Copiii Iepuraşului

Micuţii artişti au devenit pentru o zi mesagerii Iepuraşului: au înveselit viaţa unei familii nevoiaşe din Deva care are patru copii mici. Gabriela, Andrei, Nicoleta şi Lăcrimioara trăiesc în condiţii greu de imaginat alături de părinţii lor, într-o cocioabă, de pe deal, în zona Bejan. „Sunt eu impresionată de ce am găsit acolo, de modul în care trăiesc unii copii din Deva. Elevii mei au fost impresionaţi, unii până la lacrimi. Au realizat acum cât de norocoşi sunt că au o locuinţă confortabilă şi părinţi care se străduiesc să le ofere tot ce e mai bun”, spune învăţătoarea Mihaela Dobra

Învăţătoarea clasei a II-a muzică de la Liceul de Arte nu îşi mai aminteşte exact cum a auzit de familia care şi-a încropit o cocioabă pe terenul de lângă cimitirul din Bejan. Cu siguranţă nu se aşteptau nici adulţii, nici copiii la condiţiile în care trăiesc micuţii familiei Gagiu. „De la început am plecat cu gândul că trebuie să vadă cum trăiesc cei nevoiaşi. Am ajuns însă într-un loc unde se trăieşte la limita de jos a sărăciei. Este practic, o cocioabă. Până şi hăinuţele sunt aşezate pe nişte suporturi aranjate în curte, afară.

Eleviilor mei nu le-a venit să creadă că micuţii merg la şcoală şi chiar învaţă bine deşi nu au condiţii de trai, nicidecum de învăţat”, explică învăţătoarea care a privit uimită şi reacţiile copiilor: „Au trecut parcă prin toate emoţiile: tristeţe, vină, bucurie când le-au dat cadourile, cert este că au ajuns să conştientizeze cât de norocoşi sunt de fapt ei”, spune Mihaela Dobra.

Puştii de la Arte i-au cunoscut acum doar pe Andrei (7 ani), Nicoleta (8 ani) şi Lăcrimioara (12 ani) pentru că mezina familiei, Gabriela, de numai 5 ani era la grădiniţă. Singurul venit al familiei Gagiu vine din banii pe care tatăl copiilor îi obţine de la cei care îl cheamă să îi ajute la săpatul gropilor în cimitir. Ioan Gagiu are 57 de ani şi este de meserie electrician, iar soţia sa are grijă de micuţi. Cum bărbatul lucrează cu ziua şi nu are venituri oficiale, nu s-a putut înscrie nici pentru a primi o locuinţă de la autorităţi. Şi-a încropit cum a putut cocioaba de pe deal, iar apa pentru consum şi de spălat o ia din cimitir. „Am fost impresionată tare când i-am văzut pe copiii aceia şi casa în care trăiesc. Nu mi-a venit să plâng, dar am avut aşa o stare…”, povesteşte Maya Locsei, fetiţa de 8 ani care merge pentru prima dată în vizită la o familie nevoiaşă.

Pentru a deveni mesagerii Iepuraşului, copiii s-au pregătit din timp, sub îndrumarea învăţătoarei. Au făcut echipe de doi şi fiecare echipă s-a ocupat de o cutie unde s-au strâns tot felul de produse: „Copiii au spus singuri ce alimente şi produse pot aduce. Au completat cu jucării. Au decorat până şi cutiile pe care au scris apoi tot felul de mesaje de Paşte”, spune învăţătoarea Mihaela Dobra, care, după vizita la familia de pe deal, i-a adunat pe copii în clasă să povestească fiecare ce a înţeles şi a trăit: „Fiecare a vorbit şi a explicat în felul lui ce a înţeles. Ne-am îndeplinit scopul – am adus bucurie unor copii săraci şi elevii mei au învăţat  să aprecieze ceea ce au în viaţă. Am fost impresionaţi şi de decenţa cu care copiii şi-au primit şi sfiala cu care au deschis cutiile cu daruri. Mai mult, împreună am decis să-i „adoptăm” pe copiii familiei Gagiu, să mai trecem pe la ei cu diverse ocazii”, spune învăţătoarea. Acţiunea copiilor dintr-a II-a Muzică a încheiat, într-un mod cu totul inedit, acţiunile programate în săptămâna „Şcoala Altfel”.

 

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *