Doar 12% dintre clienţii casnici au încheiat contracte pentru furnizarea gazelor naturale în regim concurenţial
Un procent de 12% din cei 3,84 milioane clienţi casnici au încheiat contracte pentru furnizarea gazelor naturale în regim concurenţial, până la 30 iunie 2020, data liberalizării pieţei interne de gaze, a informat miercuri Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care a precizat că la 30 septembrie acest procent era de 22%.
„Până la data liberalizării, respectiv la data de 30 iunie 2020, din numărul total de 3.844.474 clienţi casnici, 12% aveau încheiate contracte aferente furnizării gazelor naturale în regim concurenţial”, arată ANRE.
Potrivit prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, începând cu data de 1 iulie 2020 a fost liberalizată piaţa internă de gaze naturale pentru clienţii casnici, iar preţurile finale reglementate pentru aceştia şi-au încetat aplicabilitatea.
Pentru clientul casnic pasiv, care nu şi-a exercitat dreptul de eligibilitate şi nu a încheiat un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial, furnizorul actual asigură furnizarea gazelor naturale în mod automat şi după data liberalizării, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei nr. 27/2020 pentru stabilirea unor măsuri privind furnizarea gazelor naturale la clienţii casnici în perspectiva eliminării preţurilor reglementate.
Astfel, începând cu data de 1 iulie 2020 şi până la data încheierii unui contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021, furnizarea gazelor naturale pentru clienţii casnici pasivi se face în condiţiile contractuale anterioare, respectiv în baza contractului reglementat pe care clientul îl avea încheiat cu furnizorul actual, dar la preţul concurenţial comunicat clientului de către furnizorul actual în perioada anterioară liberalizării.
”Pe baza datelor raportate pentru perioada 1 iulie – 30 septembrie 2020 de către cei 31 de furnizori care, până la data liberalizării, au avut în portofoliul propriu clienţi casnici pentru care furnizarea gazelor naturale se realiza în regim reglementat, ANRE a analizat stadiul încheierii de către clienţii casnici a contractelor aferente furnizării gazelor naturale în regim concurenţial cu intrare în vigoare în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2020. Astfel, din numărul de 3.378.722 clienţi casnici care nu îşi exercitaseră dreptul de eligibilitate la data de 30 iunie 2020, 10,55% au încheiat contracte aferente furnizării gazelor naturale în regim concurenţial”, arată ANRE.
Astfel, la data de 30 septembrie 2020, din numărul total estimat de 3.874.817 clienţi casnici, aproximativ 22% aveau încheiate contracte aferente furnizării gazelor naturale în regim concurenţial.
Totodată, toţi clienţii finali au dreptul de a-şi alege în mod liber furnizorul cu care să încheie contracte aferente furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, iar procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale este simplu, gratuit şi nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de gaze naturale ales de către client.
Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piaţă, se poate accesa aplicaţia „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, disponibilă pe pagina de internet a ANRE, sau prin descărcarea pe dispozitivele mobile a aplicaţiei ”ANRE”, disponibilă în magazinele online de aplicaţii App Store şi Google Play.
De asemenea, pentru armonizarea la nivel european, până în 2026, a regulilor din piaţa de energie în vederea schimbării tehnice a furnizorului în 24 de ore, ANRE implementează un proiect finanţat din fonduri nerambursabile care va determina optimizarea proceselor operaţionale din piaţa de energie (gaze naturale şi energie electrică) generate de solicitările de schimbare a furnizorului, prin gestionarea fluxului de informatii în mod complet automatizat. Proiectul „Dezvoltarea capacităţii instituţionale a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale” are ca perioadă de implementare doi ani, respectiv 1 iulie 2020 – 30 iunie 2022, cu o valoare totală de 19,92 milioane lei.
Liberalizarea pieţei de gaze naturale pentru clienţii casnici a fost stimulată de programul de ofertare de gaze naturale pe pieţele centralizate din România elaborat şi aprobat de ANRE prin Ordinul nr. 143/2020 privind obligaţia de a oferta gaze naturale pe pieţele centralizate a producătorilor de gaze naturale a căror producţie anuală realizată în anul anterior depăşeşte 3.000.000 MWh respectiv Ordinul ANRE nr. 144/2020 privind obligaţia participanţilor la piaţa de gaze naturale de a oferta pe pieţele centralizate.
„Aceste reglementări au condus la impulsionarea dezvoltării mediilor transparente de comercializare, prin creşterea lichidităţii şi tranzacţionarea unor cantităţi de gaze naturale suficiente pentru a transmite semnale relevante de preţ. Din datele publice puse la dispoziţie de operatorii de piaţă centralizată reiese faptul că, ulterior intrării în vigoare a programului de ofertare, numărul tranzacţiilor încheiate a crescut semnificativ. Astfel, în perioada iulie–septembrie 2020 s-au încheiat 640 de tranzacţii, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, când s-au încheiat un număr de 267 de tranzacţii. Preţul mediu ponderat de vânzare în perioada iulie–septembrie 2020 a fost de 57,15 lei/MWh, preţ mai mic cu 50% decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2019, respectiv 114,3 lei/MWh”, mai arată ANRE.
De asemenea, prin obligaţia de ofertare gaze naturale se asigură accesul, prin intermediul unor cantităţi de gaze naturale ofertate de către principalii producătorii autohtoni în mod continuu pe pieţele centralizate din România, a unui număr cât mai ridicat de participanţi (furnizori, consumatori noncasnici, traderi, operatori de distribuţie, de transport şi de înmagazinare), care au astfel la dispoziţie posibilitatea ofertării la preţuri competitive, către clienţii finali, a întregului necesar de gaze naturale.
news.ro