Cu cât susțin românii statul la un plin de benzină? Cum să alimentăm inteligent cu telefonul?

Studierea statisticii oficiale a Uniunii Europene dă infinite teme de analiză economică în varii domenii. Cu impact deosebit în coșul de cheltuieli al oricărui cetățean din UE se evidențiază întreținerea și consumul automobilului. Puțini dintre noi știu sau mai țin cont că la fiecare litru de benzină cumpărat susțin în mod relevant bugetul de stat. Partea din banii clienților de la benzinărie care se varsă în bugetul național poartă numele generic de acciză.  Guvernele tuturor țărilor din Uniunea Europeană grevează prețul benzinei și motorinei cu accize. Dar nu toate în aceeași măsură. O statistică actualizată recent pe EUROSTAT ne arată prețurile și procentul care devine acciză din banii pe care europenii îl plătesc la pompă în fiecare țară. Produsul de referință este benzina de tip Euro-Super 95.

Cel mai mic preț. Probabil

Cu excepția celui din Bulgaria, prețul combustibilului în România este cel mai mic din Uniunea Europeană. Potrivit EUROSTAT, în România litrul de benzină Euro-Super 95 este de 5,45 de lei, echivalentul a 1,15 euro. Mai mic la acest produs este doar prețul din Bulgaria, de 1,10 euro per litru. Diferențele sunt notabile comparativ cu prețurile practicate în  alte țări al UE. În top 5 țări cu cel mai mare preț la benzina cu cifră octanică de 95 avem Finlanda-1,53 euro/litru, Italia-1,57 euro/litru, Grecia-1,58 euro/litru, Danemarca-1,60 euro/litru și, recordul UE la preț, Olanda-1,63 euro/litru, adică echivalentul a 7,74 de lei/litru.

Jumătate pentru benzină, jumătate pentru stat

Statistica europeană ne arată și diferențele dintre prețul cu taxe și cel fără taxe pentru cantitatea etalon de 1000 de litri de benzină de tip Euro-Super 95. Astfel, în România, 1000 de litri de benzină ”de 95” costă cu taxe 1146,52 de euro, iar fără taxe 535,03 de euro. Un calcul simplu arată că statul român percepe în prezent o taxă de 46,56 la sută din prețul carburantului analizat. Astfel, de exemplu, la un plin de 50 de litri care costă 57,5 euro, statul percepe 26,77 de euro. Chiar dacă cota de taxare pe combustibil în România este mare (locul 5 în UE), ea este mai mică decât în Lituania – 46,75 la sută, Cipru – 47,09 la sută, Polonia – 47,25 la sută și Bulgaria – 50,53 la sută.

Se observă o corelare între prețul combustibilului și cota de impozitare a acestuia, în sensul în care țările unde prețul este mai ridicat cota de impozitare este mai mică. Explicația este simplă: poți câștiga rezonabil cu o taxă mai puțin agresivă dacă o poți aplica la o sumă impozabilă mai mare.

Pentru exemplificare să luăm Olanda, țară care are cea mai mică acciză la combustibil din UE – 33,97 la sută. Taxele care revin statului Olandez la 1000 de benzină euro-super 95 vândută cu 1635 de euro și impozitată cu 33,97 la sută este de 555,40 de euro. Comparativ, deși aplică o acciză mai mare (46, 56 la sută),  statul român încasează mai puțin, doar 533, 57 de euro,  la aceeași cantitate de combustibil vândută, pentru că prețul benzinei este mai mic decât în Olanda. Esențial însă pentru consumatorul român este că plătește mai puțin cu 2,29 de lei pe litrul de benzină decât olandezul, preț sincronizat,  ce-i drept,  și cu puterea sa de cumpărare mai mică.

Cum alimentezi inteligent folosind un SMARTphone?

Dacă statistica operează cu valori medii, aproximări și marje de eroare, în lumea reală prețul combustibilului se abordează de către șoferi diferit. Pentru persoanele pedante cu portofelul propriu, diferențele de preț dintre stațiile de combustibil, dacă sunt monitorizate, pot genera mici economii (cam cât o cafea, dar nu e rău, nu?!). Știrea îmbucurătoare este că pentru a scana prețurile benzinăriilor nu mai este nevoie de o tură făcută cu mașina prin împrejurimi. Consiliul Concurenței a lansat o aplicație care vă ajută să aflați de unde puteți să alimentați mai ieftin. Găsiți toate tarifele pe site-ul monitorulpreturilor.info ori puteți descărca aplicația cu același nume destinată telefoanelor inteligente.

 

Adrian Sălăgean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *