Fabrica BOSCH de la Simeria pusă în așteptare de Guvern

Firma BOSCH care vrea să își deschidă fabrică la Simeria încă așteaptă ajutorul de stat solicitat în baza HG nr. 807/2014 care vine în sprijinul investițiilor mari din țară. La începutul acestei săptămâni, ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, a înmânat acorduri de finanțare pentru alte cinci firme care s-au înscris la această schemă.

Cele cinci firme care vor beneficia de ajutor de stat sunt: Automobile DACIA S.A., SWOBODA Sibiu SRL , SOGEFI SUSPENSIONS EASTERN EUROPE S.R.L. de la Oradea, OMNIA EUROPE S.A.  și MARTUR AUTOMOTIVE SEATING AND INTERIORS S.R.L.

Din cele 5 investiții care au primit ajutor de stat, 4 sunt din domeniul industriei auto.

Din păcate, grupul german BOSCH, care intenționează să deschidă o fabrică de mașini de spălat la Simeria, nu se află printre beneficiarii de ajutor de stat, deși reprezentanții firmei au depus solicitarea încă din prima zi de deschidere a schemei de ajutor. BOSCH vrea să investească aproape 455 milioane de lei în această fabrică și a solicitat guvernului suma de 100 de milioane de lei.

Lista Cererilor de acord pentru finanțare depunse în baza H.G. 807/2014 până la data de 11.10.2018 poate fi consultată AICI

Construirea fabricii BOSCH trebuia să înceapă în cursul acestui an, însă din cauza întârzierii primirii acestui ajutor de stat, demararea lucrărilor va începe, cel mai probabil, doar de anul viitor.

Investiția BOSCH de la Simeria se face pe un teren de 42 de hectare situat la intrarea de la Simeria Veche pe A1 Deva – Sibiu și lângă alte două drumuri naționale – DN7 și DN66 – precum și de nodul feroviar de la Simeria Triaj. În viitoarea fabrică de mașini de spălat vor munci peste 700 de oameni.

Fabrica BOSCH de la Simeria va produce, în doi ani de la demararea producției, peste 1 milion de mașini de spălat anual. După cele din Germania, Spania și Polonia, fabrica de la Simeria este a patra unitate de producție din Europa a grupului german.

În total, 14 firme mari au primit anul acesta ajutor de stat

La începutul lunii noiembrie, alte 9 proiecte de investiții în valoare de 1,3 miliarde de lei au primit susținerea Guvernului. Firmele beneficiare au fost:

1. Teraplast SA – capital românesc;
2. MG Tec Grup SRL – capital românesc;
3. Terglass Bistrița SRL – capital românesc;
4. Depaco SRL – capital romanesc;
5. Therme Nord București SRL – capital românesc 73,5% și capital austriac 26,5%;
6. Jaeggi Industry SRL – capital elvețian;
7. Universal Alloy Corporation Europe – capital elvețian 97% și capital american 3%;
8. Romaqua Group SA – capital românesc;
9. Stonevault SRL – capital românesc.

Astfel, finanțarea acordată de la bugetul de stat pentru cele 14 investiții este de aproape 860 de milioane de lei. Acestea vor creea, în total, aproximativ 3.300 de noi locuri de muncă. Proiectele investesc în industria auto, industria materialelor de construcții, industria aeronautică, sănătate și asistență socială.

Din 10 septembrie 2018, investitorii români și străini au început să depună la Ministerul Finanțelor Publice cererile pentru ajutoarele de stat destinate investițiilor de minimum 3 milioane de euro.

Bugetul alocat schemei în anul 2018 pentru emiterea de acorduri pentru finanțare cu plată în perioada 2019-2021 este preconizat la suma de 1,6 miliarde de lei.

Cererile de acord pentru finanțare se analizează și se soluționează în ordinea înregistrării și în limita creditelor de angajament și bugetare aprobate prin legile bugetare anuale.

Ajutorul de stat va avea intensități diferite, în funcție de locul investiției:

  • În municipul București, ajutorul va fi de 10% din valoarea eligibilă a investiției, dar nu mai mult de 7,5 milioane de euro.
  • Regiunea Vest și județul Ilfov: 35%, dar nu mai mult de 26,25 milioane euro.
  • Restul țării: 50%, dar nu mai mult de 37,5 milioane euro, ajutor de stat.

 

Paul MUNTEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *