Deva, din nou capitala aviaţiei de elită

Deva va fi gazda Campionatului European de Acrobaţie Aeriană, pentru clasa intermediate. Aeroclubul României a anunţat recent că Aerodromul Deva/ Săuleşti, este locul în care se vor întrece unii dintre cei mai buni piloţi ai Europei. Aerodromul este parte din Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache”.

 

„Este pentru prima dată când ţara noastră găzduieşte această competiţie. Avem înscrişi 21 de piloţi din şapte ţări europene. România va participa cu o echipă de şase sportivi: Octavian Stănilă, Lucian Drăguş, Valentin Caval, Ciprian Olteanu, Petre Glonţaru şi Dan Ştefănescu”, spune directorul general al Aeroclubului României, George Rotaru, care este şi team managerul echipei.

Evenimentul se desfăşoară între 4 şi 10 septembrie şi este organizat de Aeroclubul României şi Federaţia Aeronautică Română, sub auspiciile FAI – Federaţia Aeronautică Internaţională.

George ROTARU – director Aeroclubul România

„Vrem să facem la Deva un puternic centru de zbor pentru sporturi aeriene”, declara, în luna iulie 2014, George Rotaru. Cei de la Aeroclubul României organizau aici „Danubia Cup”, un concurs internaţional de acrobaţie – zbor cu motor, cu piloţi din cinci ţări. A urmat, în 2015, Campionatul European de Acrobaţie Aeriană.

Atunci, România a găzduit pentru prima dată în istorie o competiţie de asemenea anvergură, când, la Săuleşti, concurau 50 de piloţi care reprezentau 12 ţări. Competiţia a ţinut iubitorii aviaţiei cu ochii pe cer după zecile de avioane de înaltă acrobaţie. La final, deşi funcţionau ca echipă doar din 2009, piloţii români au devansat echipe puternice precum Rusia, Anglia sau Ucraina şi au devenit vicecampioni europeni.

Au urmat multe competiţii naţionale şi, în 2019, Aerodromul Deva găzduia chiar Campionatul Mondial de acrobaţie cu planorul. Echipe din 13 ţări s-au înscris atunci la „22nd FAI & WGAC 10th FAI WAGAC 2019 Romania”.

„Ştim că românii sunt în stare să organizeze competiţii frumoase. Aerodromul Deva este un spaţiu larg, deschis, nu e obstrucţionat de copaci, piloţii pot vedea bine pătratul în care evoluează.

Este loc destul pentru avioane, echipaje, pentru arbitri. Aerodromul este foarte bine aşezat, are spaţii administrative şi hangare frumoase pentru competiţii de genul ăsta în care zboară peste 50 de piloţi.  Principalul avantaj este că e un loc pentru zbor şi nimic altceva”, declara atunci arbitrul principal Philippe Kuchler.

 

Aeroclubul României a investit mult aici pentru a oferi condiţii bune pentru organizarea competiţiilor de anvergură. Astfel, Aerodromul Deva a devenit un centru important pentru aviaţia sportivă : „Organizăm aici evenimente deoarece ne permite infrastructura. În 2015, s-a renovat clădirea aerodromului, iar acum există şi un hangar nou, cu platformă”, spune George Rotaru.

Piloţii spun că terenul de la Săuleşti are o aşezare prin care beneficiază majoritar de curenţi de aer de intensitate slabă, pe porţiuni de timp stabile, pe direcţia est-vest şi cu rară schimbare inversă mai mult în sezon de iarnă, adică excelente condiţii de zbor. În plus, majoritatea piloţilor vin din vest şi îşi doresc ca locaţia să fie cât mai aproape de ei. Astfel, Deva este preferată altor locuri datorită faptul că aerodromul este mai apropiat de graniţă, terenul e degajat şi nu sunt activităţi de aviaţie civilă care să stingherească antrenamentele şi probele piloţilor sportivi. Există libertate de zbor şi condiţii extraordinare.

De câteva zile au început antrenamentele pentru „1st FAI European Open Intermediate Aerobatic Championships 2021”, o competiţie care se va desfăşura până vineri, 10 septembrie.

Evenimentul se va finaliza cu ceremonia de premiere şi nu cu un show aviatic, din cauza condiţiilor provocate de pandemie.

sursa foto: arhivă și facebook George Rotaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *