Un nou succes al elevilor de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, la un concurs de interpretare a colindelor
Elevii școlii de muzică, din Deva, au bifat un alt succes la un concurs prestigios de interpretarea a colindelor, din zona Transilvaniei. Concursul s-a desfășurat în format online, la Cluj, iar juriului a fost prezidat de marele interpret de folclor Ioan Bocșa, profesor la Academia de muzica Gheorghe Dima, din Cluj-Napoca și organizatorul Fundației Culturale Terrarmonia.
Organizatorii concursului au avut ca obiectiv culegerea și interpretarea colindelor inedite, urmând acestea să fie înregistrate și incluse în patrimoniu UNESCO ca o fonotecă virtuală ce va rămâne mărturie în simbolistica spirituală românească. Din cele 8 piese selectate spre publicare, 4 colinde au fost interpretate de elevii Liceului de Arte „Sigismund Toduță”, din Deva, versurile fiind culese de profesoara și coordonatoarea lor, Bianca Iacoboni Zeiconi.
„Pe parcursul lunii octombrie 2022 s-a desfășurat concursul de interpretare „Colinde inedite” din cadrul proiectului „Repere și restituiri – colinda în zone etnografice ale Transilvaniei ”, organizat de Fundația Culturală Terrarmonia, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.
Concursul a fost parte a unui proiect mai amplu, „Rădăcini perene – colinda tradițională în Transilvania”, prin care organizatorii și-au propus să contribuie la promovarea și reactivarea colindei transilvane ca element de patrimoniu cultural imaterial în județele Alba, Cluj, Hunedoara, Sibiu, Sălaj, într-o manieră inedită, atractivă, interactivă, fundamentată științific și adaptată la tehnologia actuală.
Proiectul a fost conceput pe două direcții. Un prim obiectiv a fost crearea unui nucleu de cinci colinde tradiționale reprezentative pentru zonele selectate și a implicat realizarea unor documentare și înregistrări video cu interpretările colindelor. Toate aceste materiale, în format digital, au fost încărcate pe o platformă informatică dedicată proiectului, sub forma unei hărți interactive.
Al doilea obiectiv a fost inițierea unui dialog cu publicul-țintă care să conducă la promovarea și reactivarea colindei tradiționale. Acesta a fost atins prin intermediul celor două concursuri organizate în cadrul proiectului: unul de interpretare a colindelor după modelul oferit de Ansamblul „Icoane”, iar al doilea de interpretare a unor colinde tradiționale inedite – culese și propuse de participanți.
La concursul de interpretare „Colinde inedite” s-au înscris 15 grupuri, din care 10 au fost premiate. Finalitatea acestui concurs a fost publicarea colindelor câștigătoare în „Atlasul virtual al colindei în Transilvania”. Spre bucuria noastră, din cele 8 colinde selectate spre publicare, 4 colinde aparțin grupului de elevi de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, coordonat de doamna prof. Bianca Iacoboni Zeiconi.
Grupul apreciat de juriu e format din elevele: Danci Marina, Juncan Miruna, Puica Bianca, Jurca Nadia, Steibinder Fabiana, Anca Arina, Cigmăian Miruna, Ioaneș Elena, Inișca Alexandra, Stănciulescu Alexandra, iar colindele, culese din județul Hunedoara, sunt: colinda „Jos în vadul Jiului”, din Bănița, colinda „Colo sus și mai în susu ”(A surorilor), din Cerbia, colinda „Domnului, Doamne”, din Bănița, și colinda „Plecat-or, plecatu”, din Boz”, informează profesor Andreea Lupu, responsabil pentru relația cu presa.
Înregistrările selectate pot fi vizualizate pe site-ul Fundației Terrarmonia www.terrarmonia.ro secțiunea: repere și restituiri – rezultate concurs.