Dragnea și prețul “certificatului” american de calitate
În zece luni de guvernare, PSD a întors toată țara pe dos: o mare de protestatari stau în stradă păzind independența justiției, împotriva legilor prin care PSD se pregătește să-i pună căpăstru. O parte dintre sindicate sunt în stradă, iar altele amenință cu greva din cauza măsurilor economice și fiscale anunțate de către guvernul Tudose. Antreprenorii sunt buimăciți de haosul legislativ, de lipsa coerenței și logicii măsurilor luate și/ sau anunțate, în imposibilitatea de a-și construi bugete și planuri de afacere pentru 2018. În plus, tocmai am trecut printr-o campanie electorală cu alegeri locale parțiale. Ai zice că „ochiul public” nu prea mai are sensibilitate pentru detaliile politicii roșii, pentru acțiuni politice de amănunt. Și totuși, presa românească, chiar și cea apropiată de PSD și de Liviu Dragnea, a prezentat o informație uluitoare.
Mai multe documente postate pe site-ul Departamentului american al Justiţiei dovedesc că oamenii lui Liviu Dragnea au încercat să-i programeze întâlniri cu politicieni de rang înalt în Statele Unite, iar operațiunea ar fi costat 100.000 de dolari. Discuţiile pe acest subiect au fost iniţiate de Gheorghe Dimitrescu, fost consul la Strasbourg şi la New York, în prezent consilier al vicepreşedintelui Camerei, Florin Iordache.
Lobby-știi menționează, în context, că “un politician român, condamnat la închisoare pentru fraudarea alegerilor, încearcă să-și aranjeze întâlniri cu vice-președintele Statelor Unite și cu președintele Camerei Reprezentanților”.Cei 100.000 de dolari trebuiau plătiți pentru ca firma americană de lobby Madison & Company să îi aranjeze președintelui PSD Liviu Dragnea întâlniri oficiale cu vice-președintele Statelor Unite, Mike Pence și cu președintele Camerei Reprezentanților, Paul Ryan. Se pare că Liviu Dragnea are în vedere să capete, contra cost, un „certificat de calitate”, pe piața politică americană.
Informația apare în documentele oficiale publicate de o agenție a Departamentului de Justiție american, pe 24 octombrie. Interesant este că acolo apare clar numele Partidului Social Democrat din România, ca parte contractantă care ar urma să primească serviciile companiei. Liviu Dragnea susține că nu este adevărat: “Am sunat dimineață la partid foarte mirat. PSD nu are nici un contract cu vreo firmă de genul asta și nici nu a plătit vreun leu nici unei firme.”
Probabil, în felul lui șmecheresc, Liviu Dragnea are dreptate, de această dată. PSD nu ar fi plătit ,cu riscuri asumate de imagine, acești bani. PSD nu își asumă astfel de riscuri, pentru că folosește pe scară largă metoda sponsorului ascuns. Este vorba despre tipul de sponsor care transformă banii furați de la stat în avantaje electorale și de imagine pentru cei care îi înlesnesc furtul, prin plăți netransparente. Românii trebuie să știe cine este acela! Voi solicita organelor în drept să ne spună de către cine au fost plătiți banii. Nu sunteți curioși cine, de ce și pentru ce servicii a plătit 100.000 de dolari din banii noștri ai tuturor?
În timp ce, „la intern”, PSD și Liviu Dragnea au mințit poporul român cu nonșalanță, cumpărând voturi cu promisiuni mincinoase,” la extern” se scot la bătaie dolari, sifonați din bani publici, și se plătesc asemenea sume de bani, în mod netransparent, doar pentru a cosmetiza imaginea unui șef politic. Vă mai aduceți aminte de Elena Ceaușescu care își cumpăra, în străinătate diplomele științifice pline de polimeri, „poliperi” și „polipruni”? Poate că liderii PSD, succesorii ideologici (și nu numai) ai comuniștilor, au preluat înscris în testamentul politic și acest tip de tranzacție: cumpărarea “atestatului de valoare personală”, cu onorabilitatea inclusă în preț, evident…
Eleonora-Carmen HĂRĂU
Programul de guvernare al PDL pentru perioada 2009-2012, intitulat „Gândim Altfel” salariul minim: 452 euro;
alocarea a minimum 6% din PIB pentru educaţie;
majorarea pensiei medii la 405 euro până în 2012;
alocație de 100 ron pentru copii;
1300 kilometri de autostradă;
modernizarea a 10.000 de km de drumuri județene;
construirea a 41 de șosele de centură;
stimularea voluntariatului;
crearea unei baze de date la nivel naţional cu locurile de muncă disponibile din România;
înființarea de centre de babysitting;
creşterea vitezei tehnice proiectate pe calea ferată în medie cu 25% şi reducerea timpului de circulaţie cu 50% faţă de cel actual la trenurile de călători şi marfă;
finalizarea, până în anul 2012, a tronsonului de cale ferată Râmnicu Vâlcea – Vâlcele;
realizarea legăturii feroviare Gara de Nord – Aeroportul Internaţional Henri Coandă;
realizarea unei legături electrice prin cablu electric submarin pentru realizarea interconectării între România şi Turcia;
protecţia şi reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre;