Criza energetică europeană agită pieţele, iar analiştii anticipează că preţurile se vor menţine la niveluri record
Preţurile energiei europene au urcat în ultimele săptămâni la maxime multianuale, evoluţie determinată de mai mulţi factori, variind de la preţurile extrem de mari ale mărfurilor şi carbonului până la producţia eoliană scăzută, relatează CNBC.
Mai mult decât atât, nu se anticipează ca preţurile record ale energiei să se încheie în curând, analiştii din sectorul energetiei avertizând că nervozitatea pieţei va persista probabil pe tot parcursul iernii.
Preţul gazelor naturale cu livrare în octombrie a urcat miercuri la un nivel record de 79 de euro (93,31 dolari) pe megawatt-oră, la hub-ul olandez TTF, un centru european de referinţă. Contractul a crescut cu peste 250% din ianuarie, potrivit Reuters, în timp ce contractele de referinţă ale energiei electrice din Franţa şi Germania s-au dublat.
”De departe cel mai important factor este preţul gazelor”, a declarat , pentru CNBC Glenn Rickson, director pentru analize energiei europene la S&P Global Platts Analytics.
Preţurile mai mari ale gazelor sunt, de asemenea, un ”factor important” în creşterea preţurilor la carbon şi cărbune, a spus Rickson, deşi a menţionat că există şi alţi factori de sprijin, cum ar fi producţia eoliană scăzută şi indisponibilitatea centralelor nucleare pe întregul continent.
Preţurile carbonului în Europa aproape s-au triplat anul acesta, deoarece Uniunea Europeană reduce oferta de credite de emisii. Preţul de referinţă al carbonului la nivelul UE a urcat la peste 60 de euro pe tonă pentru prima dată în ultimele săptămâni, joi fiind cotat uşor sub acest prag.
Sistemul UE de comercializare a cotelor de emisii este cel mai mare program de comercializare a carbonului din lume, acoperind aproximativ 40% din emisiile de gaze cu efect de seră ale blocului şi încărcând emiţători pentru fiecare tonă de dioxid de carbon pe care o emit.
Preţurile record ale carbonului au făcut ca sursele extrem de poluante de generare a energiei să fie şi mai puţin atractive, deoarece cărbunele, de exemplu, emite mai mult dioxid de carbon atunci când este ars.
Rickson a declarat că perspectivele preţurilor energiei europene în această iarnă vor fi ”extrem de dependente” de preţurile la gaze, adăugând că se aşteaptă ca acestea să crească şi mai mult în următoarele luni.
”În afară de tabloul mediu ”, ne aşteptăm ca preţurile să fie foarte volatile, cu fluctuaţii de la preţuri orare scăzute sau chiar negative atunci când generarea eoliană este ridicată, la preţuri foarte ridicate, aşa cum s-a văzut deja când vântul este scăzut şi cererea este ridicată.”
Preţurile gazelor europene au crescut de la începutul lunii aprilie, când temperaturile neobişnuit de scăzute au însemnat că gazele europene stocate au scăzut sub media pre-pandemică pe cinci ani, indicând o potenţială criză de aprovizionare.
De atunci, Europa s-a străduit să readucă aprovizionarea cu gaz necesară pentru perioada de iarnă în locul în care ar trebui să fie. Redresarea economică pe măsură ce ţările au atenuat restricţiile Covid-19 a coincis, de asemenea, cu o cerere peste aşteptări, care a dus la o penurie de gaze.
Acest deficit ”face ca piaţa să fie nervoasă pe măsură ce ne apropiem de iarnă”, a declarat Stefan Konstantinov, analist senior la ICIS Energy, un serviciu de informaţii despre mărfuri, pentru CNBC.
”Acest lucru este corelat cu concurenţa semnificativă pentru aprovizionarea cu GNL din Asia şi America de Sud, care creşte preţurile la gaz.”
Mai mult decât atât, Rusia încetineşte livrările de gaze naturale în regiune, ridicând întrebări dacă aceasta ar putea fi o mişcare deliberată pentru a-şi consolida argumentele pentru pornirea fluxurilor prin gazoductul Nord Stream 2.
Controversata conductă, care aduce gaze naturale în Europa din Rusia, ocolind Ucraina şi Polonia, este aşteptată în curând să fie pe deplin operaţională şi ar putea rezolva unele dintre problemele de aprovizionare ale regiunii.
”Opinia noastră este că demararea fluxurilor prin Nord Stream 2 nu va reduce semnificativ preţurile în această iarnă”, a declarat joi Murray Douglas, director de cercetare la Wood Mackenzie, pentru CNBC.
”Se pare că vom fi blocaţi la preţuri destul de ridicate până în timpul iernii şi cred că mai ales odată ce intrăm în Anul Nou, în ianuarie şi februarie, când temperaturile vor fi scăzute, vom fi destul de vulnerabili la vârfuri mari de preţuri în timpul tranzacţiilor ”, a adăugat el.
Preocupările legate de criza climatică la începutul acestei luni, creşterea preţurilor gazelor şi producţia eoliană scăzută au determinat Marea Britanie să pornească o veche centrală pe cărbune pentru a-şi satisface nevoile de energie electrică.
Măsura ridică întrebări serioase cu privire la angajamentele de mediu ale guvernului pe fondul crizei climatice. Cu siguranţă, cărbunele este cel mai puternitc emitent de carbon între carburanţii fosili şi, prin urmare, cea mai importantă ţintă pentru înlocuirea cu surse regenerabile de energie.
news.ro