Energii alternative. Hunedoreanul care a ”cultivat” 1,5 hectare de panouri solare
Inginerul Sandu Ghirbomean a început să monteze panouri solare încă de pe vremea când astfel de tehnologii erau clasificate în percepția colectivă ca și componente ale imaginației științifico-fantastice. A început abrupt cu o instalație germană ultra-tehnologizată la un client din Orăștie.
”Am montat-o prin 2006. A costat 9000 de euro, încorpora cele mai moderne tehnologii și asigura apa caldă menajeră laolaltă cu necesarul de apă caldă pentru piscina din curtea clientului. Cu doar 15 metri pătrați de panouri solare. Instalația este amortizată demult, iar astăzi ea furnizează apă caldă la maxim de randament financiar”, explică Sandu Ghirbomean.
În 10 ani, de când se ocupă să pună soarele la treabă pentru clienții săi, hunedoreanul a montat aproximativ 15.000 de metri pătrați de panouri solare, distribuiți la circa 3.000 de clienți. Printre ei fabrici de pâine, hoteluri și o întreagă salbă de pensiuni care au dorit să-și optimizeze costurile cu utilitățile. Afacerea lui Sandu Ghirbomean a înregistrat anul trecut, cu doar patru angajați, o cifră de afaceri de circa 300.000 de euro, la o rată a rentabilității de peste 10 la sută. Ceea ce demonstrează că și în România opțiunea pentru sursele alternative de energie se răspândește tot mai mult. Sandu Ghirbomean: ”Relansarea programului Casa Verde de anul trecut, program care acordă granturi pentru trecerea pe surse alternative de energie, a intensificat cererea pentru astfel de lucrări. S-a simțit în 2016 și se simte și acum. Chiar în acest moment am în derulare două lucrări în Beriu prin Casa Verde”.
Programul acordă persoanelor fizice un grant de 6.000 de lei la montarea de panouri solare și 8.000 de lei pentru instalarea de pompe de căldură.
Instalațiile solare, o știință exactă
Se poate crede că tehnologia asta a energiilor neconvenționale se rezumă la un acoperiș bătut de soare pe care se aruncă din voleu câțiva metri pătrați de panouri absorbante de energie solară, niște țevi și un boiler în care se colectează apa caldă. Nu e nicidecum așa. Până să ajungi acolo te mănâncă nomogramele, calculele matematice și termotehnica care guvernează orice instalație solară care furnizează apă caldă. De exemplu, atunci când ajunge prima oară la un client, Sandu Ghirbomean ia în primire acoperișul clădirii, locul în care vor fi montate panourile solare.
”Funcție de gradul de înclinare al acoperișului și unghiul de plasare al acestuia față de punctul cardinal SUD putem determina care este energia solară distribuită pe unitatea de suprafață în timp de un an pe acel obiectiv. Folosim pentru aceasta ceea ce în tehnică se numește nomogramă. După ce determinăm valoarea energiei, putem trece la pasul următor, găsirea soluției constructive optime și proiectarea instalației”, spune întreprinzătorul.
Soarele ține cu România
Din punct de vedere al mărimii radiaţiei solare, România se plasează printre primele ţări din Uniunea Europeană, după Spania, Grecia şi Portugalia. Deci radiaţia solară existentă în România ne invită practic să o folosim, exploatarea fiind mult mai rentabilă decât în ţări mai ”umbroase”, dar care aplică deja pe scară largă sistemele alternative de energie, cum ar fi de exemplu Germania.
Județul Hunedoara este plasat geografic într-o poziție avantajoasă pentru tehnologiile care folosesc energia solară. ”În zona județului Hunedoara valoarea radiației solare este undeva între 1100 – 1200 kw/mp/an (kilowatt per metru pătrat per an – unitate de măsură)”, spune Sandu Ghirbomean.
Cu alte cuvinte, hunedorenii se pot bucura de suficient soare de-a lungul unui an pentru ca instalațiile lor solare să funcționeze spre maximul de randament.
E avantajos și iarna? Dar când nu e soare?
V-ați hotărât să nu mai ardeți gazul ca să produceți apă caldă în locuință. Vă gândiți dacă merită alternativa solară? Statisticile existente spun că în totalul facturii energetice a unei locuințe, ponderea fabricării apei calde este de circa 10 la sută. Pe de altă parte, potrivit studiilor făcute, un metru pătrat de panou solar montat corespunzător poate economisi circa 800 metri cubi de gaz într-un an. La prețul actual al gazului aceasta ar însemna o economie de circa 1600 de lei.
Dar ce facem dacă nu e soare, iar cerul e acoperit de nori? Rămânem fără apă caldă? Un colector solar poate produce apa caldă chiar dacă nu există raze directe pe el (energie solară directă). Asta înseamnă că într-o zi cu nori, cu o radiație minimă tot o să avem puțină apă caldă. Temperatura la care se ridică apa în colector ajunge pana la 90ºC, iar la „robinet” vom dispune de până la 50ºC.
Suficient pentru a beneficia de tot confortul pentru activitățile de menaj sau igienă. E adevărat în același timp că randamentul unei instalații solare este influențat de condițiile meteorologice. În condițiile meteo-solare din România, prin urmare și cele din Hunedoara, un captator solar-termic funcționează, pe perioada octombrie – februarie, cu un randament care variază între 40% şi 90%.
Sandu Ghirbomean: ”Cu toate acestea, indiferent de anotimp și de condițiile meteo, instalațiile moderne au capacitatea de a folosi la maxim orice rază de soare astfel încât chiar în condițiile cele mai extreme ale iernii, cer înnorat, ziua mai scurtă, să contribuie semnificativ la reducerea facturii de gaz”.
Cât costă o instalație adevărată?
Pentru o locuință de tip casă individuală, 2.000 de euro. Acesta ar fi prețul corect al unei instalații de producere a apei calde menajere care respectă toate standardele de calitate. ”La acest preț se poate asigura o garanție de 10 ani a panourilor solare, până la cinci ani garanție la boiler și 12 luni garanția de bună execuție a firmei noastre”, precizează specialistul.
Montajul ar presupune circa patru metri pătrați de panouri solare, un colector de 200 de litri și grup de pompe de ultimă generație care să transporte apa caldă în interiorul locuinței. Instalația ar asigura apa caldă necesară pentru o familie formată din patru persoane.
Cel mai avantajos ar fi la bloc
Românul de mijloc trăieşte însă la bloc. Întrebarea este dacă panourile solare sunt avantajoase în cazul blocurilor de locuinţe şi la ce preţ pe apartament ar ieşi o instalaţie solară? Să luăm o scară de bloc cu cinci apartamente situate pe o coloană. O instalaţie cu presiune cu opt panouri solare, un boiler de 800 de litri poate asigura apa caldă la circa 25-28 de persoane. Costul ar fi de aproximativ 6.000 de euro, la care s-ar adăuga costurile de montaj. Pe apartament ar veni o investiţie totală de circa 1.200-1.300 de euro. Toată instalaţia se plasează pe acoperişul blocului.
”De remarcat că formula unei instalații la comun este mai avantajoasă ca preţ decât o instalaţie individuală la casă unde instalaţia costă cu circa șapte-opt sute de euro mai mult. Sunt însă niște chestiuni aici. Costul ar putea crește însă foarte mult dacă, de exemplu, rețeaua internă de apă caldă a blocului ar trebui refăcută pentru că a fost distrusă odată cu apariția centralelor termice individuale”, spune întreprinzătorul. Poate și din această cauză, este extrem de rară asocierea mai multor apartamente de la bloc pentru a folosi în comun avantajele unei instalații solare pentru furnizarea apei calde.
E posibilă o factură cu zero lei la utilități?
Tehnologiile ecologice actuale creează posibilitatea de a reduce valoarea facturii la utilitățile unei locuințe la zero sau în vecinătatea lui. Adică zero la curent, zero la apă caldă, zero la încălzire. Cum? Sandu Ghirbomean: ”Investiția este importantă: 10.000 de euro pompa de căldură, 5000 de euro – o instalație premium de panouri solare, și alți 12.000 de euro pentru instalația cu pile fotovoltaice care să asigure curentul electric necesar iluminării locuinței și funcționării pompei de căldură. În plus, locuința ar trebui să aibă un sistem de încălzire în pardoseală pentru ca sistemul de încălzire să fie eficient”. Nu vă entuziasmați însă prea tare. Chiar dacă aveți capitalul să faceți investiția vă loviți de o piedică legislativă de netrecut. ”În timpul verii instalația de pile voltaice produce energie în exces, iar în timpul iernii se înregistrează un deficit de energie față de necesar. Dacă proprietarului instalației i s-ar permite să livreze în sistemul energetic național surplusul de energie produs vara, la schimb cu un consum de energie din sistemul energetic similar cantitativ pe timp de iarnă ar fi ok. Legea însă nu permite această compensare”, explică Sandu Ghirbomean.
INFO. Cum funcționează o pompă de căldură ?
Pompa de căldură extrage iarna căldura din pământ, apă sau aer, iar apoi, cu ajutorul unui compresor montat în interior, agentul termic se încălzește la o temperatură și mai ridicată. Ulterior, acesta răspândește căldura în interiorul locuinței. Vara, ciclul se inversează, iar locuința este răcită.
Adrian SĂLĂGEAN