Cornel Udrea este invitatul campaniei ”Premianții fără premii”
La următoarea ediției a acestei campanii vom avea prilejul de a ne întâlni cu un om aproape nevăzut de publicul larg, dar care, dacă ar fi lipsit, noi toți am fi fost mult mai triști. Este vorba despre omul care a contribuit substantial la râsul nostru, la calitatea acestuia și, nu în ultimul rând, la cultura românească.
Cornel Udrea s-a născut la 27 martie 1947 în oraşul Gheorgheni, jud. Harghita. În anul 1964 a absolvit Liceul Mihai Eminescu din Cluj, iar în 1969 a devenit absolvent al Facultăţii de Filologie din Cluj. Scriitor, ziarist, realizator‑coordonator programe de divertisment, teatru radiofonic şi spectacole cu public, Cornel Udrea a lucrat timp de 40 de ani în cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune, la Studioul de Radio Cluj. Este membru activ al Uniunii Scriitorilor din România, Membru de onoare al Ligii Scriitorilor Români, Membru de onoare al Uniunii Ziariştilor din România, Membru de onoare a Asociaţiei Regale Suedeze de Teatru, Director onorific al Asociaţiei Culturale Interludis şi rector onorific al Academiei de Umor „Răzeşii” din Suceava.
Cornel Udrea a oferit cititorilor săi peste 115 titluri, majoritatea tipărite în mai multe ediţii (cărţi de poezie, de proză, de teatru, monografii, antologii, eseuri). A realizat, în premieră mondială, editarea a două volume de proză umoristică pentru nevăzători (CLEPSIDRA CU MINUTARE, Editura Electronica, 1997), tipărite în Braille, premieră editorială mondială. Volumul umoristic Obiceiuri de nuntă la cangurii şchiopi a devenit titlul cel mai cunoscut şi cu cel mai mare tiraj de carte umoristică, atât înainte cât şi după revoluţie: 145.000 exemplare. (Cartea a fost retrasă de pe piaţă de regimul comunist, în 1980).
Este autorul celei mai des jucate piese de teatru de după revoluţie: Românie, dragă Elveţia mea. La Teatrul Naţional din Târgu Mureş s‑a jucat de 188 de ori şi a fost reluată în peste zece alte teatre (atât profesioniste cât şi de amatori).
Autor a 18 texte destinate spectacolelor de teatru radiofonic, realizate pe plan regional şi naţional. A colaborat cu cei mai cunoscuţi, importanţi şi îndrăgiţi actori români: Mircea Albulescu, Florin Piersic, Dorel Vişan, Tamara Buciuceanu‑Botez, Draga Olteanu‑Matei, Virgil Ogăşanu etc. A realizat scenariile pentru 20 de spectacole de teatru de revistă la instituţiile de profil din Ploieşti, Galaţi, Deva, Cluj, Baia Mare. Este fericitul câştigător a 27 de premii, decernate în cadrul Festivalului Teatrelor de Revistă de la Constanţa. De asemenea, Cornel Udrea deţine 4 premii acordatede Uniunea Scriitorilor din România, pentru proză şi teatru, precum şi Premiul Naţional „I.L. Caragiale” pentru teatru. Opera sa literară este tradusă în limbile germană, engleză, spaniolă, franceză, maghiară, suedeză, daneză, sârbă, bulgară.
A semnat, ca autor dramatic, impresionantul număr de 60 de premiere teatrale. Este autorul primei piese româneşti sociale antidrog, intitulate Colivia cu iluzii. A fost răsplătit cu titlul de Cetăţean de onoare în 4 localităţi din România.
Din 1972 până în prezent a semnat 15 volume de poezie, a îmbogăţit literatura românească cu 34 de volume de proză umoristică, toate cu titluri greu de uitat (selectiv: OBICEIURI DE NUNTĂ LA CANGURII ŞCHIOPI, VERIŞORII SIAMEZI, MARELE ZID CHINEZESC GERMAN, REPRODUCERE LA BUFNIŢELE ÎMPĂIATE, LEBĂDA MAHMURĂ, ROMÂNUL BRUSC, CIUPERCI POTABILE, CU PANTOFII RUPŢI ÎN… COATE, EPOCA DE PIATRĂ LA RINICHI, PERICOL DE ELECTROCUTARE ŞI CUTĂRICĂ, MUZICĂ DE CAMERĂ FRIGORIFICĂ, DAGHESTAN PĂŢITUL, precum şi antologia dedicată perioadei 1975-1988, publicată sub titlul „cualtecuvinteobiceiuridenuntălacanguriişchiopiduminicălaiarbăverdemersulpejos”.
A semnat peste 25 de volume de teatru, între anii 1997 şi 2015, impunând în peisajul dramaturgiei româneşti nu numai un stil unic şi inconfundabil, dar şi titluri rămase celebre (dintre care nu pot lipsi TRANSSIBERIANUL DE FETEŞTI, REPUBLICA VALENTIN, ROMÂNIE DRAGĂ, ELVEŢIA MEA…, CU FAŢA LA PERETE, CU SPATELE LA SCENĂ, AMINTEŞTE‑MI SĂ TE UIT…, CU PEŞTELE ÎN LESĂ, VIŞINATA DE AFINE, REDUCERI DE VARĂ LA SENTIMENTE,OAMENI DE UNICA FOLOSINŢĂ, RĂCNETUL PRIVIGHETOAREI, LOCURI DE PARCARE ÎN RAI.)
De asemenea, a semnat ca autor-coordonator 18 monografii şi antologii dedicate nu numai domeniului literar umoristic, dar şi aspectelor culturale şi sociale surprinse pe parcursul constantei sale prezenţe la microfonul postului de Radio Cluj (MONOGRAFIA „PRIMĂVERI HERTZIENE”, 1999, UMORUL REFORMEI, REFORMA UMORULUI – antologie de proză umoristică românească – 2001, MONOGRAFIA „PE LUNGIMI DE UNDE… PÂNĂ UNDE”, 2004 , DOMNIŞOARA AVIARA ,MĂGARUL TROIAN, MONOGRAFIE „LIVIU OROS – ARHITECTUL ZÂMBETELOR, MICROFONUL CU CERNEALĂ – ANTOLOGIA SCRIITORILOR RADIOFONIŞTI CLUJENI, UN MICROFON CU OCHII MARI – RADIO CLUJ ÎN REVOLUŢIE, Editura Napoca Star, 2015.)
Semnează eseuri (SINGURĂTATEA COLECTIVĂ, 2014, 2015 şi IARNĂ GREA: -30o ISUS) albume audio (MUŞTE CU CEARCĂNE, BOCANCUL DE PARAŞUTIST AL CENUŞĂRESEI, ROMÂNUL BRUSC) şi peste 12 spectacole de teatru radiofonic şi de televiziune (selectiv: RECURS LA JUDECATA DE APOI, Teatrul Naţional Radiofonic – 1997, IMPOZIT PE SENTIMENTE, TVR – 1998, CĂLCÂIUL LUI AHILE, TVR – 1999, COTELE APELOR DUNĂRII, Teatru Naţional Radiofonic – 2003, LĂSAŢI‑L PE CLOVN ÎN CASĂ, Teatru Naţional Radiofonic – 2005, FRUMOASA POVESTE A TIR‑ULUI PORTOCALIU, Teatru Naţional Radiofonic – 2007, INSULA CU AMINTIRI, musical, Teatru Naţional Radiofonic – 2008, VIŞINATA DE AFINE, Teatru Naţional Radiofonic – 2009, ARMISTIŢIU CU MORILE DE VÂNT, Teatru Naţional Radiofonic – 2011).
Numărul producţiilor scenice care îl au ca autor depăşeşte 30 de titluri (selectiv: NOAPTEA LA LUMINA ZILEI, Teatrul Naţional Cluj, 2000, comedie, CAPRA CU TREI NURORI, Teatrul „Luceafărul” Iaşi, 1997, musical, IMPOZIT PE SENTIMENTE, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, 1998, musical, PYGMALION CU TERMEN REDUS, Teatrul „Bacovia” Bacău, 2002, ROMÂNIE DRAGĂ, ELVEŢIA MEA…, Teatrul Naţional TG. Mureş, 2004 – turneu în Franţa cu spectacolul în limba franceză, COTELE APELOR DUNĂRII, Teatrul de Nord Satu Mare, 2005, EUROPA LA PURTĂTOR – Facultatea de Teatru & Televiziune, Cluj‑Napoca, 2008, VIŞINATĂ DE AFINE – Teatrul Bacovia Bacău, 2010, SOŢIA MEA SHAKESPEARE – Teatrul Naţional Cluj, 2012, CHIAR EL A SPUS, CU MÂNA LUI – Teatrul Naţional, Craiova, 2014, ÎN CURSUL ZILEI DE AZI-NOAPTE – Teatrul „Reduta”, Braşov, 2016).
Prezent el însuşi ca autor şi personalitate culturală în peste 20 de monografii şi dicţionare literare, publicate între 1979 şi 2014, Cornel Udrea este şi beneficiarul unei unanime recunoaşteri naţionale şi internaţionale, pentru care stau mărturie cele peste 70 de diplome, premii, distincţii şi ordine, primite între anii 1996 şi 2016. Oraşele Gura Humorului (1999), Siret (2004), comuna Ogra, Mureş (2007) şi comunaMahmudia (2009) i-au acordat titlul de CETĂŢEAN DE ONOARE.
Personalitatea lui CORNEL UDREA depăşeşte cu mult dimensiunile unei biografii obişnuite pentru un scriitor talentat, dedicat umorului. A privit cu adâncă seriozitate lumea în care trăieşte şi a descris-o cu o înaltă implicare comică, a căutat mereu sâmburele lucid, dar şi ludic, al comunicării cu semenii săi, şi a reacţionat mereu atunci când a găsit motive de uimire, de îngrijorare, sau chiar de satisfacţie. Permanent atent la dimensiunea spirituală a lucrărilor pământene precum şi la dimensiunea comică a aspiraţiilor necuvenite, iscoditor plin de energie, creator plin de farmec, povestitor imbatabil şi spirit civic treaz, exemplar OM viu, hâtru şi generos, CORNEL UDREA se află în posesia tuturor argumentelor care îl recomandă pentru a fi prezent la campania „Premianții fără premii”. Vă invităm ca, pentru exemplul său de dăruire, pentru modul în care a ales să apere râsul ca formă de manifestare a supraviețuirii spiritului românesc, să ne întâlnim cu acest om și să-i spunem că-i mulțumim pentru munca sa. Sâmbătă, 12 Mai 2018, ora 11.00, Cornel UDREA vine să-l întâlnim. Aveți ocazia să-l priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori, venind în Piața Victoriei, din Centrul Devei.
Despre proiectul „Premianții fără premii”
E vremea să facem ceva.
A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.
Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor. Ei sunt cei care ne fac viața mai frumoasă prin munca lor. Artiști, inventatori, meșteșugari și alții care ne arată că frumosul și utilul sunt aici, lângă noi.
Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi celor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.
Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României.
Dan TERTECI