Duceți lipsă de personal calificat? De ce nu îl cereți de la școli?

Elevi integrați în învățământul dual la Recom Sid SA Hunedoara

Întreprinzătorul hunedorean, mai ales cel care a ales calea mai complicată de a face producție, are de câțiva ani o mare problemă: nu mai găsește forță de muncă calificată. Atuul forței de muncă înalt calificate din Hunedoara s-a sleit și a devenit un fel de ”fake news” în textele festive de promovare a județului. Generația meșterilor din siderurgie și minerit s-a pensionat, iar cea de după, în mare parte, s-a relocat în străinătate în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite. Fenomenul nu este specific doar României. În Cehia, Slovacia, Serbia, Ungaria deficitul de forță de muncă calificată impune deja luarea unei măsuri înainte de a deveni malign.

Ca acest lucru să nu se întâmple, există o serie de proiecte finanțate de Uniunea Europeană care vizează stimularea colaborării dintre autorități și mediul de afaceri  din fiecare țară pentru a dezvolta mecanisme comune de dezvoltare rapidă a unei forțe de muncă calificate.

Uniunea Europeană definește asta VET- Vocational Education and Training. Noi în România îi spunem ”Învățământ dual” sau a treia cale de învățământ profesional. Nu este nici o filozofie nouă în acest proces care pe vremuri, în alt context,  se numea ”calificare la locul de muncă”. Spre deosebire de trecut, acum amorsarea sistemului de ”învățământului dual” aparține în exclusivitate firmelor.

Învățământul dual pe scurt – definiții

  1. Învăţământul dual se organizează pentru dobândirea de cunoştinţe, deprinderi şi competenţe, preponderent pentru ocuparea unui loc de muncă, pentru calificări profesionale de nivel 3, 4 şi 5, conform Cadrului naţional al calificărilor. Competenţele-cheie se dezvoltă în contextul formării profesionale.
  2. Învăţământul dual este o formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic, organizat la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică.
  3. Învăţământul dual presupune existenţa a două documente:
  • contractului de parteneriat încheiat între unul sau mai mulţi operatori economici sau între o asociaţie/un consorţiu de operatori economici, unitatea de învăţământ şi unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află unitatea şcolară, contract care stabileşte condiţiile de colaborare, drepturile şi obligaţiile părţilor, precum şi costurile asumate de parteneri;
  • contractului individual de pregătire practică, încheiat între elev, respectiv părintele, tutorele sau susţinătorul legal al elevului minor, operatorul economic şi unitatea de învăţământ, contract care stabileşte drepturile şi obligaţiile părţilor și existenţa autorizării/acreditării operatorilor economici implicaţi în formarea profesională prin învăţământul dual.
  1. Operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor în cadrul activității lor specifice, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice şi alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor;
  2. Învăţământul dual facilitează implicarea operatorilor economici în mecanismele decizionale la nivelul unităţii de învăţământ partenere.

Informații complete în OUG nr. 81/2016, Metodologia de organizare si funcționare a învățământului dual, aprobata prin OMEN nr. 3554/29.03.2017 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 232 din 5 aprilie 2017.

Ce oferă programul ”Learning by doing”

Oportunitatea de a vă califica viitorii salariați în propria dumneavoastră firmă în condițiile proprii de rigoare și performanță este oferită în prezent și Camera de Comerț și Industrie a județului Hunedoara. Instituția este parte în derularea locală a unui proiect european transfrontalier ce are ca temă exact promovarea sistemului de învățământ dual în județul Hunedoara. Intitulat ”Learning by doing”,  proiectul creează oportunitatea  unui parteneriat între școală și mediul de afaceri  în sensul că acesta din urmă va avea un cuvânt mai greu de spus în ceea ce privește numărul și tipurile de calificări pe care cea dintâi le oferă în fiecare an prin sistemul de învățământ tehnic.

Vreau și eu să încerc învățământul dual! Ce fac?

Este extrem de simplu și costă pe moment doar cinci minute necesare completării și trimiterii pe mail a unui formular. Camera de Comerț și Industrie a județului Hunedoara (CCI Hunedoara) va colecta solicitările venite din mediul de afaceri local.  Odată necesarul de calificări stabilit pentru mediul de afaceri hunedorean se va intra în procedura semnării contractelor necesare pentru demararea sistemului de calificare a elevilor în regim dual. CCI Hunedoara are posibilitatea medierii acestei proceduri între companii și școală, pentru că Inspectoratul Școlar al Județului Hunedoara este chiar unul dintre partenerii programului ”Learning by doing”.

Formularul se găsește la adresa:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeZO_4U-PPY2W7Lwf1V_D4mfqzlK0dZqitlcBMCIMLJtR1hdA/viewform

Mai multe informații privitor la derularea programului ”Learning by doing” pot fi solicitate la telefon 0254212924, fax 0254218973, email office@ccihunedoara.ro

 Adrian SĂLĂGEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *