Este sau nu necesară adeverinţa medicală pentru a merge la sala de fitness?
Prof. Univ Dr. Gheorghe Iana, preşedintele Societăţii de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională, trage un semnal de alarmă asupra cazurilor în care persoane care au diferite afecţiuni nediagnosticate pot ajunge la complicaţii fatale dacă nu fac un control medical înainte de a merge la sală, fără a exlude însă şi posibilitatea ca astfel de accidente să aibă loc şi în cazul celor fac sport acasă fără a şti de ce afecţiuni suferă. Nu sunt puţine cazurile în care activitatea fizică intensă a avut consecinţe grave la persoane cu afecţiuni nedepistate, ceea ce aduce în discuţie necesitatea unor reglementări clare.
Întrebat de jurnaliştii News.ro dacă nu ar fi necesar un aviz de la medic pentru cei care doresc să facă mişcare în sălile de fitness, Ministrul Tineretului şi Sportului, Carol Eduard Novak, a declarat că nu consideră deocamdată necesară reglementarea unui asemenea document medical, însă recunoaşte că acesta ar putea diminua numărul celor care fac complicaţii grave sau chiar mor în urma mişcării susţinute în sălile de sport. În schimb, şeful Federaţiei Române de Culturism şi Fitness spune că este nevoie urgent de o lege clară în domeniu şi că lucrează acum la un astfel de proiect care presupune inclusiv adeverinţe medicale pentru cei care încep să facă mişcare susţinută la sală. Între timp, în alte state precum Franţa, de exemplu, prezentarea acestei adeverinţe este deja de ani buni lege.
Carol Eduard Novak: Momentan nu avem nicio reglementare pe acest segment, nu consider că o adeverinţă medicală ar putea să rezolve un accident de genul acesta, astfel de accidente se întâmplă zilnic
“Este din păcate un caz nefericit şi desigur, în toată experienţa mea de sportiv am întâlnit foarte multe astfel de cazuri, momentan nu avem nicio reglementare pe acest segment, dar consider că astfel de accidente vasculare nu s-ar putea filtra printr-un examen medical sau printr-o adeverinţă medicală. Astfel de accidente se întâmplă zilnic, în orice condiţii, şi masa de oameni care frecventează sălile de fitness este foarte mare. Eu, sincer, în acest moment nu cred că adeverinţa medicală ar putea să rezolve un accident de genul acesta”, a declarat pentru News.ro ministrul Tineretului şi Sportului, referindu-se la cel mai recent caz de acest gen, cel al unui fost inspector general şcolar, decedat la 49 de ani din cauza unui accident vascular cerebral după o oră de fitnes
Novak: Cu siguranţă un aviz de la medic ar putea filtra o parte din cazuri
Eduard Novak admite că o adeverinţă medicală de la medicul curant ar fi totuşi utilă pentru evitarea unor situaţii grave în urma efortului fizic depus la sala de sport. Acest lucru nu este însă reglementat oficial în România.
“Cu siguranţă, un aviz de la medic ar putea filtra o parte din cazuri, de ce nu, nu ar strica să avem cumva o vizită medicală înainte de accesa sălile de fitness sau spinning sau orice alte activităţi fizice, dar cu siguranţă vă daţi seama că aceste complicaţii nu se văd la primele vizite, trebuie investigate mult mai adânc, dar eu spun că la un moment dat ar fi bine să avem o adeverinţă medicală că, da, într-adevăr, poţi să mergi, adică tocmai datorită acestor analize am putea să filtrăm o parte dintre cei predispuşi să facă diferite accidente.
Situaţia este mai complicată pentru că, de foarte multe ori, unele persoane care au diferite boli cardiovasculare ar trebui să facă diferite mişcări fizice ca să-şi întărească sistemul imunitar, cardiovascular. Cred că avem nevoie de mai multă investigare, de un sondaj mult mai amplu pentru a găsi soluţia potrivită pentru acest caz. Eu cred că momentan nu ar fi o soluţie, cred că astfel de accidente se întâmplă peste tot, din păcate, zilnic, şi la muncă, şi în timpul condusului, şi în timpul statului la birou, şi când călătoreşt cu avionul, sunt metode prin care s-ar putea reduce aceste accidente, dar cu siguranţă cred că nu ar schimba foarte mult”, a precizat pentru News.ro Eduard Novak.
Pe de altă parte însă, mult mai vehement în privinţa necesităţii de a introduce reglementări clare în acest domeniu este chiar Şeful Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, Gabriel Toncean. Acesta a explicat pentru News.ro importanţa unei verificări medicale amănunţite înainte de a ne decide să facem activitate fizică susţinută. Deocamdată, în România, o parte a celor care deţin săli de fitness cer persoanelor care fac abonamente să completeze doar o declaraţie pe proprie răspundere că starea de sănătate le permite să facă mişcare susţinută.
Şeful Federaţiei Române de Culturism şi Fitness: Din punct de vedere legislativ, suntem într-un mare impas de foarte mulţi ani, este impardonabil ca statul nu te oblige să ai la sală cel puţin un instructor autorizat care să supravegheze activitatea sportivă
“Recomandarea mea este ca, înainte de a începe o activitate fizică susţinută, chiar dacă ea se desfăşoară într-un cadru organizat, să se facă o verificare medicală în prealabil, care să fie o dovadă a faptului că persoana respectivă are sănătatea necesară pentru a merge la sala de fitness.
La sălile mele, peste tot, le solicit acordul scris, există un chestionar, să semneze acea declaraţie pe proprie răspundere cum că sunt răspunzători de propria integritate în timpul antrenamentului, sunt sănătoşi şi corespund cerinţelor fizice ale sălii.
Din punct de vedere legislativ, suntem într-un mare impas de foarte mulţi ani, până în acest moment România nu are o statistică a sălilor din ţară, şi nu doar a sălilor de fitness. Nu există lege, la fel cum nu există o lege prin care statul, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Tineretului şi Sportului, să te oblige ca în cadrul activităţilor la sală să ai cel puţin un instructor autorizat care să verifice sau să supravegheze activitatea sportivă, ceea ce mi se pare impardonabil, văd o comparaţie cu un spital fără medici sau o şcoală fără profesori.
Mi se pare absolut normal ca orice participant la activităţile sportive să fie conştient de importanţa avizului medical, şi de propria stare de sănătate. Cred că o colaborare foarte bună între Ministerul Tineretului şi Sportului , Sănătăţii şi Federaţia Română de Culturism şi Fitness care ar trebui să fie organul tutelar al acestei activităţi ar reuşi să rezolve această situaţie ingrată de mulţi ani”, a declarat pentru News.ro Gabriel Toncean.
Proiect pentru reglementarea activităţilor în sălile de fitness, în lucru la Federaţia Română de Culturism şi Fitness. Documentul ar putea ajunge în câteva luni în Parlament
“Noi, Federaţia Română de Culturism şi Fitness lucrăm la un proiect de lege prin care să reuşim să avizăm toate sălile din ţară, să avem o evidenţă şi să încercăm să normalizăm activitatea din sălile de fitness, inclusiv sub acest aspect medical. Este un proiect complex care ar trebui odată pentru totdeauna să reglementeze situaţia sălilor din România. În două – trei luni încercăm să-l depunem în Parlament pentru avizare”, a dezvăluit pentru News.ro şeful Federaţiei.
Ce spun medicii că trebuie să facem înainte să ne apucăm de mişcare la sală?
Prof Univ Dr. Gheorghe Iana, Preşedintele Societăţii de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România: Este nevoie de reglementări în domeniu, există persoane care au o insuficienţă cardiacă latentă sau incipientă, sunt oameni cu probleme circulatorii grave pe care încă nu le-au depistat, prin creşterea frecvenţei cardiace se poate ajunge chiar la deces
“Sunt trei factori care trebuie implicati. In primul rând cel care solicită serviciile, cel care merge la sala. Este o persoană conştientă dacă are probleme de sănătate şi trebuie să ceară un consult de specialitate înainte de a alege să facă fitness, să vadă ce tip de mişcare, până la ce grad de efort, la ce nivel al pulsului poate să meargă într-un exerciţiu fizic intens, iar asta trebuie să i-o recomande medicul curant.
În baza acestui document care atestă gradul de efort pe care îl poate tolera persoana respectivă, fără să-şi pună în pericol viaţa, ar trebui mers la sala unde se hotărăşte să facă, acolo trebuie să existe un formular, pe care să-l completeze, la nivelul fiecărei săli trebuie să existe o procedură internă care să reglementeze aceste lucruri. Cine avizează intensitatea exerciţiilor, cine este persoana autorizată să prelucreze aceste informaţii medicale, este foarte riscant pentru o persoană predispusă să facă un AVC, având nişte probleme de sănătate, sau predispusă să facă infarct ştiindu-se cu o boală cardiovasculară sau chiar şi pentru alte afecţiuni, sunt persoane cu risc medical pentru anumite tipuri de mişcări sau o anumită intensitate a efortului şi atunci, în baza scrisorii medicale pe care o au, personalul sălii sau administratorul sălii trebuie să ia măsurile necesare, lucrurile acestea trebuie reglementate, nu se poate.
Sunt două direcţii pe care trebuie mers. Trebuie mers pe verificarea procedurilor interne, cei care autorizează şi certifică asemenea săli trebuie să prevadă posibilitatea de a participa la exerciţiile fizice şi pentru pacienţii cu afecţiuni şi acest tip de formular trebuie validat de o instituţie sanitară, gen DSP, cineva care să avizeze din punct de vedere medical acest formular pe care fiecare persoană care intră într-o sală ar trebui să-l completeze”, a declarat profesorul Gheorghe Iana pentru News.ro.
Controlul medical de specialitate şi adeverinţa de la medic înainte de activitatea fizică la sală sunt esenţiale. Sunt foarte mulţi oameni care au afecţiuni grave de a căror existenţă nu ştiu, complicaţiile pot fi fatale
“În urma efortului creşte ritmul cardiac, există persoane care au o insuficienţă cardiacă latentă sau incipientă , sunt persoane cu probleme circulatorii grave pe care încă nu le-au depistat, prin creşterea presiunii şi a frecvenţei cardiace şi a vitezei de circulaţie a sângelui, se poate ajunge la un ritm peste 120, 130 de bătăi pe minut, poate chiar mai mult, pacientul acela riscă să intre într-o tahicardie paroxistică sau o tulburare de ritm care îi poate fi fatală. În momentul în care creşte frecvenţa bătăilor cardiace se produce o alterare a calităţii debitului sangvin, pentru că se scurtează ciclul cardiac, există nişte modificări fiziologice care duc practic la modificări în tot sistemul circulator, şi dacă persoana respectivă are o placă moale, un tromb în artera carotidă, care poate fi uşor mobilizat, în acest joc de presiune a sângelui această placă poate fi mobilizată, se poate duce să înfunde un vas în creier, poate să facă un accident vascular cerebral”, explică prof. Iana.
Cazuri grave din experienţa unui specialist de renume: AVC după efort fizic făcut acasă şi disecţie de arteră vertebrală în urma unui masaj
„Am văzut două cazuri, un prim caz a fost legat tot de un efort intens, dar îl făcea acasă, şi cel de-al doilea caz, după un masaj. Primul a fost un caz de AVC într-un teritoriu foarte mare, cu evoluţie proastă ulterior, iar cel de-al doilea caz a fost cu disecţie de arteră vertebrală dominant şi cu accident vascular ischemic secundar disecţiei de arteră vertebrală, în urma masajului cervical efectuat foarte în forţă, s-a produs disecţia de arteră vertebrală. Trebuie reglementată această obligativitate de informare asupra riscului existent, sunt oameni care merg la sală, ridică greutăţi, fac efort fizic intens, aleargă intens pe bandă, de exemplu uul cu o suferinţă de tip coloană lombară cu predispoziţie la o hernie de disc în urma unui efort susţinut poate să erupă acea hernie de disc, sunt lucruri care se pot întâmpla, de aceea gradunl de efort, tipul de exerciţii fizice pentru pacienţii care au probleme de sănătate ar trebui avizat de un medic cu specialitate pe zona de recuperare, sau medicină sportivă”, a spus prof. Gheorghe Iana.
Cum este în alte ţări? Dr. Anca Montagnier, medic endocrinolog în Franţa: Pentru orice activitate fizică încadrată este nevoie de certificat medical
Desigur, nu vorbim despre contextul actual pandemic în care sălile de fitness sunt închise în foarte multe state, însă, ca regulă generală, altfel au reglementat lucrurile autorităţile din alte ţări. Medicul Anca Montagnier, medic roman specializat în endocrinologie şi nutriţie şi coordonator al Filierei de Tratament al Obezităţii la Centre Hospitalier Bretagne Atlantique, a explicat pentru News.ro că în Franţa, pentru orice activitate fizică încadrată, este nevoie de certificat medical.
“Toate cluburile sunt asigurate, iar asigurarea cere certificat medical. Acest certificat îl poate da medicul de familie sau un specialist. Unele cluburi cer chiar “epreuve d’effort” de la cardiolog, ceea ce înseamnă EKG de efort”, a declarat pentru News.ro dr. Anca Montagnier.
Italienii nu fac sport la sală fără OK-ul de la medic. Certificatul medical este impus sălilor de fitness de Ministerul Sănătăţii
În Italia, lucrurile sunt reglementate prin lege. Atât copiii, cât şi adulţii nu încep o activitate fizică dacă nu au aviz de la medic. Certificatul medical este eliberat în urma unui control de specialitate, în care se face inclusiv electrocardiograma. Costul întregului control este undeva în jurul sumei de 60 de euro. Mai mult, Ministerul Sănătăţii de acolo a pus drept condiţie existenţa acestor certificate medicale pentru eliberarea avizului de funcţionare a sălilor de fitness. Acest certificat este obigatoriu şi în cazul elevilor care fac activităţi sportive în şcoli. În unităţile de învăţământ din Italia, multe şcoli permit diverselor asociaţii să ofere copiilor cursuri de karate, volei, baschet sau dans, după orele de curs. Doar în cazul piscinelor, din 2014, în Italia nu mai este obligatoriu acest certificat medical.
news.ro