Deva: Elevii Liceului de Arte „Sigismund Toduță”, premiați la două concursuri internaționale de interpretare instrumentală
Elevii de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au revenit acasă cu premii importante obținute la două concursuri de interpretare instrumentală, cu participare internațională.
„Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva anunță cu adâncă satisfacție succesul remarcabil obținut de elevii săi la două concursuri internaționale de interpretare instrumentală cu tradiție și renume. Sub îndrumarea valoroșilor profesori de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță”, tinerii muzicieni au avut o prestație artistică extraordinară, demonstrând înaltă calitate și virtuozitate în interpretarea instrumentală și în exprimarea muzical-artistică. În cadrul acestor competiții care au reunit tineri talentați din țară și străinătate, eforturile diligente, dedicarea și talentul elevilor deveni au fost răsplătite cu premii deosebite și apreciere din partea juriilor internaționale, confirmând încă o dată că se numără printre cei mai străluciți artiști în devenire.
Concursul de Interpretare Instrumentală și Arte Vizuale cu Participare Internațională organizat de Şcoala Gimnazială cu Program Suplimentar de Muzică şi Arte Plastice din Sighetu Marmaţiei, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş s-a desfășurat în perioada 18-20 mai 2023 la Sighetu Marmaţiei. Aflat la a XXIX-a ediție, concursul a reunit, la cele 3 secțiuni pentru interpretare instrumentală (pian, instrumente cu corzi și instrumente de suflat), peste 150 de elevi din clasele I-VIII de la 12 școli și licee de muzică din România și Ucraina. Juriul, format din profesori de specialitate de la școli și licee de muzică de prestigiu din țară, a avut o misiune dificilă în a departaja performanțele muzicale ale atâtor copii talentați, care își dedică anii copilăriei dezvoltării lor artistice și muzicale.
Suntem încântați că, între cei 70 de elevi de la secțiunea pian, performanța scenică a elevilor Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva a captat atenția juriului, aceștia fiind apreciați cu distincții valoroase. Astfel, elevul Chesche David din clasa a III-a Muzică, de la clasa de pian a prof. Lupu Andreea a fost distins cu Premiul I, elevii Prusuș David din clasa a III-a Muzică și Prusuș Marcus din clasa a V-a Muzică, ambii la clasa de pian a prof. Cicu Naomi au obținut Premiul I, respectiv Mențiune, iar eleva Luican Ioana Sofia, din clasa a II-a Muzică, de la clasa de pian a prof. Popa-Morait Cristina a fost răsplătită cu Premiul III.
În perioada 18-21 mai 2023, la Timișoara, s-a desfășurat ediția aniversară a Concursului Internațional de Pian „Alma Cornea Ionescu”, organizată de Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Timiș și al Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Concursul reprezintă un omagiu adus primului director al Liceului de Muzică din Timișoara – Alma Cornea Ionescu, reputată pianistă a vremii și pedagog de renume.
Ajuns la cea de-a XX-a ediție, concursul a reunit 90 de tineri pianiști și 19 formații camerale din 10 instituții de învățământul preuniversitar și universitar din Serbia, Ungaria și România. Juriul a fost format din personalități din mediul academic preuniversitar și universitar din Grecia, Serbia, Ungaria și România (Timișoara). Suntem onorați că într-un mediu atât de competitiv, liceenii deveni îndrumați cu pasiune și profesionalism de prof. Dumitriu Cristian au cucerit publicul și juriul prin măiestria lor, obținând premii importante: Premiul I – Bălan Sebastian din clasa a X-a Muzică și Premiul II – Mariș Dariana din clasa a XI-a Muzică.
Aceste realizări excepționale reprezintă o recunoaștere a eforturilor constante și a pasiunii pe care elevii Liceului de Arte „Sigismund Toduță” o investesc în studiul artei pianistice.
În urma muncii susținute de pasiunea lor pentru pian, dar și a îndrumării consacrate a profesorilor lor, claviatura prinde viață sub degetele lor talentate, aducând emoție și bucurie celor care îi ascultă.
Suntem profund recunoscători profesorilor noștri pentru dedicarea lor și pentru îndrumarea lor de neprețuit în dezvoltarea și promovarea talentului tinerilor artiști.
Apreciem deopotrivă părinții acestor elevi, care se află în spatele succesului lor prin încurajarea și sprijinul constant pe care îl oferă copiilor lor pentru a-și dezvolta pasiunea și a-și urma visele”, relatează prof. Andreea Lupu, responsabil cu comunicarea.