Elevi hunedoreni care promovează patrimoniul local

Sibiul a găzduit, la sfârșitul săptămânii trecute, un eveniment care a adus laolaltă copii și tineri din 12 localități din destinațiile de ecoturism Colinele Transilvaniei (care se întind în județele Sibiu, Mureș și Brașov) și Țara Hațegului-Retezat (județul Hunedoara). Membrii ai cluburilor de inițiativă comunitară GreenIMPACT, aceștia au lucrat împreună timp de doi ani pentru a descoperi patrimoniul local al zonelor în care trăiesc și pentru a învăța cum să contribuie la promovarea și valorificarea lui.

Evenimentul a însemnat, vineri, o șezătoare cu obiceiuri, meșteșuguri și simboluri locale descoperite în cadrul celor aproximativ 30 de proiecte de serviciul în folosul comunității pe care le-au făcut până acum și o gală în care cluburile au primit certificate de apreciere pentru ceea ce au reușit să facă. Sâmbătă, liderii cluburilor au participat la ateliere să-i ajute să continue activitatea cluburilor. Atelierele au avut loc la Școala Gimnazială IL Caragiale din Sibiu, o școală în care se aude muzică simfonică în pauze și care-și întâmpină vizitatorii cu tot felul de informații colorat prezentate pe holuri.

La gala de vineri au participat, pe lângă reprezentanții cluburilor (lideri și câte doi membri) și partenerii pe care copiii și i-au făcut în comunitate – primari, directori de școli, reprezentanți ai GAL-urilor, reprezentanți ai Inspectoratelor Școlare Județene, administrațiile de management ale ecodestinațiilor, antreprenori, proprietari de pensiuni, reprezentanți ai unor asociații de mediu/turism, meșteșugari, părinți etc.

Momentul culminant al evenimentului a fost decernarea certificatelor de apreciere, prin care Fundația Noi Orizonturi, organizația derulează programul GreenIMPACT, recunoaște contribuția cluburilor la promovarea patrimoniului local. Astfel, clubul de la Alțîna, județul Sibiu (ecodestinația Colinele Transilvaniei), a fost felicitat pentru felul în care a pus în valoare tradițiile minorităților; clubul din Baru, județul Hunedoara (ecodestinația Țara Hețegului-Retezat), pentru că a realizat o expoziție permanentă de fotografii, povești și legende locale; clubul din Biertan, județul Sibiu, pentru că a valorificat un simbol local, Donarium-ul și l-a transformat în mărțișor – element românesc de patrimoniu UNESCO: clubul din Chirpăr, județul Sibiu, pentru felul în care a pus în valoare gastronomia locală, prin organizarea unui eveniment culinar; clubul din Făgăraș, județul Brașov (ecodestinația Colinele Transilvaniei), pentru felul în care promovează spiritul ludic – copiii confecționează păpuși din lână și pun în scenă spectacole; clubul „Titanii” din Lupeni, județul Hunedoara (ecodestinație Țara Hațegului-Retezat), pentru felul în care a valorificat o tradiție locală – mineritul (copii au amenajat Mina Bărbăteni ca muzeu și au organizat un eveniment de lansare); clubul din Merghindeal, județul Sibiu, pentru că a înființat o academie de dansuri populare și duce astfel tradiția mai departe; clubul din Moșna, județul Sibiu,  pentru că a redeschis Biserica fortificată turiștilor, prin organizarea unui eveniment culinar în curtea ei; clubul din Rășinari, județul Sibiu, pentru felul în care a valorificat cea mai veche ocupație a localnicilor – oieritul, lansând un chid al stânelor; clubul din Roșia, județul Sibiu, pentru punerea în valoare a unei îndeletniciri vechi – croșetatul – în confecționarea unor trăistuțe moderne; clubul „Cavalerii Turnului Înclinat” din Ruși, județul Sibiu, pentru că au reușit să scoată din anonimat Turnul Înclinat și să obțină de la Ministerul Culturii statutul de monument istorico-cultural; clubul din Saschiz, județul Mureș (ecodestinația Colinele Transilvaniei), pentru valorificarea unor simboluri tradiționale românești și săsești, prin tehnica cusutului.

Cluburile de inițiativă comunitară pentru tineri GreenIMPACT, înființate în zone cu destinație ecoturistică de Fundația Noi Orizonturi cu sprijinul unor parteneri care cred în valoarea acestei inițiative – Romanian-American Foundation, Lidl Romania, Banca Transilvania, Fundatia Orange, Trasmec și Rotary Visio – au misiunea de a promova patrimoniul local.

Peste 600 de copii, majoritatea din mediul rural, învață astfel despre comorile pe care le au acasă și despre cum pot să le pună mai bine în valoare. În acest proces ei devin mai implicaţi, mai responsabili şi mai încrezători în forţele proprii, dobândind valori, atitudini şi abilităţi care pot să-i ajute cu adevărat în viață.

Despre Fundația Noi Orizonturi

Inovăm și susținem modele de educație prin experiență, care-i împuternicesc pe tineri să se dezvolte pe sine, comunitatea și lumea în care trăiesc! La nivel național, Fundația Noi Orizonturi dezvoltă programe educaționale precum:

IMPACT – învățare prin proiecte de serviciu în folosul comunităţii

VIAŢA – educaţie prin aventură

ȘCOLI COMUNITARE – cursuri de formare, facilitare, susținere financiară pentru școli

ARHITECȚII EDUCAȚIEI – cursuri, resurse și programe de formare pentru cadrele didactice

Cu ajutorul acestora, copii şi tineri între 11 şi 19 ani devin mai implicaţi, mai responsabili şi mai încrezători în forţele proprii. Ei dobândesc valori, atitudini şi abilităţi care pot să-i ajute cu adevărat în viață.

 

Nicolae Elena

Specialist Comunicare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *