De 20 de ani în sprijinul copiilor

Sunt 20 de ani de când a luat ființă Asociația persoanelor cu Sindrom Down din Deva. Evenimentul a fost marcat în ultima zi a lunii octombrie, care este și luna conștientizării Sindromului Down. Câțiva tineri antreprenori cu suflet mare şi-au dorit ca aniversarea să nu fie lăsată în umbra pandemiei. Ba mai mult, ei au vrut să arate celor din județul Hunedoara că există printre noi OAMENII care se sacrifică zi de zi pentru a face față barierelor și provocărilor acestei societății.

Elena PLETER- președinta asociației Langdon Down Deva 2000

Bazele asociației au fost puse de către Elena Pleter în anul 2000. Ea este cea care organiza evenimentele de peste an. Sub bagheta ei, orice întâlnire era o ocazie de bucurie și sărbătoare. În acest an, sărbătoarea a sărit de pe cursul ei firesc. Un tânăr antreprenor plin de entuziasm din comuna Certejul de Sus a fost cel care a decis să-i aducă un strop de bucurie la ceas aniversar. Daniel Macovei are 27 de ani şi este voluntar la Asociația Langdon Down Deva 2000 de peste 10 ani. Frații săi i-au fost parteneri de nădejde în organizarea momentului aniversar.

Alături de Elena Pleter au fost prezente la această aniversare, alte două mame puternice. Reghinuța Tirica, mamă a doi copii gemeni cu tetrapareză spastică, președinta Asociației ,,Intersecția 21 Brad” și reprezentanta  asociației    persoanelor cu Sindrom Down (SD) din zona Văii Jiului, Lucia Botici, mamă de copil cu trisomie 21. Desigur, printre invitați a fost prezent Dănuț împreună cu mama sa. Băiatul este unul dintre persoanele cu SD și are 24 de ani (cunoscut ca „primarul” asociației), membru activ al asociației din Deva. Cu mintea lui de copil și dorința de a se face util societății spune: „când voi fi mare vreau să lucrez la SMURD, să ajut oamenii”.

Dănuț Cristea-„primarul”, pasionat de tehnologie, alături de buna sa mamă, Hortensia

Cu multă emoție, Elena a povestit ce s-a întâmplat în cei 20 de ani de activitate. A vorbit despre motivul  care a împins-o să constituie această asociație. A explicat cum a făcut cursuri, seminarii, cât a citit pentru a-și cunoaște copilul și a se ajuta pe ea. Despre activitățile și competițiile de la Special Olympics, despre problemele educaționale și sociale cu care se confruntă. A punctat şi promisiunile deșarte din partea autorităților.

„Copilul cu SD  are afectivitatea care se întinde pe o plajă foarte amplă. După ce ies de pe băncile școlii, viața lor se rupe. Angajatorii au rețineri de a-i angaja. Exact ca la școală, copiii noștri au dreptul să învețe alături de ceilalți copii, dar cum?  Sunt persoane cu care se poate lucra mai ușor, dar sunt și cazuri în care nu poți să faci mare lucru. Asta e în funcție de gradul de dizabilitate. Acești oameni sunt asistați mereu, un asemenea tânăr nu poate să își gestioneze singur viața”, explică președinta asociației.

De mulți ani, Elena Pleter, se luptă să obțină un sediu în care să poată să își desfășoare activitățile specifice, cu cabinete medicale, săli adecvate, cu dotări și servicii specializate, așa cum sunt în țările civilizate. Până la urmă, e vorba de oameni și suflete. De foarte multe ori a plecat umilită de la ușile ferecate ale administrației județene sau locale. A încercat să renunțe la idee, să nu se mai implice și să nu mai cerșească un drept, care de altfel e înscris în Constituția României. La fiecare asemenea gând, Daniel Macovei i-a fost alături și i-a ridicat moralul. „Daniel e raza de lumină care vine din beznă”, spune Elena zâmbind şi îl priveşte pe tânăr: „Îți mulțumesc, Daniel pentru tot suportul tău, pentru încrederea care ai semănat-o în mine și pentru că mi-ai dat forță”. Nu în ultimul rând a mulțumit voluntarilor care au fost alături de ea, au spus prezent la toate activitățile făcute împreună, în urma cărora, copiii și părinții acestora s-au simțit extraordinar de fericiți.

Încă din vremea adolescenței, Daniel și frații lui s-au implicat și au lucrat constant ani la rând cu copii cu dizabilități, copii atipici sau copii cu diferite probleme sociale, în diferite tabere cu activități specifice. Așa au cunoscut-o pe Elena Pleter și au susținut-o în activitățile ei. Între timp, tânărul a devenit antreprenor și-a aprofundat studiile sociale și de management în Marea Britanie. A preluat concepte pe care vrea să le implementeze în zona natală a județului Hunedoara. A învățat cum să facă proiecte cu viziune, cu impact pe viitor, să lucreze în echipă pentru a veni în ajutorul comunității, canalizându-se pe trei obiective: incluziune socială, educația și protejarea mediului.

Daniel MACOVEI-antreprenor

În acest sens, tânărul antreprenor derulează un concept denumit sugestiv „Oameni și Fapte”. I s-au alăturat mai mulți antreprenori din țară și străinătate. Iniţiativa lui are ca obiect de activitate implementarea, dezvoltarea și susținerea  proiectelor sociale, care implică integrarea mai multor asociații cu dizabilități. „ Dorim să promovăm asociațiile, iar prin firma mea de consultanță vrem să  ridicăm firme, să implementam proiecte, pentru că mai multe asociații reunite într-un ONG pot să schimbe legi și să creeze petiții care ajută comunitatea. Așa m-am gândit, împreună cu doamna Pleter, să facem un centru RESPIRO, creat din fonduri europene. Ne gândim la o clădire adecvată în care aparținătorii să lase persoanele cu dizabilitate în centru timp de maxim o lună jumătate, pe an – atât cât prevede legea. Gândiţi-vă ce înseamnă să fii părintele unui copil cu dizabilitate sau aparținător: stai cu el 24 din 24 de ore! Chiar e nevoie de un concediu, de un timp de respiro, pentru încărcarea bateriilor pentru alte 10 luni din an. Pentru ca să obținem linia de finanțare trebuia să comasăm cel puțin două asociații. Noi avem trei asociații, cea de la Deva, Petroșani și Brad. Am trecut de comisia de preaprobare, finanțare există, dar proiectul este undeva într-o comisie de aprobare, în momentul de față este blocat din cauza pandemiei. Am vrut însă să-l fac cunoscut invitaților din această conferință”, spune Macovei.

Pentru că a lucrat constant cu ONG-urile, a avut modele din afară și susținere financiară. Aşa a reușit să ajute comunitatea din Certejul de Sus, mai ales în domeniul educației. Tânărul antreprenor pleacă de la premisa că totul se face prin oameni, prin voință comună și viziune pentru a dezvolta comunități și destine.

 

Mirela POPA

foto: James Hada

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *