Două societăți s-au arătat interesate de Mintia

Două societăți s-au arătat interesate de termocentrala de la Mintia. Numai că deocamdată, totul a rămas la stadiul de intenție, cele două companii neformulând “solicitări angajante”, arată Ministerul Energiei. Israel Electric Corporation și Termo-Rex Power România sunt cele două companii care sunt interesate de a investi la Mintia.

Termo-Rex Power România, cu acționariat polonez

Datele aprofundate arată că Termo-Rex Power România este administrată de polonezul Mirecki Leszek Piotr. Societatea Termo-Rex Power România are un asociat persoană juridică. Este vorba de compania polonează TERMO REX SA.

Termo-Rex Power România a fost înființată în anul 2014. Potrivit informațiilor oficiale de la Ministerul de Finanțe, la nivelul anului 2016 (ultima raportare), societatea înregistra un profit de 11.349 lei, tipul de activitate fiind “colectarea deșeurilor nepericuloase”.

Societatea nu este străină de județul Hunedoara. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara, în anul 2015 firma Termo-Rex Power România a primit autorizația de mediu pentru “colectare, depozitare și expediție microsfere din cenușile de termocentrală”. Activitatea s-a desfășurat pe iazul de decantare Bejan și depozitul din Deva. În 2016, aceeași societate a obținut de la Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara autorizația pentru activitatea de “colectare, depozitare și expediție microsfere din cenușile de termocentrală”, de data aceasta pentru iazul de decantare Căprișoara.

Retehnologizare “made in China”

Și chinezii ar mai fi trebuit să vină să investească la termocentrala de la Mintia. Totul se derula în perioada în care Victor Ponta era premierul României. În urmă cu câțiva ani, chinezii erau în cărți pentru retehnologizarea grupurilor de la Mintia. Negocierile s-au blocat din cauza unor neconcordanțe. În anul 2014 oficialii ministerului Energiei, de la acea vreme, susțineau că termocentrala Mintia va fi retehnologizată. Au avut loc și deplasări în China pentru a-i convinge pe chinezi să investească în energia românească. Totul a fost oprit. AGA de la CEH nu a aprobat demararea lucrărilor pentru reabilitarea grupurilor de la Mintia, deși a atribuit contractului chinezilor de la China National Electric Engineering CO Ltd (CNEEC). Pentru a se alinia directivelor europene, termocentrala Mintia ar fi trebuit să fie modernizată, însă acest lucru nu a fost făcut, deși încă de prin anii 2012 au început procedurile.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *