Consiliul Uniunii Europene a aprobat un act legislativ pentru îmbunătăţirea echilibrului de gen în organele de conducere ale societăţilor

Consiliul UE şi-a dat, luni, acordul final cu privire la o serie de norme ale Uniunii Europene pentru a promova un mai bun echilibru de gen în organele de conducere ale societăţilor cotate la bursă. Directiva, care va trebui transpusă în legislaţiile naţionale, prevede că cel puţin 40% din posturile de administrator neexecutiv din societăţile cotate la bursă ar trebui să fie deţinute de membri ai sexului subreprezentat până în 2026, arată comunicatul de presă al Consiliului UE.

Dacă statele membre ar alege să aplice noile norme atât administratorilor executivi, cât şi celor neexecutivi, ţinta ar fi de 33% din toate posturile de administrator până în 2026.

Elementul central al directivei este dispoziţia care prevede că societăţile cotate la bursă care nu îndeplinesc obiectivele vor trebui să îşi adapteze procesul de selecţie. Acestea vor trebui să instituie proceduri de selecţie şi de numire echitabile şi transparente, bazate pe o evaluare comparativă a diferiţilor candidaţi, care să utilizeze criterii clare şi formulate în mod neutru. Atunci când trebuie să aleagă între candidaţi cu calificări egale, societăţile ar trebui să acorde prioritate candidatului aparţinând sexului subreprezentat.

„Noile norme vor contribui la eliminarea obstacolelor cu care se confruntă adesea femeile în cariera lor. Cred, de asemenea, că societăţile ar avea enorm de câştigat dacă femeile şi-ar valorifica potenţialul în posturi cu putere de decizie. Impactul pozitiv al măsurilor se va propaga, cu siguranţă, la toate nivelurile economiilor naţionale”, a declarat Marian Jurečka, viceprim-ministru şi ministrul muncii şi afacerilor sociale al Cehiei, conform sursei citate.

Raportarea şi posibilele ajustări naţionale
Ţările care fie sunt aproape de realizarea obiectivelor, fie pun în aplicare o legislaţie la fel de eficientă înainte de intrarea în vigoare a directivei pot suspenda cerinţele directivei referitoare la procesul de numire sau de selecţie, mai indică sursa menţionată.
Societăţile trebuie să furnizeze anual informaţii cu privire la reprezentarea din perspectiva genului în organele lor de conducere şi la măsurile pe care le iau pentru a realiza obiectivul de 33% sau 40%. Statele membre vor publica, tot anual, o listă a societăţilor care au realizat obiectivele directivei.
Care sunt etapele următoare
Egalitatea de tratament şi de şanse între femei şi bărbaţi se numără printre principiile instituite în tratatele UE, precum şi în Pilonul european al drepturilor sociale, un manifest proclamat de Consiliu, Parlamentul European şi Comisia Europeană în 2017.
Consiliul Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale şi-a stabilit poziţia cu privire la noua lege la 14 martie 2022. La 7 iunie, reprezentanţii Consiliului şi-au încheiat negocierile cu Parlamentul European cu privire la un text de compromis, care este în prezent adoptat oficial de colegiuitori, mai .
Statele membre au la dispoziţie doi ani de la intrarea în vigoare a directivei pentru a adopta măsurile naţionale necesare. Directiva va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Directiva nu a fost încă adoptată de Parlamentul European.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *