De ce e bolnavă sănătatea din România?
Cu un efort minimal poți determina cum a evoluat finanțarea sistemului de sănătate în ultimii zece ani. Constați, cu ușurință, că sumele care alimentează Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate au crescut constant în ultimele două decenii, de la 1.426 milioane euro în anul 2000, la aproape 7.475 milioane euro în anul 2017.
Cum este posibil ca, în condițiile în care sumele au crescut de peste 5 ori, calitatea serviciilor să fie mai slabă decât în urmă cu aproape douăzeci de ani ?
Aflăm frecvent despre sume importante din Fondul unic de asigurări sociale de sănătate care sunt fraudate de grupuri infracționale organizate, cu sprijinul și/sau complicitatea unor funcționari din casele teritoriale de asigurări de sănătate sau chiar din casa națională. Atât DNA, cât și DIICOT au pe rol mai multe dosare penale, ale căror prejudicii provizorii depășesc valoarea construcției unui spital regional de mare capacitate. Din păcate, deși mai bagă spaima în hoți, autoritățile de anchetă nu pot trata decât efectele unor fenomene, deoarece nu au capacitatea legală de a stopa cauzele risipei de resurse financiare, aceasta fiind o abilitate constituțională a Guvernului. Între timp, pacienții se dau de ceasul morții, cumpărând, odată cu medicamentele, investigațiile imagistice, serviciile medicale, fărâma de sănătate pe care ar trebui s-o primească gratuit, pentru că sunt asigurați!
Rețeta electronică și cardul de sănătate, măsuri implementate în vederea diminuării decontărilor fictive, pare că au produs deja beneficii importante pentru bugetul politicilor de sănătate.
Și atunci de ce creșterea gradului de distribuire a cardului de sănătate către toți asigurații întârzie? De ce rata de utilizare a acestuia este încă foarte mică, iar sistemul funcționează cu destul de mare dificultate?
Cui folosește un sistem de sănătate bolnav?
Monica Pană