Deva – orașul cu centru de 5 stele și periferie de Ev Mediu
Când am scris ASTA, am tratat subiectul ca pe un caz izolat, pentru că mi-era greu să concep că-n anul 2017, într-un municipiul reședință de județ, deci cu pretenții cum ar veni, mai pot fi probleme cu racordarea la rețeaua de alimentare cu apă potabilă. Faptul că problema celor două familii din Archia care, pentru că locuiau pe o stradă ce nu figura în domeniul public al municipiului, nu puteau fi racordate la rețeaua de distribuție a apei potabile, s-a rezolvat a doua zi (articolul a apărut vineri și luni echipele erau la locația respectivă pentru branșare), m-a făcut să cred ca a fost o eroare și ca orice eroare, în momentul în care este sesizată public, se poate îndrepta. De ce să vă mint, m-am bucurat enorm că problema s-a rezolvat și că am putut contribui la asta… nu mi-am imaginat nici o secundă că rezolvarea fost o coincidență în raport cu ce semnalasem eu cu o zi înainte, atât timp cât oamenii în cauză făcuseră demersuri de o bună bucată de vreme, și mai mult decât atât, răspunsurile oficiale pe care le primiseră, nu duceau spre o soluție favorabilă lor într-un viitor apropiat.
Speranța mea că lucrurile nu sunt atât de grave cum păreau s-a năruit în momentul în care am primit următorul mesaj: „Bună ziua, Am văzut articolul dumneavoastră despre situația aberantă a două familii din Deva, refuzul branșării la utilități și indiferența Primăriei. Mă aflu într-o situație foarte similară și eu și datorită faptului că nu mai știu unde să apelez am zis să vă scriu poate îmi dați un sfat. Bunicul meu are o proprietate, casă în construcție (că fiind foarte anevoios procesul de racordare la utilități) bineînțeles că și lucrările la casă au încetinit. Imobilul este localizat pe Strada Horea, nr. 245A, menționez că Horea este o stradă care este conectată integral la apă și canalizare. Aberația este că în ciuda faptului că branșamentul de apa curentă și canalizare există până la nr. 243 (penultima casă) atât Primăria cât și Apa Prod își pasează responsabilitatea dintr-o parte în alta, făcându-mă să mă plimb cu adrese periodic pe la ei fără vreo rezolvare. Bineînțeles că toate taxele și impozitele sunt plătite la zi dar reprezentanților Primăriei nu li se pare nimic absurd că există apa curentă la câțiva zeci de metri de mine, eu am aceleași obligații de plată ca restul vecinilor de pe Horea dar trebuie să folosesc apă adusă în sticlă când sunt acolo. De asemenea menționez că solicitări pentru branșarea la apă și canalizare pentru adresa Horea nr. 245A se fac de peste 15 ani! Atât timp a trecut de când ne este refuzat dreptul la un lucru firesc într-o gospodărie. Una din motivațiile Primăriei cu privire la „mica întârziere de peste 15 ani” a racordării ar fi că: este vorba de o singură proprietate și după ce se vor rezolva problemele ardente, precum conectarea unui grup mai mare de familii, se va revizui si cererea mea (De parcă eu aș fi de vină pentru incompentența lor că nu au inclus în proiect canalizarea și apa până la 245A, când au racordat până la 243. Într-un alt răspuns mi se dau niște motivații precum că ar fi costuri mari de racordare, și sunt invitat dacă vreau, să fac branșamentul pe cheltuială proprie. Acum am trimis din nou o adresă (una din zecile deja la activ) celor două instițuții datată cu 26.06.2017 și aștept un răspuns. Îmi pare rău pentru mesajul lung și dacă v-am deranjat trimițându-l, însă dacă aveți cumva un sfat pentru cum aș putea proceda în această situație, aștept un răspuns cu mare interes.”
Mai citesc o dată. Încerc să vizualizez zona, să identific strada, mă gândesc apoi că poate e doar o glumă, că cineva-mi testează disponibilitatea de a scrie după dictare, la pont cum ar veni, dar era scris prea corect ca să fie vreo glumă. Îi răspund omului, cerându-i copii după acte, să văd și eu ceva scris. Foarte binevoitor omul, îmi trimite copii ale adreselor făcute în timp.
Citesc… nu-mi venea să cred: din 2006 omul face demersuri absolut legale, morale, cetățenești să fie racordat la rețeaua de alimentare cu apă potabilă. Am văzut pe răspunsurile primite de la administrația publică locală, către care omul plătește la timp taxe și impozite, semnăturile tuturor primarilor care s-au perindat prin fruntea urbei în ultimii 11 ani, ale tuturor acestor „întâi edili și gospodari ai Devei”. Și vorbim despre Deva, 2017, România, Europa! Atașez prima și ultima dintre petițiile domnului în cauză și două dintre răspunsurile în bătaie de joc ale autorităților, și las cititorii să aprecieze situația.
(foto petiții)
Ca și cum nu ar fi fost destul, după încă 24 de ore, primesc un alt mesaj:
„Str. A. Vlaicu, de la nr .180 către Căprioara. Proiect Primăria Deva. Lucrare executata până la branșare. Apoi pauza. De 1 an oamenii așteaptă. Apă nu mai au în fântâni, sunt secate. Aduc de unde pot. Reprezentanții primăriei au spus că instalația nu funcționează din lipsa unui vas tampon, care costă 3000 lei. Peste 20 de case fără apă. Peste 100 de oameni, bătrâni, copii. Deva 2017, impozite de Zona A „.
Dacă n-aș fi cunoscut persoana de la care vine mesajul, aș fi zis că s-au aliniat planetele împotriva mea și țin să-mi strice fiecare ziulică din săptămână.
Imaginile atașate sunt concludente.
(foto A. Vlaicu)
Stimați (e doar o formulă de adresare, noțiunea de „stimă” nu-și are locul în situația de față), prezenți și foști-viitori edili, stimați aspiranți la fotoliul de primar si care aveți în pix decizia de a scoate niște oameni din Evul Mediu și a-i aduce mai aproape de zilele noastre, aș vrea să vă întreb: domn’e, chiar nu vă e rușine?!? Nu vă e rușine să veniți cu proiecte fantasmagorice și care sunt destinate doar unei părți a orașului, în timp ce sute de oameni nu au apa potabilă în case?!? Și astea toate se întâmplă în Deva aia pe care acum o iubiți de nu mai puteți, că știți voi că urmează alegeri! Nu vă e, domn’e, rușine să vă plimbați prin centrul acela cu fântâni cântătoare și travertin, în timp ce oamenii de la periferie nu au apă la robinet de ani de zile?!?
Nu vă e rușine să vreți mandate noi, atât timp cât în alea vechi ați administrat după bunul plac?!? Aveți aer condiționat acasă?? Aveți! Știți cum e să n-ai nici măcar apă, când afară sunt peste 40 de grade, în ceea ce se anunță a fi cea mai caldă vară de o vreme încoace?! Nu știți, că nu vă dați jos din fotoliile alea călduțe sau răcoroase, depinde de anotimp, din care v-ați îmbogățit rudele și prietenii și din care noi devenii nu vă mai vedem duși!
Vă rugăm, luați-vă proiectele alea intergalactice de pe hârtie, duceți-vă și lăsați-ne!
Monica FLORESCU
citește și: