În comparație cu statele membre UE, România va avea printre cele mai mici creșteri ale datoriei publice

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, afirmă că, în medie, datoria publică a ţărilor membre UE creşte cu 20 puncte procentuale în 2020, în timp ce în România datoria publică creşte cu doar 7 puncte procentuale. Acesta afirmă că România a plecat „cu un handicap major” în lupta cu pandemia care a dus la creşteri ale cheltuielilor în toate statele, dar s-a reuşit „imposibilul”.

„În medie, datoria publică a ţărilor membre UE creşte cu 20 puncte procentuale în 2020. Prin comparaţie în România datoria publică creşte cu doar 7 puncte procentuale. Asta deşi şocul care a lovit economia globală a lovit cu aceeaşi intensitate şi România. Datoria publică creşte pentru că în toate ţările au crescut deficitele bugetare în urmă crizei economice determinată de criză de sănătate. Criza economică a dus la scăderea veniturilor faţă de bugetele iniţiale, iar criza de sănătate a crescut cheltuielile pentru sănătate şi pentru susţinerea economiei”, a scris,miercuri, pe Facebook, Florin Cîţu.

Potrivit acestuia, toate ţările sunt în aceeaşi situaţie.

„Totuşi, România este diferită. România a pornit cu un handicap major. A fost administrată de o gaşcă de infractori în ultimii ani şi din păcate trebuie să plătim pentru ce au furat aceştia. Am preluat o economie distrusă, cu facturi în valoare de aproximativ 30 miliarde lei neplătite (!!!) şi cu datorii scadente de aproxmativ 50 de miliarde lei (10 miliarde lei peste câteva zile). Adică am pornit cu o gaură la buget de 80 de miliarde lei în 2020. În aceste condiţii am reuşit imposibilul”, a mai scris Cîţu.

Potrivit acestuia, în România ”avem un pachet substanţial şi printre cele mai eficiente de susţinere a economiei, aproximativ 7% din PIB, bani care nu erau în buget la începutul anului. Avem cea mai mică creştere e deficitului bugetar din UE şi avem printre cele mai mici creşteri ale datoriei publice din UE”.

Cîţu susţine că România a acumulat datorii pe durata guvernărilor PSD, în timp ce alte state aveau excedent.

„O mare parte din banii aceştia au ajuns în buzunarele trompetelor PSD. Le ştiţi foarte bine care sunt. Aşa cum v-am promis, şi cum am făcut până acum, voi demasa în continuare toate ilegalităţile făcute de Dragnea, Ciolacu, Grindeanu zis şi OUG13, Olguţa Vasilescu etc în ultimii ani. Bineînţeles că aşa cum am procedat şi până acum toate rapoartele de control merg la instituţiile statului responsabile pentru anchetarea furtului din banul public”, a mai scris Cîţu.

news.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *