Doar 27% dintre companiile din Europa Centrală şi de Est prioritizează riscurile digitale şi tehnologice

Doar 27% dintre companiile din Europa Centrală şi de Est prioritizează riscurile digitale şi tehnologice, faţă de 51% la nivel global, iar 37% acordă o importanţă ridicată riscurilor cibernetice, faţă de 43%, arată un studiu PwC.

„Companiile din Europa Centrală şi de Est (ECE), inclusiv din România, prioritizează riscurile “tradiţionale”, adică instabilitatea economică, situaţia geopolitică şi volatilitatea macroeconomică, în detrimentul celor digitale, tehnologice sau cibernetice (cum ar fi ransomware, piraterie şi urmărire)”, conform studiului PwC 2024 Digital Trust Insights Survey.

Doar 27% dintre companiile din ECE prioritizează riscurile digitale şi tehnologice, faţă de 51% la nivel global, iar 37% acordă o importanţă ridicată riscurilor cibernetice, faţă de 43%. În schimb 47% dintre respondenţi consideră volatilitatea macroeconomică o prioritate (vs 41% la nivel global).

“Deşi le consideră îngrijorătoare şi cu impact puternic asupra operaţiunilor, companiile din regiunea noastră, inclusiv cele româneşti, încă nu prioritizează riscurile digitale, tehnologice şi cibernetice. Totuşi, în ultimii ani, au făcut paşi importanţi în creşterea securităţii cibernetice şi a investiţiilor alocate în acest scop. Bugetele însă vor trebui să crească, atat în contextul creşterii numărului şi complexităţii atacurilor cibernetice cat şi în contextul normelor Uniunii Europene pentru consolidarea rezilienţei infrastructurilor critice la o serie de ameninţări, care cresc exigenţa sistemelor de securitate ale companiilor”, a declarat Mircea Bozga, partener de auditul riscului, PwC România.

În evaluarea ameninţărilor cibernetice care provoacă îngrijorare în următoarele 12 luni, cele mai multe companii din ECE (44%) menţionează operaţiunile de hack-and-leak, comparativ cu media globală de 37%, evidenţiind accentul regional pe protecţia datelor.

Consecinţele unui atac cibernetic care îi îngrijorează pe cei mai mulţi respondenţi din ECE (54%) se referă la pierderea datelor despre clienţi, angajaţi sau tranzacţii, aproape de media globală de 52%. Preocupările legate de daunele aduse brandului companiei, inclusiv pierderea încrederii clienţilor, sunt aproape identice, cu 49% în ECE şi 50% în media globală.

La nivel de buget, companiile din Europa Centrală şi de Est par să caute modalităţi de creştere a investiţiilor în securitate cibernetică. În acest moment, există discrepanţe şi investiţii inegale în soluţii, instrumente şi formare de securitate cibernetică.

Doar 7% dintre respondenţi (vs 10% la nivel global) se aşteaptă la o creştere substanţială a bugetului de investiţii, de peste 15%, iar 21% dintre organizaţii estimează o majorare de 6-10% a bugetului (vs 31% global). În acelaşi timp, 23% dintre respondenţii din regiune intenţionează să îşi menţină bugetele cibernetice neschimbate, spre deosebire de 9% la nivel global şi în Europa de Vest.

„Interesant este că un număr considerabil mai mare de participanţi din ECE au raportat o lipsă de conştientizare cu privire la bugetul cibernetic. În următoarele 12-18 luni, companiile din regiune vor pune un accent mai mare pe securitatea reţelelor (40%), depăşind media globală de 28%, astfel indicând un angajament puternic pentru întărirea infrastructurii de bază. În plus, organizaţiile acordă prioritate securităţii în cloud la 34% şi gestionării identităţii şi accesului (30%) într-o măsură puţin mai mare decât omologii la nivel mondial, 33% şi, respectiv, 21%”, relevă raportul.

Tot la categoria bugete, majoritatea companiilor din ECE se aşteaptă la creşterea costurilor de conformitate (la nivel global: 75%). În general, în Uniunea Europeană există un focus destul de mare pe acest aspect, având în vedere cerinţele NIS2 / DORA / Cyber Resilience Act, care solicită un nivel ridicat de maturitate si transparenţă privind practicile cibernetice.

„Inovaţia se concentrează pe detectarea mai bună a ameninţărilor cibernetice existente şi îmbunătăţirea funcţiilor de securitate pentru a compensa lipsa specialiştilor şi a optimiza costurile. Când vorbim despre inovaţie, inteligenţa artificială joacă un rol important în lupta contra atacurilor cibernetice. Regiunea ECE rămâne în urma mediei mondiale în ceea ce priveşte implementarea iniţiativelor de securitate cibernetică şi realizarea beneficiilor acestora. Utilizarea Large Language Models (LLM) şi a inteligenţei artificiale generative în detectarea şi reducerea riscurilor se situează la doar 9%, spre deosebire de 21% la nivel global. În plus, 20% dintre respondenţii din ECE nu au planuri de implementare a acestor iniţiative, spre deosebire de 7% dintre respondenţii la nivel Mondial”, spun specialiştii PwC.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *