Creștinii ortodocși se pregătesc pentru intrarea în marele Post al Paștelui
Începând cu Duminica Înfricoșatei Judecăți sau potrivit calendarului ortodox de ziua Lăsatului Secului pentru carne, creștinii ortodocși intră în cel mai mare și cel mai aspru post din an, Postul Paștelui. Acesta începe pe 11 martie și va ține 40 de zile la care se adaugă și săptămâna Patimilor. Cele 40 de zile de post aduce aminte de cele 40 de zile de post ținute de Mântuitor înainte de începerea activității Sale mesianice (Luca IV, 1-2) numit și Paresimi. În primele secole se obișnuia să se postească doar în Vinerea Patimilor, sau doar două zile înainte de Paști sau o săptămânâ, informează crestinortodox.ro Duminică, 28 aprilie se sărbătorește Învierea Domnului (Sfintele Paști), după calendarul ortodox pe anul 2019.
După rânduiala bisericească în Postul Paștelui se trece treptat prin două etape. Prima etapă începe cu duminică (3 martie), numită și Duminica Înfricoșatei Judecăți, când se lasă secul de carne, adică credincioșii vor renunța la consumul de carne, iar a doua etapă este începând cu duminica viitoare, (10 martie) în săptămâna albă sau Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, când se va lăsa secul la brânză, adică credincioșii vor renunța la produsele din lapte, brânză și ouă. Însă sfinții părinți ne spun că postul nu înseamnă doar abținerea de la mâncare, să nu luăm ca pe o dietă. Înfrânarea poftei este de fapt virtutea care ne leagă de Rai, de Adam și de Dumnezeu, e un exercițiu a smereniei și a reactivării ființei umane. Adevărați creștini sunt cei care fac fapte bune pentru semenii lor, ar trebui să fie mai iertători, mai îngăduitori, să stăruiescă prin mai multă rugăciune, iar sufletul să fie mai aproape de Dumnezeu. Sfântul Ioan Gură de Aur spune: ”Postul este Maica Sănătații și are o vechime de vârstă cu Adam.”
Postul Paștilor, este rânduit pentru curățirea sufletului prin ajunare, rugăciune, milostenie, spovedanie și împărtășirea cu Sfintele Taine.