Deva: Lucrări de peste 16 milioane de lei
Autoritățile locale de la Deva implementează un proiect cu finanțare europeană care presupune lucrări de execuție pentru obiectivul de investiție ,,Reabilitarea Zonei Urbane ”Dealul Cetățenii Deva”, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată în municipiul Deva – refuncționalizarea Incintei I”. Scopul, respectiv obiectivul general al proiectului vine în sprijinul îndeplinirii obiectivului specific al priorității de investiții prin creșterea numărului de turiști/vizitatori ai obiectivului de patrimoniu, crestere ce va impulsiona creșterea veniturilor din turism și sectoarele conexe, contribuind astfel la impulsionarea dezvoltării locale. 16.645.308 lei este valoarea contractului de lucrări.
„Prin proiect se propun următoarele intervenţii asupra monumentului istoric: lucrări cu caracter general: plombări și injectări la zidăria de piatră; curăţarea zidăriei de piatră și rostuirea acesteia cu mortar cu var hidraulic; curăţarea, completarea și rostuirea bolţilor și arcelor de cărămidă; restaurarea/refacerea elementelor de piatră fasonată; lucrări la coronamentul zidului: desfacerea zidăriei la partea superioară până la zidăria stabilă și refacerea acesteia până la cota indicată în proiect iar pentru protecţia acestuia la intemperii, ultimul rând de zidărie se va realiza cu mortar de ciment; lucrări cu caracter particular, în funcţie de fiecare sector de intervenţie: refacerea pereţilor din zidărie de piatră până la cota iniţială; refacerea planșeelor intermediare și a șarpantei din lemn de stejar; golurile exterioare (uși și ferestre) se vor închide cu tâmplărie din lemn. Aceste lucrări se vor executa în următoarele sectoare: SECTOR „A”: Turn poarta – reabilitare volumetrică; SECTOR „B”: Latura de vest ce cuprinde turnul de vest, cisterna, zidurile de fortificaţie cu drum de straja din piatră; SECTOR „01 „: Zona palat princiar și cele două pivniţe de la nivelul inferior; SECTOR „02”: Latura de sud (parţial) și est (parţial) a palatului ce cuprinde pivniţele nr. 3 și 4 și camera de legătură dintre curtea mică și curtea mare, sector ce cuprinde Sala Multimedia și Platforma Belvedere Sud; SECTOR „C”: Latura de est ce cuprinde decantorul, fosta magazie de arme, zidurile de delimitare a incintei 1, sector ce cuprinde Magazia de arme și Platforma Belvedere Est; SECTOR „E”: Zona de nord a incintei 1; SECTOR „F”: Zona de stânci de pe latura de nord a incintei (zona complet distrusă în urma exploziei) încăperile reabilitate vor primi funcţiuni de expunere muzeistică, dar și de organizare evenimente cultural-istorice. Vor fi amenajate platforme belvedere. Lucrările exterioare se împart în trei zone: curtea mare, curtea mică și zona de legătură dintre cele două curţi (ruina fostului corp de est al garnizoanei); în Curtea Mare terenul va fi sistematizat având în vedere funcţiunea de eveniment cultural pe care aceasta zona trebuie să o îndeplinească; în Curtea Mică se va executa un pavaj din piatră similar celui din Curtea Mare; în subsolul Curţii Mici se va realiza un grup sanitar pe sexe, cu facilităţi pentru persoanele cu handicap. Va fi asigurat iluminat general, de Securitate și architectural și se va realiza digitizarea monumentului”, arată documentul.
Proiectul este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Regio – Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritara 5 – îmbunătăţirea mediului urban și conservarea, protecţia și valorificarea durabilă a patrimoniului natural și cultural, Prioritatea de investiţii 5. 1 – Conservarea, protejarea promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.
Termenul limită pentru primirea ofertelor este 24 iunie 2021.
Monika BACIU