Cupa Veteranilor sau cupa reîntâlnirii
Cupa Veteranilor este cea mai longevivă competiție de schi din țară. Anul acesta, competiția a ajuns la ediția cu numărul 47. Cupa Veteranilor este, de fapt, o cupă a reîntâlnirii. Au fost prieteni în copilărie, iar viața i-a purtat pe cărări diferite și au pierdut legătura. Astăzi, însă, s-au revăzut, după 50 de ani, în stațiunea montană Straja. Mihai Cioflina și Ovidiu Vâlceanu sunt cei doi veterani ai schiului care datorită competiție au reușit să se revadă și să depene amintiri după ce jumătate de secol au pierdut legătura.
“Am 81 de ani, am învățat să schiez pe pârtia asta acum 71 de ani, cand aveam 11 ani și eram copil la școala primară în Lupeni. Eu, fiind copil la 11 ani, am învățat să schiez pe aceasă pârtie. Schiul odată învățat, e ca mersul pe bicicletă, nu se uită, rămâne în sânge. E mai greu de stăpânit acum, că picioarele obosesc, dar cu puțină voință se poate. Pe Cioflica Mihai l-am întâlnit după 50 de ani de când ne-am despărțit în viață. Acum am concurat împreună”, ne-a spus Ovidiu Vâlceanu, concurent.
“Eu m-am născut în Lupeni, iar în urmă cu 67 de ani urcam cu schiurile în spate. Două ore făceam de jos până sus, bătătoream zăpada, coboram pe pârtia făcută și coboram de două ori, beam un ceai, luam schiurile în spate și făceam 10 minute până jos, după două ore de urcat. La 80 de ani am venit să îmi revăd prietenii din copilărie. Unii au dispărut, alții mai sunt. Am bătut munții Austriei, Italiei. Austria are 8 ghețari schiabili, 7 i-am bătut mai am unul. Trebuie să îl fac și pe ăla. Vreau să urc și pe ultimul ghețar al Austriei. E la o altitudine de peste 2500 de metri, unde zăpada nu se topește, și vara și iarna e zăpadă”, a spus Mihai Cioflica.
Rodica Flaidar a concurat la categoria 70+. Are 78 de ani, însă nimic nu îi trădează vârsta.
“Eu particip la categorii de vârste superioare. Am fost și acum 30 și 35 de ani. La 78 de ani e o vârstă. Muncesc, sunt activă și schiez și înot”, a spus Rodica Flaidar.
Cupa Veteranilor pune punct competițiilor sportive acest sezon turistic.
„Odată cu Cupa Veteranilor se încheie și competițiile din Straja. Suntem la cea de-a 47-a ediție a Cupei Veteranilor, sunt 47 de ediții neîntrerupte. Vin schiori veterani din toată țara, iar astăzi am avut schiori și din Germania și Austria. Sunt 170 de participanți la Cupa Veteranilor. Probele la care s-a concurat a fost schi fond și schi alpin, atât feminin cât și masculin. Oamenii vin ca să se simtă bine și să depene amintiri. Participanții se reîntâlnesc an de an, iar noi încercăm să îi facem să se simtă bine”, a declarat Emil Părău, organizator.
Cupa Veteranilor a fost susținută financiar și de Primăria și Consiliul Local al municipiului Lupeni. Astfel de competiții au rolul de a promova stațiunea montană Straja. Edilii susțin că turismul este o componentă importantă a economiei locale și și-au propus să realizeze și alte investiții care să crească numărul turiștilor care să vină și să își cheltuiască banii în localitate. Toți veteranii au fost recompensați pentru efortul pe care l-au depus pe pârtie cu premii și cu diferite surprize, dar pentru ei întâlnirea anuală și faptul că se regăsesc înca sănătoși este cel mai important lucru.
Monika BACIU