Cu ochii pe cer. Începe Campionatul Național de Aeronave Ultrauşoare

Aeroclubului Teritorial „Constantin Manolache” Deva va găzdui Campionatul Național de Aeronave Ultrauşoare (ULM). Anunțată de Aeroclubul României, competiția se va desfășura în perioada 6-13 octombrie 2024. În acest an, evenimentul reunește 25 de echipaje formate din pilot și navigator, venite din toate aerocluburile teritoriale. Deva va avea în competiție un singur echipaj.

Este pentru a doua oară când pe Aerodromul Deva – Săulești are loc o astfel de competiție aeronautică: „Echipajele se vor întrece în două probe esențiale: proba de regularitate pe traiect și proba de aterizare de precizie. Proba de regularitate testează capacitatea echipajelor de a naviga cu exactitate pe un traseu prestabilit, respectând cu strictețe timpul și distanțele indicate. Proba de aterizare de precizie aduce un plus de dificultate, deoarece aterizările se punctează în funcție de locul în care aeronava atinge solul într-un careu special marcat. Careul este împărțit în mai multe zone, fiecare atribuită unui punctaj diferit, iar obiectivul piloților este să atingă zona care aduce cele mai multe puncte”, precizează Aeroclubul României.

Piloții și navigatorii vor participa la această provocare timp de o săptămână. De exemplu, pentru proba de precizia aterizării, aeronava trebuie să aterizeze într-un careu dinainte marcat, cât mai aproape de începutul acestuia și să oprească pe o distanță cât mai scurtă. Specialiștii spun că aterizarea se va face cu motorul redus complet, ceea ce implică un calcul corect al raportului dintre viteza de înaintare și apropierea față de sol, ținând cont de performanțele aeronavei.

„Campionatul Național de Aeronave Ultraușoare de la Deva promite să fie o competiție deosebită, în care piloții și navigatorii își vor testa abilitățile la cel mai înalt nivel. Cu provocări complexe și manevre de precizie, evenimentul aduce în prim-plan excelența în aviația ultraușoară și spiritul de echipă”, notează cei de la Aeroclubul României.

În ultimii ani, Aeroclubului Teritorial Deva a găzduit nu doar campionate naționale, ci și competiții internaționale care au adus pe aerodrom unii dintre cei mai buni piloți ai lumii. Intenția anunțată a celor de la Aeroclubul României este de a face aici un puternic centru de zbor pentru sporturi aeriene indiferent că este vorba de zboruri cu motor, acrobaţie cu planorul, zbor cu planorul sau paraşutism. Sportivii spun că terenul de aici are o aşezare prin care beneficiază de curenţi de aer mai mult de intensitate slabă, pe porţiuni de timp stabile, pe direcţia est-vest şi cu rară schimbare inversă, mai mult în sezonul de iarnă, adică excelente condiţii de zbor. Tocmai lipsa unui aeroport civil este marele plus, pentru că Aerodromul Deva este singurul loc din ţară unde există asemenea libertate de zbor.

Aeroclubul Deva a fost înființat în 1975 sub numele de Aeroclubul „Dacia” Deva, apoi numele s-a schimbat în Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache”. De-a lungul anilor, sub îndrumarea instructorilor, mii de elevi au fost pregătiți, instruiți și ulterior brevetați în cadrul acestui aeroclub.

 

Laura OANA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *