Deveni, mergeți la teatru la…Sibiu!

Am vrut să scriu și despre Teatrul de Artă Deva dar din păcate domnul Mihai Panaitescu, directorul acestei instituții, nu mi-a răspuns la telefon. Pentru a nu fi în situația de a oferi informații incorecte am ales să nu scriu despre teatrul de la Deva. Poate în viitor. Acum am abordat activitatea teatrului din Sibiu și vă atrag atenția că aveți ocazia să aflați ce înseamnă un teatru adevărat, care își respectă spectatorii. Am remarcat un detaliu foarte important la Sibiu, managerii culturali fac tot posibilul să aducă publicul la nivelul obișnuit pentru un oraș cu pretenții în domeniul artelor. La Deva, producțiile și premierele sunt montate ținând cont de pretențiile unui public care frecventează accidental sala de spectacol,  programul general fiind alcătuit din lucrări de comedie, spectacole  lirice sau piese pentru copii. În principiu este nevoie și de asemenea producții, dar pentru asigurarea prestigiului unei instituții de artă, poitica de repertoriu ar trebui să fie dominată de lucrări din dramaturgia lumii și proiecte experimentale din creația contemporană cu modalitați de exprimare la zi. Sigur, aici este vorba de fonduri necesare pentru tot ce înseamnă o politică repertorială cu pretenții, lucru care la Deva nu se prea găsește.  Dar să vedem ce înseamnă luna martie la teatrul din Sibiu.

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu anunță punerea în vânzare a biletelor pentru spectacolele programate în luna martie. Începând din  22 februarie, biletele se pot achiziționa și online, direct de pe site-ul www.tnrs.ro, la același preț cu biletele de la Agenția Teatrală.

32 de spectacole de teatru în Martie la Sibiu

În perioada 2-31 martie, TNRS susține 32 de spectacole printre care premiera Secției Germane, „R.U.R. (Rossum’s Universal Robots)”, în regia lui Vlad Cristache, concertul Beatbox-Pop al trupei austriece Wiener Blond și „Faust”, în regia lui Silviu Purcărete. De asemenea, o parte dintre cele mai noi producții ale naționalului sibian se joacă în cadrul Microstagiunii BRD Scena9, care are loc în perioada 21-25 martie.

Bilete online la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu

„Începând cu luna martie, am considerat important ca Teatrul Național  Radu Stanca să treacă la un alt sistem de vânzare a biletelor. Astfel, vom lucra cu platforma entertix.ro. Facem această schimbare pentru că dorim ca biletele să se achiziționeze direct de pe site-ul teatrului, astfel nu va mai fi nici o diferență de preț între biletul cumpărat de pe site și cel de la Agenția Teatrală. La prețul biletelor s-a aplicat o creștere unitară de 5 lei. ,,Ținem să oferim această oportunitate spectatorilor noștri de pretutindeni, în așa fel încât să existe egalitate de șanse pentru aceștia”, a declarat Constantin Chiriac.

Rossum’s Universal Robots

Luna debutează cu premiera Secției Germane a TNRS, „R.U.R (Rossum’s Universal Robots)”, de Karel Čapek, în regia lui Vlad Cristache. În proiect sunt implicați atât actori ai ambelor secții ale teatrului, cât și studenți ai Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

„R.U.R. (Rossum’s Universal Robots) este un spectacol SF. E pentru prima dată în România când se întâmplă un spectacol science-fiction. Spectacolul este o compilație de clișee cinematografice sau din literatura SF, într-o poveste despre noi, cei de astăzi, care pe mine m-a impresionat. Oamenii construiesc mașinării, sunt obsedați de progres tehnologic, de toate formele de progres, mai puțin de cel spiritual. Avem o lume a viitorului pe care încercăm să o creăm folosindu-ne și de muzică. Spectacolul are ca soundtrack muzica electronică a trupei Kraftwerk, părinții muzicii electronice. Practic, facem un spectacol-concert, în care linia de demarcație între ceea ce înseamnă mașinărie și ceea ce înseamnă om este foarte fină. Roboții din spectacol au suflet, oamenii nu. Deși e cu roboți, spectacolul e despre oameni și despre societatea noastră, care a ajuns o epavă sufletească. În cadrul acestui spectacol-concert SF, ne punem întrebarea Ce înseamnă, de fapt, să fii om?”, a declarat Vlad Cristache în cadrul conferinței de presă organizată pentru această premieră.

Concert Wiener Blond

Trupa austriacă Wiener Blond revine în România și vor concerta la Sibiu în 4 martie, de la ora 19:00, pe scena naționalului sibian. Duo-ul format din tinerii muzicieni Sebastian Radon și Verena Doublier a devenit cunoscut pe scena muzicală austriacă pentru combinația originală de beatbox, pop alternativ și cântec vienez, dar și pentru versurile pline de umor, care surprind, cu un fin simț al observației, viața cotidiană a vienezilor, de la o plimbare cu metroul, la tradiționalul spriț vienez sau la pasiunea pentru deserturile tipic austriece. Evenimentul este organizat de Forumul Cultural Austriac și Asociația România – Austria, în parteneriat cu Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu.

Microstagiunea BRD Scena9

În perioada 21-25 martie, TNRS și BRD – Groupe Société Générale prezintă Microstagiunea BRD Scena9, eveniment în cadrul căruia au fost programate unele dintre cele mai noi producții. Astfel, în 21 martie, de la ora 19:00, are loc spectacolul „De veghe la Taj Mahal”, în regia lui Radu-Alexandru Nica, iar în 22 martie, de la ora 17:00, la Studioul CAVAS din incinta Facultății de Litere și Arte se joacă „Iubirea la oameni”, în regia lui Bogdan Sărătean, reprezentație inclusă în campania națională „Artiștii pentru Artiști”. Tot în 22 martie, de la ora 19:00, la TNRS, Secția Germană prezintă „Szenen Einer Ehe / Scene dintr-o căsnicie”, în regia lui Charles Muller. Ziua de 23 martie aduce alte două spectacole, de la ora 17:00, la CAVAS, „Emigranții”, în regia lui Dan Glasu și de la ora 19:00, la TNRS, „Omul cel bun din Sîciuan”, regia Anca Bradu. Sâmbătă, 24 martie, de la ora 19:00, la TNRS este prezentat spectacolul „10”, în regia lui Radu-Alexandru Nica, realizat în cadrul proiectului european Be SpectACTive!, după textul scris de Csaba Székely special pentru această producție. Microstagiunea se încheie duminică, 25 martie, cu „Avioane de hârtie”, în regia lui Eugen Gyemant, de la ora 17:00, la studioul CAVAS și cu „Hedda Gabler”, în regia lui Botond Nagy, de la ora 19:00, la TNRS.

Lună bogată în evenimente teatrale

Finalul lunii aduce primele două reprezentații din acest an ale mult așteptatului „Faust”, în regia lui Silviu Purcărete. Acestea au loc în 30 și 31 martie, de la ora 19:00, la Fabrica de Cultură.

Printre evenimentele programate luna viitoare, se numără și: „Familii”, de Eugen Jebeleanu, „Îmi place cum miroși”, „Bărbate, treci la fapte!” și „Ein Bett voller Urzeln / D’ale Lolelor” , regia Șerban Puiu, „Reasons to be pretty”, regia Rafael Kohn, „Oidip”, regia Silviu Purcărete, „Nora” și „Balul”, regia Radu-Alexandru Nica, două reprezentații ale spectacolului „Moroi”, regia Alexandru Dabija,  „Vorbiți tăcere?/Sprechen Sie Schweigen?”, un spectacol de Gianina Cărbunariu, „Felii”, de Lia Bugnar, „MAL/PRAXIS”, un spectacol de Bogdan Georgescu sau „Orb de mină”, în regia lui Bogdan Sărătean. De asemenea, în luna martie sărbătorim 10 ani de la premiera spectacolului „Hamlet”, în regia lui Radu-Alexandru Nica, prin programarea unei reprezentații în data de 16 martie, de la ora 19:00.

Informațiile au fost oferite de către Cristina Ghinea, PR Teatrul Național „Radu Stanca” din  Sibiu.

Un comentariu la „Deveni, mergeți la teatru la…Sibiu!

  • 5 martie 2018 la 23:13
    Permalink

    Ma simt obligat sa fac cateva precizari: in articol se spune ca la teatrul devean se monteaza doar comedii, spectacole lirice si spectacole pentru copii si se neglijeaza marea dramaturgie si dramaturgia contemporana.. Precizez ca informatia este eronata. Stagiunea trecuta s-au montat spectacole din dramaturgia universala (Alexander Nikolayevich Ostrovsky – si Carlo Goldoni), spectacole (din dramaturgia contemporana ( Matei Visniec si Slavomir Mrojek ambele in regia Ofeliei Popi, Eric Emanuel Schmidt, spectacol premiat la un festival de teatru. In aceast an s-au montat deja trei spectacole : ,,Padurea Spanzuratilor” de Liviu Rebreanu cu actori de la Teatrul National dn Tg Mures, ,,Vecina de alaturi ” de Pierre Chesnot cu actori de la Teatrul National Bucuresti si ,,Fotograful Unirii” de Denis Dinulescu cu actori de la Tony Bulandra spectacol ce a avut in 4 martie premiera la Bucurest chiar la TNB si va itinera in toata Europa. S-au inceput repetitiile la ,,O noapte furtunoasa” de Caragiale. Urmeaza ,,Stella” de Goethe si ,,Imblanzirea scorpiei ”de W.Shakespeare. In luna mai un Festival de comedie si opera ,,Nunta lu Figaro” de W.A. Mozart cu distributie internationala. ….si asta pana in mai. Urmeaza ,,Hunedoara Lirica” si multe altele. Cu stima, Mhai Panaitescu

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *