Consiliul Concurenţei: Complexul Energetic Hunedoara nu va scăpa de separarea activităţii de minerit de producţia de energie
Producătorul de energie Complexul Energetic Hunedoara, având mari dificultăţi financiare, nu va scăpa de soluţia cerută de Comisia Europeană privind separarea activităţii de minerit de cea de producţie de energie, a declarat sâmbătă preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-o conferinţă de presă organizată la Sinaia.
„Soluţii ar fi, Comisia Europeană insistă să separăm producţia de electricitate de minerit. Nu acceptă ideea de subvenţie ca să îl ţii artificial în viaţă. Ne-au impus o condiţie încă de acum câţiva ani de când a fost aprobat ajutorul de stat, să separăm minele. Noi nu am reuşit să implementăm asta, iar compania nu va scăpa de separarea activităţilor”, a declarat sâmbătă preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-o conferinţă de presă organizată la Sinaia.
Anul trecut, Comisia Europeană a informat că producătorul de energie a primit din partea României un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro, prin patru împrumuturi finanţate din fonduri publice, pe care acum statul trebuie să-l recupereze.
„Dacă separăm activităţile, se vede cât de mare e gaura de la minerit”, adaugă el.
Chiriţoiu mai spune că la societatea de stat problema este mai degrabă de natură socială, întrucât mii de oameni ar rămâne fără job dacă CE Hunedoara ar falimenta.
Complexul Energetic Hunedoara (CE Hunedoara), unul din cei mai mari producători de energie estimează pierderi de 397,09 milioane lei în acest an, intrând astfel în al şaptelea an consecutiv de rezultate negative.
Pierderea este cu 34,68% mai mică decât cea realizată la finele anului 2018.
Societatea preconizează totodată venituri totale de 498,96 milioane lei şi cheltuieli totale de 896,06 milioane lei.
CE Hunedoara a fost constituită în 2012 cu activele deţinute anterior de către alte întreprinderi deţinute de stat, aflate în situaţie de insolvenţă şi lichidate (Electrocentrale Paroşeni şi Electrocentrale Deva, precum şi, într-o fază ulterioară, Compania Naţională a Huilei SA Petroşani). Aceasta a înregistrat pierderi începând cu anul 2013.
news.ro