Consiliul de Administraţie al BNR solicită o întâlnire cu premierul Mihai Tudose

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României anunţă că a luat act de declaraţiile publice ale premierului Mihai Tudose în legătură cu activitatea Băncii Naţionale şi îi solicită acestuia o întâlnire.

„Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa din 27 noiembrie a.c., a luat act de declaraţiile publice ale domnului Mihai Tudose, Prim-ministru al Guvernului României, în legătură cu activitatea Băncii Naţionale. În continuarea bunei colaborări instituţionale existente, Consiliul de Administraţie al BNR îşi exprimă dorinţa de a avea o întâlnire cu premierul Mihai Tudose, pentru discutarea evoluţiilor economice şi financiare actuale”, se arată într-un comunicat al BNR.

BNR menţionează că mandatul băncii centrale presupune informarea cu regularitate a Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului şi a opiniei publice în legătură cu activitatea sa.

De asemenea, precizează că publică Raportul anual de activitate, Rapoarte trimestriale asupra inflaţiei, Rapoarte semestriale de stabilitate financiară şi Minute de politică monetară după fiecare decizie a C.A. al BNR, „toate aceste documente prezentând în mod transparent activitatea băncii centrale, în corelaţie cu evoluţiile economice şi financiare interne şi internaţionale”.

„BNR îşi îndeplineşte obiectivele şi atribuţiile pe baza prevederilor Legii 312/2004 şi a articolului 130 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii, care conferă independenţă instituţională şi funcţională băncii centrale, pe fondul unui dialog permanent, devenit tradiţional, cu Ministerul Finanţelor Publice şi cu alte instituţii ale statului”, adaugă Banca Naţională, menţionând că „dialogul are în vedere echilibrarea mixului de politici macroeconomice, al cărui rol este esenţial pentru menţinerea stabilităţii financiare şi pentru întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor eventuale evoluţii adverse”.

Premierul Mihai Tudose a susţinut, săptămâna trecută, că Banca Naţională poartă o parte din vină pentru deprecierea leului în raport cu euro, afirmând că BNR ar fi trebuit să intervină şi nu a făcut-o. El a mai spus că va trebui să aibă o discuţie „foarte serioasă şi foarte aşezată” cu Banca Naţională.

„Am o parte din explicaţie, altă parte vă recomand să vorbiţi cu Banca Naţională, care ar trebui să fie mai atentă la aceste lucruri. Banca Naţională poate şi trebuie să intervină, nu a făcut-o”, a declarat premierul, întrebat despre deprecierea leului.

El a acuzat că în luna aprilie BNR a redus depozitele obligatorii ale băncilor comerciale de la 10 la 8%, iar acest lucru a „disponibilizat” 500 de milioane de euro, „dintre care 280 deja au plecat din ţară”.

„Au avut lei, au schimbat în euro, ca sa îi scoată din ţară (…) BNR, practic, le-a dat voie să scoată din rezerve 500 de milioane de euro (…) Am tot tras semnale de alarmă cu ce se întâmplă în sistemul bancar. Cred ca va trebui să avem o discuţie foarte aşezată şi serioasă cu Banca Naţională despre ce se întâmplă şi cam care ar trebui să fie rolul Băncii Naţionale, fără să intervenim, ca guvern”, a declarat premierul.

El a mai spus că mai există şi alţi „factori obiectivi” pentru deprecierea leului, între care subvenţiile la agricultură, în valoare de 3 miliarde de lei. „Cu o parte din aceşti bani, s-au cumpărat îngrăşăminte din import, import care se face în euro. Toate acestea au venit la pachet cu dezvoltarea. Dacă aveam şi un partener, adica sistemul bancar, care îşi făcea treaba, nu pleca atât în sus”, a susţinut Mihai Tudose.

Întrebat dacă îşi doreşte o discuţie cu BNR, el a răspuns că această discuţie este necesară. „Nu neapărat mi-o doresc, dar este nevoie de o discuţie foarte serioasă aşezată şi serioasă cu conducerea Băncii Naţionale despre ce se întâmplă şi care ar trebui să fie rolul BNR”, a adăugat premierul.

De asemenea, el nu a exclus nici o „răzbunare a sistemului bancar”, după ce a criticat băncile că înregistrează profit zero sau pierderi în România

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *