De ce primesc mamele somații de restituire a unei părți din indemnizația pentru creșterea copilului?
Începând cu luna aprilie a acestui an, mai multe mame care beneficiază de concediul legal şi indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, au primit somaţii de plată pentru restituirea unei părţi din indemnizaţia primită, motivat de modificarea normelor fiscale referitoare la persoanele care înregistrează venituri din activităţi din drepturi de autor sau ca persoane fizice autorizate. Numărul mamelor afectate de modificările fiscale, care vor trebui să restituie sume consistente se ridică la peste 50 de mii.
Deși art. 49 din Constituţie conturează un drept fundamental cetăţenesc, respectiv dreptul copiilor şi al tinerilor la protecţie şi asistenţă, iar mamele, beneficiare ale indemnizaţiilor, nu au decis ele însele asupra cuantumului indemnizaţiei şi nu şi-au dispus singure plata în conturile individuale, autorităţile statului român par decise să solicite restituirea banilor. Este de menționat că nivelul indemnizaţiei şi efectuarea plăţilor s-a făcut de către aceleași autorități potrivit legislaţiei în vigoare, la momentul respectiv. Cu toate acestea, în dezordinea administrativă din România, plătește… cel nevinovat!
Mai mult decât atât, Guvernul ar trebui să știe că un stat de drept pretinde poziționarea fiecărui act administrativ în limitele constituţionale ale egalităţii de drepturi în faţa legii, și să corecteze urgent discriminarea mamelor beneficiare ale indemnizației de creștere a copilului, în funcție de modul în care obțin venituri ( din drepturi de autor și persoane autorizate, față de cele salariale).