Complexul Energetic Hunedoara se poate redresa
Complexul Energetic Hunedoara are șanse de a se redresa. Administratorul judiciar arată că societatea energetică hundedoreană are o importanță majoră pentru funcționarea sistemului energetic național. Administratorul judiciar, desemnat de instanță și confirmat de comitetul creditorilor, subliniază că se poate face o reorganizare prin valorificarea activelor societății.
”Reglementarea insolvenței, atât prin spirit cât și prin prevederile concrete consacrate de legiuitor, are ca scop principal acordarea unei a doua șanse companiei, oferind o protecție temporară împotriva demersurilor discreționare ale creditorilor prin consacrarea principiului concursual și a priorității reorganizării. Astfel, pentru ca o companie de impact național să poată propune o redresare fiabilă, este necesară identificarea principalelor cauze care au condus la insolvența societății. De asemenea, dat fiind obiectul de activitate al societății și impactul socio-economic pe care l-ar avea o eventuală procedură de faliment, putem porni de la premisa că la momentul actual nu există argumente sau date care să susțină că în ipoteza falimentului distribuirile de sume către creditori s-ar situa la un nivel superior celor obtenabile într-o procedură de reorganizare. Acest context ar putea constitui fundamentul pentru implementarea unei strategii preliminare care să faciliteze elaborarea unui plan de reorganizare a societății CEH SA”, arată raportul întocmit de administratorul judiciar.
Raportat la obiectivele conducerii companiei și la planurile pe termen scurt și mediu cu privire la activitatea operațională, au fost comunicate administratorului judiciar mai multe măsuri preliminare aferente perspectivelor de redresare a activității ce urmează a fi implementate în perioada imediat următoare:
Concluzionând, administratorul judiciar consideră că cel mai mare producător de energie electrică din partea de nordvest a României – SCEH SA – ar trebui să beneficieze de șansa unui nou început. De asemenea, raportat la faptul că Sucursalele Electrocentrale Deva și Electrocentrale Paroșeni, pe lângă producția de eneregie electrică sunt unici producători care livrează energia termică în sistem centralizat în localitățile Deva, Petroșani, Vulcan și Lupeni, considerăm că deschiderea procedurii de faliment ar avea consecințe negative asupra întreagii regiuni, fie că vorbim de salariați, de comunitățile locale sau de operatori economici dependenți, în principal de activitatea SCEH SA.
Prin urmare, administratorul judiciar apreciază că deși compania Complexul Energetic Hunedoara SA se confruntă cu o situație economică dificilă, aceasta poate fi supusă unui eventual plan de reorganizare cu șanse de reușită prin aplicarea, într-o primă etapă, a măsurilor prezentate mai sus, precum și a altor măsuri care vor fi identificate în perioada următoare.
Colaborator