DEVA: Au pus closetul, ca pe un trofeu, în mijlocul zonei de agrement

Tarlaua de picnic aflată la marginea Devei, lângă Pădurea Bejan, a fost regândită ca şi cum întreaga „mustărie” ar trebui să graviteze în jurul unui WC-ul public. Closetul a fost plasat dinadins, ca un trofeu, în mijlocul zonei de agrement şi asta a produs deranj mare pe reţelele de socializare. Devenii şi-ar fi dorit un amplasament mai discret la marginea pădurii, dar „aşa n-ar fi fost în centru” – după cum ne-a replicat viceprimarul Răzvan Mareş. Lucrarea, monumentală în felul ei, a fost dată prin încredinţare directă constructorului Florin Oancea, candidat la postul de primar din partea PNL. Şi acest detaliu a provocat multe dispute şi speculaţii, la fel ca valoarea investiţiei considerat a fi exorbitantă.

 

Picnic de jur-împrejurul WC-ului

Toată lumea e de acord că o vespasiană la Pădurea Bejan era necesară. Părerile se separă atunci când vine vorba de amplasament. De regulă un WC public este aşezat într-un loc discret, periferic. La Deva, gospodarii l-au gândit, strategic, în centru, ca să fie cumva la distanţă egală de locurile de grătar.

„Dacă-l puneam la marginea pădurii sau lângă drum nu mai era în centru – explică vicele Răzvan Mareş. Acolo nu va fi un WC oarecare. În exterior, de jur-împrejur, vor fi montate cişmele. Vine omu’ la iarbă verde cu o roşie, un castravete şi vrea să le spele… În plus, pădurea e într-o arie protejată şi nu cred că primeam acord de la Mediu (ce-i drept, nici n-au încercat, n.red.), iar la stradă e în construcţie un spaţiu de alimentaţie publică şi nu puteam să-i punem WC-ul în faţă”, explică viceprimarul Devei.

Dregătorul mai zice că proiectul a trecut printr-o comisie a arhitecţilor şi, chiar dacă avizul lor este consultativ, toţi au fost de acord cu amplasamentul. Pe de altă parte, Agenţia de Protecţie a Mediului a dat un aviz sub formă de „Clasare”, ceea ce înseamnă că nu-i nevoie de aviz.

„Pentru că proiectul este prezentat ca fiind situat în afara zonei de protecţie a ariei protejate Pădurea Bejan şi este racordat la canalizare oraşului”, explică Georgeta Barabaş, director executiv APM Hunedoara. „Din punct de vedere funcţional, estetic şi al zonei de picnic, decizia revine strict administratorului domeniului public, adică Primăria Deva”, mai zice Barabaş.

 Vespasiană cu acroşaj politic

Lucrarea a fost atribuită prin încredinţare directă unei firme ce e patronată de Florin Oancea, fost viceprimar al Devei, desemnat de PNL ca viitor candidat pentru postul de primar în cazul în care vor fi alegeri anticipate. Cum era de aşteptat, detaliul a fost urgent speculat politic.

„Eu am trimis foarte multe oferte la primării. Am lucrat în afara judeţului, în judeţ, iar la Deva este prima lucrare pe care o fac. Atât timp cât am fost pe o funcţie publică, eu – Florin Oancea – n-am lucrat un leu cu municipalitatea. Am 30 de angajaţi care trebuie să-şi primească salariile, îmi plătesc contribuţiile la stat şi la bugetul local, mi se pare absurd să nu pot lucra şi în oraşul în care locuiesc. Ştiu că voi fi atacat politic, dar n-am nicio emoţie pentru că sunt un om corect”, spune Florin Oancea.

Liberalul are o istorie atipică pentru un om de afaceri cooptat în politică. Oancea a intrat în PNL ca un prosper om de afaceri (bogat, chiar foarte bogat comparativ cu majoritatea devenilor) şi a scăpătat în perioada în care avea pe mână bugetul Devei.

 Trofeul calităţii

Edilii Devei au prezentat monumentalul closet ca pe o lucrare de 281.685 lei, dar în realitate edificiul costă cu o sută de mii de lei mai puţin.

„Eu fac lucrarea cu 187.000 lei, iar în banii aceştia trebuie să trag apă, canal, termoficare şi energie electrică de la o distanţă de cam o sută de metri. Apoi, e clădirea în sine cu trei compartimente – bărbaţi, femei şi persoane cu dizabilităţi, unde vom face rampă – şi alei. La final o să vedeţi că suma este cât se poate de rezonabilă. Şi garantez că în Deva nu există altă construcţie similară la standardele de civilizaţie la care se va ridica cea pe care o construiesc eu la Bejan”, ne promite Oancea.

„Ca fost viceprimar şi candidat la postul de primar cred că amplasamentul putea fi mai aproape de pădure. Am discutat şi eu cu arhitecţi – şi nu cu unul singur. Toţi se temeau că nu vom primi aviz de la Mediu”, zice Oancea. Curios e faptul că nici măcar nu au încercat să-l obţină, că amplasamentul a fost ales cu premeditare la centru. Dar, na, closetele au fost marginalizate de veacuri. Poate că a sosit momentul să iasă şi ele în faţă…

Marcel BOT

 

Un comentariu la „DEVA: Au pus closetul, ca pe un trofeu, în mijlocul zonei de agrement

  • 21 iulie 2017 la 10:45
    Permalink

    Oooo suntem si mistocari domne!Domnu Oancea nu vrei sa ne spui si cum ai luat lucrarea?Tot de pe closet?Sa va fie rusine ca veniti cu tupeu sa candidati si dvs. stati mufat la bugetul orasului prin lucrari de 2 bani!Daca vreti sa va credem ca lucrarea face 187 000 ron (fara tva) prezentati lista de cantitati cu valori.Rusine PNL ca veniti cu asemenea oameni care traiesc doar din capuseala banului public.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *