Evenimentul ,,Noaptea Muzeelor” 2020, exclusiv on-line
Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva organizează sâmbătă 14 noiembrie 2020, evenimentul național și internațional Noaptea Muzeelor. Evenimentul ,,Noaptea Muzeelor” 2020 se află la ediția a XVI-a și se va desfășura exclusiv on-line.
,,Noaptea Muzeelor” va debuta cu vernisajul expoziției „Restituiri Istorice – 2020”, realizată de Secția de Restaurare, Investigații, Conservare a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva. Vernisajul expoziției se va desfășura on-line, sâmbătă 14 noiembrie 2020, începând cu ora 15.00.
„Expoziția de restaurare este organizată de către specialiștii în domeniul restaurării-conservării din cadrul Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva și își propune să prezinte publicului vizitator o parte din activitatea desfășurată în laboratoarele instituției pe parcursul anului 2020.
Materialele descoperite pe șantierele arheologice precum și obiectele de patrimoniu găsite întâmplător pe teritoriul județului Hunedoara sunt restaurate și conservate de către cei 5 experți atestați pe domeniile metal, ceramică, carte veche, în vederea cercetării, valorificării științifice și expunerii acestora. În general activitatea laboratorului de restaurare are în vedere găsirea unor soluții de readucere a obiectelor de patrimoniu aproape de starea lor inițială și recăpătării calităților estetice, intervenții de restaurare care să asigure o durată mai mare de viață în condiții optime.
Intervenţia neavizată asupra obiectelor de patrimoniu a dus la pierderea masivă a unor artefacte şi concomitent la distrugerea unor mărturii istorice despre evoluţia vieţii şi locuirii umane. Acțiunea face parte dintr-o campanie de promovare și conștientizare a rolului pe care îl reprezintă restaurarea bunurilor culturale mobile, importanța salvării patrimoniului cultural național și nu în ultimul rând, să prezinte etape din activitatea desfășurată în laboratoarele Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva de către profesioniștii din domeniu” relatează Ioana Popițiu, șef-serviciu, Secția de Restaurare, Investigații, Conservare.
Evenimentul ,,Noaptea Muzeelor” va continua cu un recital susținut de grupul de muzică medievală Cimpoierii din Transilvania. Grupul va concerta online în Sala Șemineului a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva după următorul program: 15.00 – 15.15; 16.00 – 16.15; 17.00 – 17.15; 18.00 – 18.15; 19.00 – 19.15; 20.00 – 20.15; 21.00 – 21.15.
Cimpoierii din Transilvania – Muzică medievală și tradițională
„Grupul a fost înfiinţat în anul 2008 de către Mircea Goian împreună cu Cornel Jitariu şi abordează muzica medievală şi tradiţională, într-un mod original, într-o manieră concepută special pentru spectacolele care au loc în pieţele oraşelor sau în spaţiile libere de pe lângă cetăţi sau castele și bineînțeles muzee. Repertoriul include piese culese începând din perioada anilor 1200 – 1650, până în timpurile noastre, precum și melodii proprii, toate realizate în aranjamente originale.
Din vara anului 2019, trupa se prezintă într-o formulă nouă, cu un “sound” mai bogat, mai dinamic, un repertoriu împrospătat și decoruri noi. În viitorul apropiat vor fi lansate înregistrări și videoclipuri noi. Membrii grupului Cimpoierii din Transilvania sunt: Mircea Goian – violoncel, hurdy gurdy, percuții, Peter Moynahan – voce, chitară, percuție, Gerhard Stempel – tobe, tapan, Alin Bălescu – cimpoaie, blockflöte sopran, alto, tenor, pocket clarinet” menționează Mircea Goian, managerul grupului.
Secția de Marketing și Relaţii cu Publicul