Despre reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice, a gazelor naturale și plata accizei
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER) anunţă că a propus autorităţilor măsuri concrete pentru scăderea facturii consumatorilor, precizând că reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice şi a gazelor naturale, scutirea de la plata accizei şi acoperirea parţială a facturii de utilităţi prin aplicarea urgentă a Legii privind consumatorul vulnerabil sunt, în continuare, propunerile asociaţiei pentru diminuarea imediată a facturii consumatorilor.
AFEER insistă la autorităţi: reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice şi a gazelor naturale, scutirea de la plata accizei sunt măsuri recomandate de Comisia Europeană, care vor reduce factura la consumatori. Asociaţia Furnizorilor de Energie din România – AFEER a luat act de măsurile comunicate de Comisia Europeană, pe care statele membre UE pot să le aplice pentru a reduce impactul creşterii explozive a preţurilor la energie. Rămâne la latitudinea autorităţilor din fiecare ţară ce măsuri din setul prezentat de Comisia Europeană vor decide să fie aplicate, funcţie de politicile proprii”, arată asociaţia.
AFEER reiterează că este nevoie urgentă de soluţii atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, însă impactul acestora trebuie corect evaluat.
„Măsuri precum plafonarea preţului şi/sau amânarea plăţii facturilor de către consumatori, desi pe perioada aplicarii pot constitui un sprijin aparent pentru consumatorii carora li se vor aplica, nu sunt cele mai potrivite şi benefice deoarece acestea vor crea efecte nocive, în lanţ, după aplicare. Spunem acest lucru deoarece consumatorii care îşi vor amâna obligaţiile de plată a energiei electrice şi/sau a gazelor naturale din perioada următoare, vor ajunge în situaţia de a acumula sume mari de plată care se vor adăuga consumului anului viitor. În plus, am văzut cu toţii că o astfel de măsură, de amânare a plăţii facturilor, care s-a aplicat pe perioada stării de urgenţă, nu a rezolvat situaţia. Din contră, a condus la reeşalonări la plată pentru consumatori şi mari dificultăţi de cash flow pentru furnizori”, menţionează asociaţia.
În plus, neîncasarea sumelor aferente de la clienţii finali se va resimţi în cascadă asupra tuturor părţilor implicate pe lanţul de alimentare, având în vedere că circa 90% din contravaloarea sumelor încasate de furnizori de la clienţii finali reprezintă sume în transfer (costuri pass-through) către operatorii de distribuţie, operatorul de transport şi producători.
„Furnizorii sunt cei care, deşi îşi asumă toate riscurile legate de alimentarea cu energie într-un context de piaţă extrem de dificil, vor fi grav afectaţi de aceste măsuri încasând mai puţin, dar rămân cu obligaţia plăţilor în avans pentru achiziţia de gaze naturale şi energie electrică, şi a celor către operatorii de retea, cât şi la bugetul de stat. Furnizorii de energie electrică şi gaze naturale vor fi cei mai afectaţi; se poate ajunge în scurt timp la situaţii de insolvenţă şi faliment în rândul acestora, cu efecte directe negative asupra consumatorilor şi în piaţa de energie. Şi rămâne întrebarea, dacă aceştia vor ajunge în aceste situatii, cine şi la ce preţ va asigura furnizarea de utilităţi?”, se întreabă asociaţia.
AFEER a venit, în sprijinul autorităţilor, cu propuneri concrete pentru scăderea facturii consumatorilor. Reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice şi a gazelor naturale, scutirea de la plata accizei şi acoperirea parţială a facturii de utilităţi prin aplicarea urgentă a Legii privind consumatorul vulnerabil sunt, în continuare, propunerile asociaţiei pentru diminuarea imediată a facturii consumatorilor.
„Ne bucurăm să constatăm că măsurile propuse de AFEER se regăsesc în pachetul de măsuri anunţat de Comisia Europeană. Ne exprimăm speranţa că şi autorităţile din România vor lua în calcul aceste măsuri pentru a fi aplicate, măsuri care vor reduce factura la consumatori în mod concret. În plus, reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei va avea un impact indirect la toţi consumatorii, creşterea preţului la produsele finale urmând să fie diminuată”, spun reprezentanţii AFEER.
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România, înfiinţată în anul 2006, cuprinde, în prezent, un număr de 35 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică, care asigură furnizarea energiei electrice atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici care activează în România, cu o cotă de piaţă de circa 90% din consumul final de electricitate.
După 15 ani de la înfiinţare, AFEER a decis să-şi extindă activitatea şi să vină şi în sprijinul furnizorilor de gaze naturale. Până în prezent, 12 companii membre ale asociaţiei au optat pentru statutul de membru multiplu (energie electrică şi gaze naturale).
news. ro