DSVSA Hunedoara caută substanțe psihotrope în mâncare
Fenomenul drogurilor a ajuns la un nivel îngrijorător. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara a demarat controale care vizează utlizarea sau comercializarea ilegală de substanţe psihoactive, phihotrope și stupefiante în produse de origine non-animală.
„Vor fi controlate depozite alimentare pentru produse de origine non-animală, unităţi de fabricare și obținere a uleiurilor vegetale, a produselor de morărit, a produselor făinoase și de brutărie, a produselor de cofetărie și patiserie, unități de fabricare a ciocolatei și produselor zaharoase, alte unități care ar putea utiliza/comercializa ilegal substanţe psihoactive, psihotrope si stupefiante in produsele alimentare de origine non-animală. După caz, verificările vizează și importatorii şi depozitarii de semințe de cânepă utilizate pentru industria alimentară, procesatori și comercianţi de semințe de cânepă și de mac, produse derivate din acestea sau care conțin semințe de cânepă și de mac, dar şi procesatori şi comercianți care ar putea utiliza sau comercializa ilegal substanţe psihoactive, psihotrope si stupefiante în produse alimentare de origine non-animală”, arată DSVSA Hunedoara.
Dacă există suspiciunea că în anumite produse alimentare, cum ar fi: ciocolată, biscuiţi, batoane din cereale, jeleuri, drajeuri, gumă de mestecat, energizante, bere, ar conține substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, substanțe psihotrope sau stupefiante, contrar legislației in vigoare, se vor preleva probe din aceste produse.
”În funcție de specificul unității controlate şi de produsele disponibile la data controlului, se vor preleva probe din semințe de cânepă, seminţe de mac, produse derivate din acestea sau care le conțin, în vederea determinărilor de laborator de contaminanți, cum sunt THC și alcaloizii de opium, așa cum acestea sunt prevăzute in Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranței alimentelor. Probele prelevate vor fi transmise spre analiză la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV), institut național de referinţă în domeniul siguranței alimentelor. În situaţiile în care, în timpul controalelor oficiale se identifică neconformități privind depăşirea nivelului maxim admis de contaminanți în produsele alimentare, se vor lua măsuri pentru ca produsele să nu fie puse pe piață și/sau vor fi retrase de la comercializare, după caz, iar aceste depăşiri se notifică prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje. Dacă se constată că la nivelul obiectivelor verificate, nu sunt respectate prevederile legislației în vigoare, se vor aplica sancţiuni contravenţionale şi, după caz, vor fi reţinute oficial produsele neconforme, se va suspenda sau interzice activitatea unităților respective, ulterior informându-se şi celelalte autorități competente”, arată comunicatul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara.
Monika BACIU