DEVA: Bătrâne înșelate prin metoda „telefonul”
În data de 09.10.2017, în jurul orei 17.25, Poliția municipiului Deva a fost sesizată de către o femeie în vârstă de 62 de ani, din municipiul Deva, cu privire la faptul că, în jurul orei 15:00, mama acesteia, în vârstă de 83 de ani, din municipiul Deva, a oferit 6.000 de lei unei unui bărbat necunoscut, după ce a fost apelată pe telefonul fix și indusă în eroare cu privire la faptul că fiica sa a alunecat și a suferit un accident, suma de bani fiind necesară pentru ca aceasta să intre de urgență în operație.
În acest caz, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune.
Tot ieri, în jurul orei 15.00, Poliția Municipiului Deva a fost sesizată telefonic de o femeie în vârstă de 81 de ani, din Deva, cu privire la faptul că, în intervalul orar 14:15-14:30, a fost apelată pe telefonul fix de către o persoană de sex feminin, care i-a lăsat impresia că este fiica sa şi care i-a spus că ar fi avut un accident, după care discuția telefonică a continuat cu un bărbat care s-a recomandat a fi „doctor”, acesta spunându-i că pentru „operația” fiicei sale este nevoie de 30.000 de euro. Deveanca le-a spus că celor doi apelanţi că o va suna pe cealaltă fiică a ei, moment în care persoanele respective au închis convorbirea și nu au i-au mai telefonat.
În acest caz, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de tentativă de înşelăciune.
Pentru a nu deveni victimă a infracţiunii de înşelăciune comisă prin acest mod de operare, poliţiştii vă recomandă să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a fost implicată într-un accident rutier. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici reprezentanţii Parchetului nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, solicitaţi apelantului date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi telefonaţi acolo pentru confirmare.
În cazul în care sunteţi contactat de persoane necunoscute şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, solicitaţi o întâlnire directă cu acestea şi apelaţi de urgenţă numărul 112, pentru a cere sprijinul Poliţiei.
Pentru a împiedica „documentarea” infractorilor cu privire la familia dumneavoastră, vă recomandăm să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact pe reţelele de socializare sau pe stradă, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle informaţii despre familie sau vecini, pentru a le folosi în comiterea unor infracţiuni.
Biroul de presă – IPJ Hunedoara