Comisia Europeană a semnat al doilea contract pentru a asigura accesul la un potenţial vaccin împotriva Covid-19

Comisia Europeană a anunţat că vineri a intrat în vigoare un al doilea contract pentru a asigura accesul la un potenţial vaccin împotriva Covid-19, în urma semnării sale oficiale cu Sanofi-GSK.

„Astăzi, 18 septembrie, a intrat în vigoare un al doilea contract cu o companie farmaceutică, în urma semnării sale oficiale de către Sanofi-GSK şi Comisie. Contractul va permite tuturor statelor membre ale UE să achiziţioneze până la 300 de milioane de doze din vaccinul produs de Sanofi-GSK. În plus, statele membre pot dona doze rezervate ţărilor cu venituri mici şi medii. Sanofi şi GSK se vor strădui, de asemenea, să furnizeze în timp util o parte importantă a ofertei lor de vaccinuri printr-o colaborare cu mecanismul privind accesul global la vaccinuri împotriva COVID-19 (COVAX) – pilonul privind vaccinurile din cadrul acceleratorului accesului la instrumentele de combatere a COVID-19 pentru ţările cu venituri mici şi medii”, a anunţat CE.

Comisia a semnat deja un contract cu AstraZeneca şi continuă să discute acorduri similare cu alţi producători de vaccinuri (Johnson&Johnson, CureVac, Moderna şi BioNTech), cu care a încheiat discuţii exploratorii.

„Prin contractul încheiat astăzi cu Sanofi-GSK, Comisia Europeană îşi arată încă o dată angajamentul de a asigura un acces echitabil la vaccinuri sigure, eficace şi accesibile, nu numai pentru cetăţenii săi, ci şi pentru persoanele cele mai sărace şi mai vulnerabile din lume. În curând vor fi încheiate acorduri cu alte companii şi se va elabora un portofoliu diversificat de vaccinuri promiţătoare, pe baza mai multor tipuri de tehnologii, ceea ce ne va spori şansele de a găsi un remediu eficient împotriva virusului”, spune preşedinta CE Ursula von der Leyen.

Contractul de vineri este finanţat prin Instrumentul pentru sprijin de urgenţă, care dedică fonduri pentru crearea unui portofoliu de potenţiale vaccinuri cu profiluri diferite, produse de companii diferite.

„În condiţiile în care un număr de ţări din Europa se confruntă cu focare noi după perioada de vară, un vaccin sigur şi eficace este mai important decât oricând pentru a depăşi această pandemie şi efectele sale devastatoare asupra economiilor şi societăţilor noastre. Acest al doilea acord reprezintă încă o etapă importantă în cadrul Strategiei UE privind vaccinarea. Astăzi ne extindem posibilităţile pentru a ne asigura că cetăţenii UE şi cetăţenii din întreaga lume îşi pot relua treptat viaţa de zi cu zi şi pot începe să se simtă din nou în siguranţă”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Sanofi şi GSK elaborează un vaccin recombinant împotriva COVID-19, folosind tehnologii inovatoare de la ambele companii. Sanofi va contribui cu antigenul proteinei S a COVID-19, care se bazează pe tehnologia ADN-ului recombinant. GSK va contribui cu tehnologia sa adjuvantă, deosebit de importantă într-o situaţie de pandemie, deoarece poate reduce cantitatea de proteine necesară per doză, permiţând producerea mai multor doze de vaccin şi contribuind, prin urmare, la protejarea unui număr mai mare de persoane.

Combinaţia dintre un antigen proteic şi un adjuvant este bine documentată şi utilizată într-o serie de vaccinuri disponibile în prezent pentru îmbunătăţirea răspunsului imunitar. Aceasta poate, de asemenea, să îmbunătăţească probabilitatea de a elabora un vaccin eficace care poate fi fabricat la scară largă.

Companiile au demarat un studiu de fază 1/2 în septembrie, care va fi urmat de un studiu de fază 3 până la sfârşitul anului 2020. Dacă aceste etape se desfăşoară cu succes şi sub rezerva unor considerente de reglementare, companiile urmăresc să pună vaccinul la dispoziţia publicului până în a doua jumătate a anului 2021.

„Împreună cu statele membre şi cu Agenţia Europeană pentru Medicamente, Comisia va utiliza mecanismele de flexibilitate existente pentru a accelera autorizarea şi disponibilitatea vaccinurilor eficiente împotriva COVID-19. Procesele de reglementare vor fi flexibile, însă vor rămâne robuste. Orice vaccin introdus pe piaţă va trebui să îndeplinească cerinţele de siguranţă necesare şi să fie supus evaluării ştiinţifice de către Agenţia Europeană pentru Medicamente, ca parte a procedurii de autorizare din cadrul pieţei UE”, precizează CE.

La 17 iunie, Comisia Europeană a prezentat o strategie europeană de accelerare a dezvoltării, fabricării şi distribuirii de vaccinuri eficiente şi sigure împotriva COVID-19. În schimbul dreptului de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin într-un interval de timp dat, Comisia finanţează o parte din costurile iniţiale suportate de producătorii de vaccinuri sub forma angajamentelor prealabile de achiziţie. Finanţarea acordată este considerată drept acont pentru vaccinurile care vor fi achiziţionate efectiv de către statele membre.

„Întrucât costul ridicat şi rata ridicată de eşec fac ca investirea într-un vaccin COVID-19 să fie o decizie cu grad ridicat de risc pentru dezvoltatorii de vaccinuri, acest acord va permite realizarea unor investiţii care, în caz contrar, probabil că nu ar fi efectuate”, spun reprezentanţii CE.

Comisia Europeană s-a angajat, de asemenea, să se asigure că orice persoană care are nevoie de un vaccin îl poate obţine, oriunde în lume şi nu doar acasă. Nimeni nu va fi în siguranţă până când nu vom fi cu toţii în siguranţă. Acesta este motivul pentru care, începând cu 4 mai 2020, Comisia a strâns aproape 16 miliarde euro în cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, acţiunea globală pentru accesul universal la teste, tratamente şi vaccinuri împotriva coronavirusului şi pentru redresarea economică globală şi şi-a confirmat interesul de a participa la mecanismul COVAX pentru accesul echitabil la vaccinuri împotriva COVID-19 la preţuri accesibile, pretutindeni pe glob. De asemenea, ca parte a unui efort al Team Europe, Comisia a anunţat la 31 august o contribuţie de 400 de milioane euro sub formă de garanţii, menită să sprijine mecanismul COVAX şi obiectivele acestuia în contextul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *