COVID-19, cursă contracronometru: Franța și Italia iau cele mai dure măsuri anti-pandemie

În timp ce românii se bucură de una dintre cele mai relaxate (în restricții) perioade de la debutul pandemiei COVID-19 și petrec claie peste grămadă prin stațiuni, mari state europene sunt în alertă generală sub amenințarea unui val patru imprevizibil ce pare că va fi dominat de varianta cea mai agresivă în răspândire a virusului. Campioanele restricțiilor sunt Franța și Italia.

 

Franța impune restricții în ciuda opozanților din parlament și stradă

Duminică seara, Parlamentul francez a adoptat definitiv paşaportul sanitar, la o zi după o nouă mobilizare a oponenţilor acestei măsuri, scrie AFP.

Adunarea Naţională a pus capăt, cu o majoritate confortabilă de voturi (156 pentru, 60 împotrivă şi 14 abţineri) unui maraton parlamentar început marţea trecută cu privire la acest text controversat, denunţat până la final de către deputatul de opoziţie Jean-Luc Mélenchon (Franţa nesupusă, stânga radicală) drept o „libertate condiţionată”.

Senatul, dominat de dreapta, aprobase deja acelaşi text, ce prevede un paşaport sanitar extins pentru un mare număr de locuri, precum restaurante şi transportul public, şi obligaţia de vaccinare pentru tot personalul medical şi de îngrijire.

Totuşi, după discuţii aprige, s-a decis că persoanele care nu vor respecta obligaţia de a se vaccina nu vor fi concediate, ci vor primi o suspendare de salariu. „COVID-19 este temporar, concedierile sunt definitive”, a subliniat un responsabil al partidului Republicanii (dreapta) în Senat, Philippe Bas.

Noua lege mai trebuie să treacă prin filtrul Consiliului Constituţional, sesizat de prim-ministrul Jean Castex şi de stânga politică.

Paşaportul sanitar extins ar urma să fie aplicat de la începutul de august, în condiţiile unei creşteri a contaminărilor cauzate de propagarea variantei Delta a coronavirusului.

 

Italia și-a învățat lecția și asprește regulile

Italia va introduce și ea, din 6 august, un permis de sănătate obligatoriu pentru acces în locuri cu spaţii închise precum cluburile şi restaurantele. Așa numitul „permis verde” va fi necesar și pentru accesul la piscine, săli de sport sau cinematografe.

„Permisul de sănătate este un instrument care le permite italienilor să-şi continue activităţile cu garanţia de a nu se regăsi printre persoanele contagioase”, a explicat premierul în cadrul unei conferinţe de presă la Palazzo Chigi, sediul guvernului din Roma, la încheierea consiliului de miniştri care a aprobat această măsură.

În afară de cluburi şi restaurante, acest permis va fi necesar pentru a intra la piscine, săli de sport, muzee, cinematografe şi teatre, precum şi în sălile de jocuri.

Permisul de sănătate va fi, de asemenea, necesar pentru evenimentele sportive, concerte, spectacole, târguri şi congrese, evenimente la care participă numeroase persoane şi care sunt posibile surse de contaminare. Cluburile de noapte vor rămâne închise până la o nouă notificare, dar acest sector va beneficia de ajutor public.

 

Nu-i de glumă!

Franța și Italia nu sunt singurele țări europene care au pus piciorul în prag și impugn măsuri drastice în perioada următoare. Și Marea Britanie, și Grecia. și Austria impun folosirea unor premise speciale de acces și se așteaptă ca, până la începutul toamnei, să crească numărul de țări care înăspresc filtrul epidemiologic. În România, încă suntem în așteptare, deși încep și la noi să apară semnele unui nou val, semne care ar putea exploda în prima jumătate a lunii august, perioadă în care foarte mulți români care muncesc în străinătate vor veni în concedii acasă.

 

Surse: hotnews.ro, digi24.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *