Cum pot fi evacuați proprietarii din locuințe în cazul blocurilor cu risc seismic
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, conform rolului, competenţelor şi atribuţiilor din domeniile pe care le gestionează, a creat cadrul legal pentru derularea și coordonarea Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat.
Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat are ca obiectiv realizarea de lucrări în vederea creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a fondului construit naţional. În cadrul programului sunt avute în vedere clădirile multietajate cu destinaţia principală de locuință, precum și clădirile de interes și utilitate publică – clădiri care cuprind spații în care se desfășoară activităţi în domenii de interes public general şi/sau comunitar şi social şi care implică prezenţa publicului temporar sau permanent în aria totală expusă.
”Menţionăm că, MDLPA a depus toate diligențele inclusiv pentru asigurarea de fonduri pentru Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, dar nu are competențele de a determina sau de a motiva oamenii să-și părăsească locuințele în vederea consolidării acestora.
Totodată, precizăm că MDLPA a iniţiat un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 212/2022, prin care se instituie două interdicţii temporare privind utilizarea clădirilor încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic Rsl şi se modifică şi prevederile art. 20 alin. (1) lit. a) din legea menţionată, respectiv: prin obţinerea hotărârii asociației de proprietari sau a hotărârilor tuturor asociaţiilor de proprietari în cazul clădirilor în care există mai mult de o asociație de proprietari, hotărâri adoptate cu acordul a jumătate plus unul din numărul proprietarilor, privind introducerea în program şi proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții”, arată MDLAP.
În cazul în care proprietarii nu sunt constituiți în asociații de proprietari, introducerea în program și proiectarea și execuția lucrărilor se face cu acordul scris al jumătate plus unu din numărul proprietarilor.
La Aninoasa s-a întâlnit o astfel de situație, când locatarii din blocurilor de Colonie au refuzat să fie evacuați din blocurile care stăteau să cadă pe ei. Imobilele, vechi de peste un secol sunt grav avariate, iar oamenii au fost evacuați din cauza cutremurelor care au degradat, și mai tare, clădirile.
Monika BACIU