Două specii de orhidee rare regăsite în Parcul Natural Gradiștea Muncelului-Cioclovina

În Parcul Natural Gradiștea Muncelului-Cioclovina se pot vedea două specii rare de orhidee. Conform biologilor orhidee pârlită/orhideea cu vârf ars, este o orhidee terestră europeană originară din munții din centrul și sudul Europei. Mai mult decât atât este pe cale de dispariție în Marea Britanie și la nivel internațional. Cea de a doua specie de orhidee este sub forma unei piramide și are o tulpină de până la 60 de centimetri.

”Neotinea ustulata și Anacamptis pyramidalis două specii de orhidee rare în Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina fotografiate de colega noastră Claudia Dănău, biolog la Parcul Național Retezat. Neotinea ustulata cunoscută ca orhidee pârlită/orhideea cu vârf ars, este o orhidee terestră europeană originară din munții din centrul și sudul Europei, care crește până la 2.400 m altitudine. Planta este considerată pe cale de dispariție în Marea Britanie și la nivel internațional, pe baza criteriilor Lista Roșie IUCN. Anacamptis pyramidalis Anacamptis – numele de gen Anacamptis provine din grecescul anakampto, care înseamnă „îndoit în spate”; se referă la forma pintenului florii; pyramidalis (latină) = piramidal, sub formă de piramidă, inflorescenţa sub formă de piramidă. Plantă perenă cu tulpină înaltă de 20-50 (-60) cm. Inflorescenţă scurtă, conică sau piramidală, foarte densă, cu flori mici, palid-rozee până la închis-purpurii, rareori alburii sau albe, plăcut mirositoare. Înfloreşte în iunie – iulie. Vegetează în etajele gorunului şi fagului, prin pajişti şi tufărişuri”, arată reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva.

Parcul Natural Gradiștea Muncelului-Cioclovina, unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de peste 38.000 de hectare, din care peste 26.500 de hectare sunt păduri. Parcul este situat în vestul țării, pe raza județului Hunedoara, în zona Munților Șureanu.

 

Monika BACIU

foto: Regia Nationala a Padurilor – Romsilva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *