Familii în pericol major, la Aninoasa
36 de familii din orașul Aninoasa urmează a fi evacuate din locuințe, dupar ce expertizele efectuate asupa imobilelor au aratat ca acestea sunt nesigure. Oamenii se opun, însă evacuarii, refuzând să își părăsească locuințele.
Trei imobile din cea mai săracă localitate a Văii Jiului reprezintă un atentat la siguranța locatarilor. Expertizele efectuate, în urma prăbușirii unui acoperiș, au scos la lumină faptul că blocurile sunt nesigure. În primă fază, cele 36 de familii vor fi cazate în sala de sport a localității. Ultimele intervenţii la acoperişul blocului s-au făcut în urmă cu mai bine de 15 ani, clădirile având o vechime de peste 100 de ani.
„Dispoziţie de evacuare pentru locatarii din 3 imobile situate în oraşul Aninoasa. Urmare a căderilor masive de zăpadă, care au afectat structura de rezistenţă a trei acoperișuri ale blocurilor cu un etaj, situate pe strada Libertăţii, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă din Aninoasa a decis evacuarea totală a locatarilor din aceste imobile. Autorităţile au hotărât cazarea familiilor evacuate în sala de sport a Școlii generale „Sfânta Varvara” din Aninoasa. Dintre cele 36 de familii, care locuiesc în blocurile cu risc, 20 au refuzat evacuarea pe proprie răspundere. Pompierii Detașamentului Petroșani asigură supraveghere de specialitate, monitorizare cu un echipaj medical, evacuarea oamenilor cu microbuzul din dotare și evacuarea bunurilor, la nevoie, precum și amenajarea spațiului de cazare. O echipă a DSP s-a deplasat la locul de cazare pentru a se asigura că sunt îndeplinite condiţiile igienico-sanitare. Paza și ordinea publică se vor realiza prin grija Jandarmeriei, Poliţiei și Poliţiei Locale. De asemenea, pentru monitorizarea operaţiunilor de evacuare s-a activat Centrul Judeţean de Conducere și Coordonare a Intervenţiei. În cursul zilei de azi, pompierii, cu ajutorul autospecialei de lucru la înălţime, au încercat îndepărtarea zăpezii de pe acoperișuri, ajunsă la aproximativ 50 de centimetri, însă această procedură putea periclita acoperișurile cu structura deteriorată. Mâine, prefectul judeţului Hunedoara convoacă CJSU pentru luarea măsurilor de consolidare a acoperișurilor celor 3 imobile.
Prefectul judetului Hunedoara a dispus deplasarea Grupului de Suport Tehnic pentru evaluarea la faţa locului a situației. GST a făcut următoarele constatări: construcții vechi (aprox. 1890) și afectate dpdv al rezistenţei, zăpadă pe acoperiș între 50-70 cm. Acoperișuri șarpante cu învelitoare din țiglă sau tablă, dulgheria acoperișurilor putredă, cu elemente lipsă. Sunt un număr de 30 de clădiri P+1, din care 6 P+1+M, construite din cărămidă fără centuri stâlpi sau grinzi. În urma verificărilor de specialitate efectuate de Inspectoratul de Stat in Constructii, s-a recomandat evacuarea locatarilor din cladirile afectate. Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta a decis evacuarea locatarilor din două imobile (36 de apartamente cu o cameră)”, informează ISU Hunedoara.
Dintre locatarii celor 3 blocuri, 25 au plecat la rude și prieteni, 5 vor pleca mâine la rude, iar 15 refuză evacuarea.
Foto arhiva: blocul al cărui acoperiș s-a prăbușit in data de 17.12.2018
Monika BACIU