salarială”, mai spune Federaţia Sindicală Hipocrat.
news.ro