Expoziție de cărți poștale reprezentând Orăștia dintre anii 1900-1940
Expoziția poartă numele „ORĂȘTIA – AȘA CUM O CUNOȘTEAU BUNICII” își va avea vernisajul la Sinagoga din Orăștie, vineri 1 3 octombrie, la ora 18:00, Asociația ASTRA, filiala „Aurel Vlaicu” Orăștie și Primăria Orăștie fiind susținători ai proiectului acestei expoziții permanente.
Este vorba despre o prezentare publică a peste 90 de fotografii vechi, ce ilustrează fragmente din istoria burgului Orăștie şi a locuitorilor săi. Materialele care stau la baza acestui eveniment au fost adunate de către domnul Dan Simion Grecu, originalele (fiind expuse copii mărite la scara A 4) făcând parte din colecția sa personală.
Expoziția cu imagini vechi și valoroase din Orăștie va rămâne o permanență în Sinagogă, aceasta putând fi văzută și în cadrul altor manifestări ce vor avea loc aici.
„Sper sincer să aibă succes manifestarea, de fapt nici nu are importanță cui aparțin imaginile, mesajul lor contează și să trezească interes. Poate asta va fi un prim pas spre un frumos album colorat cu imagini vechi din Orăștie, eventual și cu alte contribuții (mai sunt colecționari). Sunt oricând gata să ajut astfel de inițiative, sper să aibe succes printre localnici”, spunea domnul Dan Simion Grecu.
Pentru a descrie mai bine ce dorim să facem vă propun un proverb chinezesc: „Spune-mi și voi uita. Arată-mi și voi ține minte. Implică-mă și voi înțelege”.
Vom încerca să vă spunem o poveste fotografică de odinioară, o poveste pe care Dan Simion Grecu vrea să ne-o împărtășească. Vă vom arăta cum era Orăștia, dar vă vom și implica.
Cum?
O bună parte dintre vederile vechi au și o parte scrisă, vă vom ruga să ne ajutați traducându-ne din acele texte.
Vrem totodată să adunăm laolaltă amintirile dumneavoastră. Fotografii, almanahuri, texte sau povești orale despre Orăștia de odinioară. Noi le vom scana (fotografii, carte, document) sau vom înregistra, după caz.
Ca apoi să încropim texte în care să aducem viitorului, în față, trecutul.
Dincolo de valoarea istorico-documentară și estetică a ilustratelor, care pot naște sensibilități nebănuite, colecția, în ansamblu, aduce în prim plan și pe omul din acele vremuri, ca model de trăire, dornic să împărtășească experiența de viață, dând astfel măsura valorii spiritului autohton care slujește, sfințind locul.
Gazda evenimentului este scriitorul Dan Orghici.