Costume, jurăminte și societatea cavalerească a vinului
Poartă costume specifice, depun un jurământ și degustă multe băuturi. Este vorba de cavalerii vinului. ORDO EQUESTRIS VINI EUROPAE este o societate cavalerească de persoane legate printr-un jurământ. Toţi membrii ordinului cavaleresc sunt legaţi printr-un jurământ pe vin şi ţară, cu acelaşi statut, şi se bucură împreună de prietenie reciprocă şi de roadele comune ale operei cavalereşti. Cavaleria îşi are rărăcinile profane şi sacrale în biblie. Ea are de îngrijit un bun cultural de milenii, care nu numai că este mult mai vechi decât creştinătatea ci a şi cizelat cultura şi a fost o premisă pentru civilizaţia urbană a omenirii. ORDO EQUESTRIS VINI EUROPAE are o tradiţie de ordin cavaleresc. Vinul este parte integrantă a identității europene, iar obiectivul Ordinului Cavalerilor Vinului European este de a menține acest patrimoniu cultural comun în toată diversitatea lui și de a păstra această moștenire culturală pentru generațiile viitoare.
În Europa este Ordinul European al Cavalerilor Vinului, iar din acest ordin face parte și lupeneanul David Benedekfi, care a fost desemnat cavaler al vinului. Persoanele din rândul cavalerilor, de statut egal, legate printr-un jurământ – hospes/hospita, consiliarius/dame, iudex/weindame şi eques/ordensdame – slujesc prin mărturisirea lor de aderenţa la cavalerie, prin atribuţii concrete şi activităţi în domeniul privat şi profesional, la realizarea țelurilor nobile ale ordinului. Senatul cavaleresc reprezintă comitetul de conducere a întregii caste a cavalerilor şi îşi are sediul la locul de înfiinţare al ordinului, în oraşul liber Eisenstadt, Austria.
Cum a ajuns David Benedekfi cavaler al vinului ne explică chiar el.
Cavalerii vinului pot spune dacă strugurii folosiți la vin au avut ciorchine sau nu. Ei cunosc multe aspecte ale acestei taine la care nu ajunge oricine.
”Acei oameni care au terminat acest curs pot să spună dacă s-au ales prunele de jos, adică dacă au fost stricate sau via dacă s-a cules, dacă lasă ciorchine, dacă a fost pus zahăr în vin, pentru că la noi se zice că vinul este bun doar dacă a fost pus zahăr în el, dar este foarte dăunător inimii și sănătății. Acest curs mai spune că un om care este bolnav de inimă, neapărat, zilnic, ar trebui să folosească cel mult 100 de grame de vin roșu, dacă se poate acel vin să fie foarte, foarte tare, pentru că inima are nevoie de acest vin”, a mai spus cavalerul vinului.
Cavalerii vinului au și secrete ale acestor licori asupra organismului. Din ordin fac parte medici și persoane de rang înalt care de-a lungul anilor au dezvoltat anumite concepte legate de aceste băuturi.
”Am devenit cavaler al vinurilor împreună cu un doctor care face operații pe inimă și a zis că după operație, a doua zi, fiecare om trebuie să folosească câteva grame de vin roșu având în vedere că favorizează circulația sângelui. E foarte interesant. Ttradiția lor, tradiția străveche spune că oamenii lor au trăit mai mult că au băut vin și nu altceva. Un om care e la țară mănâncă slănină, bea vin și trăiește 80-90 de ani. Așa că sunt mândru că sunt cavaler al vinurilor. În fiecare an mă întorc înapoi”, a mai spus David benedekfi.
Ordo Equestris Vini Europae este o organizaţie internaţională de drept privat, prezenta în 27 de ţări, care număra peste 5.000 de membri, personalităţi ale vieţii culturale, economice şi sociale europene. Sediul central al OEVE este în oraşul liber Eisenstadt din Austria, iar coordonarea activităţii ordinului este realizată de către Senat, condus de doi consuli. Structurile naţionale sunt organizate în consulate, conduse de proconsuli, şi având ca subdiviziuni legatele şi scaunele cavalereşti. Cavalerii vinului vor mai avea o întâlnire în data de 30 iunie la Kecel, în Ungaria.
Monika BACIU