Cu şarpele, în maşină, pe autostradă
Un hunedorean s-a trezit cu un pasager nedorit la bord. În timp ce gonea seara pe Autostrada A1, la câteva zeci de kilometri de Simeria, a privit cu groază cum capul unei reptile îi apare în faţă şi se târăşte pe parbriz. Speriat, tânărul a găsit o parcare şi a apelat numărul de urgenţă. Echipajele de jandarmerie şi poliţie ajunse la faţa locului nu l-au putut ajuta să scoată şarpele din partea din faţă a maşinii.
Incidentul s-a petrecut luni seara, pe autostrada A1. Iniţial, toţi cei care au văzut şarpele adăpostit sub capotă şi încolăcit lângă filtrul de aer al autovehicolului au ajuns la concluzia că este vorba de o viperă. Jandarmii şi poliţiştii trimişi de dispecerat au încercat fără succes să îl ajute pe tânărul din Petroşani. Au plecat şi l-au lăsat pe bărbat cu maşina în parcare şi multe întrebări. Un angajat al benzinăriei şi-a sunat un prieten din Orăştie care a reuşit să scoată şarpele fără să-l rănească. Biologii spun că au mai auzit de asemenea cazuri: „Şerpii pot să ajungă în maşini pentru că se caţără în maşini atraşi de căldura motorului. Se pot strecura uşor prin orificiile maşinii şi pot ajunge uşor chiar în bordul autovehicolului. Îşi găsesc un ascunziş şi şoferul poate avea surpriza să iasă reptila chiar în timpul mersului. Se trezesc cu şarpele faţă în faţă!”, explică biologul Dorin Cărăbeţ.
Tânărul se întoarcea luni seara acasă din Cluj, pe autostrada A1. Aventura s-a terminat doar după patru ore de peripeţii într-o parcare de pe autostradă. Până la urmă s-a dovedit că nu era vorba de o viperă, ci un inofensiv şarpe de apă. Dorin Cărăbeţ îi sfătuieşte pe şoferii care păţesc aşa ceva să nu încerce să scape singuri de şarpe, ci să să apeleze la un expert. „Primul sfat este să nu opriţi maşina brusc şi să încercaţi să vă domoliţi teama. O frână bruscă ar fi mai periculoasă decât o muşcătură de şarpe, mai ales a unora care nu sunt veninoşi. În acest caz bănuiesc că era un şarpe de apă, un şarpe care nu muşcă şi care trăiesc în zone umede. Omul nu are de ce să se teamă de el. Nu am auzit până acum de vipere adăpostite în maşini, deşi teoretic se poate. Pasul doi ar fi să suni la 112, iar autorităţile să ştie ce să facă şi să trimită acolo o persoană competentă. Important este ca omul să nu îşi bage mâinile dacă nu se pricepe, să nu rişte dacă cumva e vorba de un şarpe veninos”, explică biologul muzeului din Deva. După ce a fost prins şi scos din maşină de un bărbat din Orăştie, şarpele a fost eliberat în natură.
Laura OANĂ